• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Kurir

23.03.2024

21:54

Pet pitanja o ubistvu Stanimira bez odgovora: Slomljenih rebara vraćen u ćeliju gde je maltretiran?

facebook

Vesti

Pet pitanja o ubistvu Stanimira bez odgovora: Slomljenih rebara vraćen u ćeliju gde je maltretiran?

Podeli vest

Stanimir Brajković (74) brutalno je mučen i silovan u Kazneno-popravnom zavodu Padinska skela od zatvorenika Srećka Stefanovića (20), Saše Stankovića (20) i Dalibora Petrovića (22) s kojima je delio ćeliju.

On je od zadobijenih povreda preminuo, a advokat Aleksandar Šćekić kaže za Kurir da nije bilo realno pretpostaviti da ovakav slučaj može da se dogodi u zatvoru kao što je Padinska skela iz prostog razloga što su u tom zatvoru osuđenici za lakša krivična dela ili za prekršaje.

U ovoj ustanovi su mere obezbeđenja najmanje, upravo zato što je Padinska skela predviđena za one s lakim krivičnim delima i malim zatvorskim kaznama. Za svakog zatvorenika službe procenjuju koliko je opasan i kako može da funkcioniše s ostalim zatvorenicima - objašnjava advokat Šćekić.

Foto: facebook.com

 

 

Ključna pitanja

Stručnjaci procenju da su čuvari i uprava KPZ Padinska skela učinil najmanje pet propusta u slučaju ubistva Stanimira Brajkovića. I advokat Šćekić je saglasan da su napravljeni propusti, pogotovo ukoliko se Brajković požalio na cimere!

- Ukoliko je zatvorenik, koji je maltretiran, na bilo koji način ukazao da ima problem ili je neko od zaposlenih, bilo da je lekar, stražar ili starešina, primetio da se nešto dešava istog trenutka je moralo da se raguje i da Brajković bude premešten u drugu ćeliju i da dobije adekvatnu zaštitu, a da nasilnici budu sankcionisani.

Preminulog Brajkovića su trojica cimera, kako smo pisali, maltretirali kad mu je nestalo novca kojim je u zatvorskoj kantini kupovao namirnice za osumnjičene. Tukli su ga i silovali drškom od metle, a tortura je trajala danima, pa je čudno da niko od stražara nije čuo Brajkovićeve jauke.

- Zatvor Padinska skela je napravljen tako da je obezbeđenje malo jače nego u kasarni i zato istragom mora da se utvrdi kako se i na koji način sve odvijalo i da li je neko zanemario činjenicu da je maltretiranja bilo. Postoji mogućnost i da su stražari čuli da se nešto dešava, ali da ih je sam Brajković ubedio da greše - kaže advokat Šćekić za Kurir.

Nejasno je i kako je moguće da su u istoj ćeliji bila trojica dvadesetogodišnjaka koji se međusobno poznaju od ranije, a čudno je i da se penzioner od 74 godine nađe u istoj ćeliji sa dvadesetogodišnjacima.

- Kao što sam rekao, službe procenjuju koliko je neki osuđenik opasan i da li postoji oposnost po druge. Na taj način može da se posmatra ko može u istu ćeliju i da li trojica mladića mogu s penziozenom koji služi kaznu od mesec dana zatvora. Ovde je procenjeno da je to moguće jer su svi prekršajci i nemaju istoriju nasilja u ovim ustanovama iako su neki povratnici - objašnjava advokat Šćekić.

Foto: facebook

 

 

Ponašanje lekara

Ipak, najspornije je pitanje zašto Brajković nije zadržan u bolnici nakon što je konstatovano da ima polomljena rebra, već je vraćen u ćeliju.

- Ako je tačno da je pokojnik bio na lekarskom pregledu i da su bile konstatovane teške povrede, zanima me da li je zatvorski lekar obavestio upravnika zavoda i sve ostale starešine. Da li je izneo svoje sumnje da se prema pokojniku primenjuje fizička sila - rekao je za Kurir televiziju advokat Radiša Roskić.

Posle ovog tragičnog događaja, Uprava za izvršenje krivičnih sankcija je saopštila da je suspendovala i udaljila s posla bivšeg upravnika Kazneno-popravnog zavoda u Beogradu (Padinskoj Skeli) Vladimira Bukvića i još 10 zaposlenih zbog propusta koji su otkriveni unutrašnjom kontrolom povodom smrti Stanimira Brajkovića.

Pet spornih pitanja

1. Kako da niko od čuvara nije čuo Brajkovićeve jauke?

2. Da li je moguće da niko od čuvara nije primetio modrice na Brajkovićevom telu?

3. Kako se dogodilo da su u istoj ćeliji bila trojica mladića koji su poznaju iz perioda pre dolaska na odsluženje kazne?

4. Otkud penzioner od 74 godine u istoj ćeliji sa trojicom dvadesetogodišnjaka?

5. Zašto Brajković nije prebačen u bolnicu kad je konstatovano da ima polomljena rebra, već je vraćen u ćeliju?

Advokat Nikola Premović

Zakonom o izvršenju krivičnih sankcija, propisano je da lekar vodi posebnu evidenciju o povredama osuđenih i obaveštava upravnika zavoda o bilo kom znaku ili indikaciji da je prema osuđenom primenjeno nasilje.

Lekar je dužan da u izveštaju o utvrđenim povredama unese i navode osuđenog lica o načinu nastanka povrede, kao i da iznese svoje mišljenje o povezanosti navoda osuđenog i nastalih povreda.

Foto: facebook

 

 

Propisana je obaveza lekara da upravniku zavoda u pismenoj formi podnese izveštaj uvek kada ustanovi da je fizičko ili duševno stanje osuđenog narušeno ili ugroženo zbog produženja ili načina izdržavanja kazne i da preporuči mere za postupanje sa tim licem, uključujući i mogućnost prekida izvršenja kazne.

Do sada je utvrđeno da postoji osnovana sumnja za teže povrede radnih obaveza zaposlenih, što za sobom povlači disciplinsku odgovornost zaposlenih.

Međutim, pored discplinske odgovornosti zaposčenog medicinskog tehničara, vrši se provera da li ima elemenata krivičnog dela, što povlači i krivičnu odogovornost zaposlenog medicinskog tehničara.

Foto: Zoran Sinko/Društvene mreže/Fejsbuk

 

 

Zaposleni na mestu medicinskog tehničara eventualno može odgovarati za krivično dela: Nesavesno pružanje lekarske pomoći i Neukazivanje lekarske pomoći, a isto tako to može biti i krivično delo Zloupotreba službenog položaja, ili Nesavestan rad u službi, što opet zavisi od dokaza kojim tužilaštvo raspolože, ukoliko ima mesta krivičnoj odgovornosti zaposlenih.

Što se tiče zaposlenih stražara, mogu krivično odgovarati za krivična dela Zloupotrebu službenog položaja ili za krivično delo Nesavestan rad u službi, što je opet zadatak tužilaštva da izvrši pravnu kvalifikaciju krivičnog dela.

Raspoređivanje osuđenih se vrši u skladu sa Zakon o izvršenju sankcija propisuje i da osuđeni koji izvršavaju kaznu zatvora zbog učinjenog prekršaja, raspoređuju se u posebnom odeljenju zavoda, odvojeno od osuđenih za krivična dela.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija