• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Novosti

28.03.2024

16:34

Smrt unuka je potpuno uništila: Završne reči na suđenju Vesni Lazić čiji je unuk ubio brata u Međulužju kod Mladenovca

Informer

Vesti

Smrt unuka je potpuno uništila: Završne reči na suđenju Vesni Lazić čiji je unuk ubio brata u Međulužju kod Mladenovca

Podeli vest

Viši javni tužilac zatražio je danas u Višem sudu u Beogradu da se Vesna Lazić, baka dečaka, koji je prošlog leta u selu Međulužje kod Mladenovca iz lovačke puške ubio dve godine mlađeg brata, osudi za nedozvoljeno držanje oružja i teško delo protiv opšte sigurnosti.

On je u završnoj reči rekao da je kriva što je držala pušku u sobi između zida i regala, koja je ostala od njenog pokojnog svekra i muža.

- Izvršila je krivično delo bez obzira što je ta puška pripadala sada pokojnom svekru - rekao je tužilac. - Znala je za događaje u Ribnikaru, Duboni i Malom Orašju, koji su posledica nelegalnog i neodgovarajućeg držanja oružja. Svi građani su posle toga mogli da predaju policiji oružje bez ikakvih krivičnih posledica. Oružje i municija moraju da budu zaključani u sefovima, a ona je omogućila da puška i meci budu dostupni drugima. Nije imala dozvolu za pušku i olako je držala da do štetnih i teških posledica neće doći.

Branilac Vesne Lazić advokat Rade Manović naveo je u završnoj reči da nije dokazano da je baka dečaka izvršila krivična dela.

Foto: prinstscreen/RTS

 

 

- Nijednim dokazom nije utvrđeno da je ona držala pušku. Puška je decenijama unazad stojala na istom mestu. Pripadala je njenom svekru Anđelku, koji je bio lovac i koji je za nju imao dozvolu. Posle njegove smrti nasledila je njegova supruga Božidarka, a ona je kada je on preminuo propustila da policiju obavesti o pušci i napravila prekršaj - kazao je Manović.

- Vesna nije znala da rukuje oružjem i nema veze sa njim, osim što je spavala u sobi gde je puška bila. Na prizemlju sa njom živi i Bižidarka, a sin sa porodicom na spratu. Ona nikada nije pucala iz puške, niti je bila njen vlasnik. Nikada nije ni dala deci da pucaju iz nje, da je diraju, niti im je rekla gde stoji municija.

Branilac je naglasio da Vesna Lazić nije držalac oružja, niti je svojim radnjama izazvala opasnost i da se ne može osuditi za to.

- Puška je na istom mestu 40 godina, u šupljini od 20 centimetara iz ormara, a municija je bila u orginalnoj kutiji na polici u ormaru iza peškira - kazao je advokat Manović. - Iz te puške niko nije pucao otkako je Vesnin muž Milan preminuo, a on je pucao ranije kada su unuci rođeni i za Božić. Takođe, dečak je u postupku protiv njega u sudu detaljno ispričao kako je i zbog čega našao municiju.

Manović je kazao još i da je Vesna brižna baka, posvećena unucima, da nije konfliktna ličnost, da je svi u selu uvažavaju i da nikada nije osuđivana.

- Sin i snaha, roditelji dečaka joj sve vreme suđenja pružaju podršku. Izricanje kazne ne bi imalo pravu svrhu, jer je Vesna zbog smrti unuka i sama već teško pogođena, pošto je bila izuzetno bliska sa njim. U pitanju je situaciono delo, koje nije učinjeno sa umišljajem  - kazao je advokat.

Dok je on iznosio završnu reč u sudnici se rasplakao Vesnin sin Ivan, koji je otac dečaka. On je rekao da je ovo sve za njih izuzetno teška situacija. Vesna se u sudnici držala slušajući i tužioca i svog branioca, ali se rasplakala po izlasku iz sudnice.

Presuda će joj biti izrečena u sredu.

U julu prošle godine Vesna je bila u bašti, kada su dečaci ušli u kuću. Stariji unuk je uzeo pušku i hteo da se našali i uplaši brata, ali je opalio i usmrtio ga.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija