• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

10.04.2024

18:11

Prevario 1.802 građanina za 35 miliona evra! Afera "Elita internacional" bez sudskog epiloga

Društvene mreže

Vesti

Prevario 1.802 građanina za 35 miliona evra! Afera "Elita internacional" bez sudskog epiloga

Podeli vest

Suđenje Nikoli Laziću (70), vlasniku sada nepostojećeg preduzeća "Elita internacional", optuženom da je tokom 2008. prevario 1.802 građanina za 35 miliona evra, nije okončano ni posle skoro deset godina.

Koliko će da traje ovaj maratonski postupak do epiloga i dalje je neizvesno, s obzirom na to da sud kao svedoke treba da sasluša sve oštećene, tačno njih 1.802.

Ako se još u obzir uzme i činjenica da se suđenja nekadašnjem vlasniku "Elite" zakazuju uglavnom na mesečnom nivou, prognoza je još neizvesnija. Poslednje ročište održano je u ponedeljak, 8. aprila.

Lazić, koji je katanac na firmu stavio početkom 2009., tada je i napustio Srbiju. Ubrzo potom, sud mu je posle pokretanja istrage odredio pritvor. Kako je bio nedostupan organima gonjenja, za njim je raspisana poternica.

Mediji su tada spekulisali da je vlasnik "Elite" utočište našao u susednoj Crnoj Gori gde je, navodno, bio viđen na jednoj od tamošnjih plaža. Na osnovu poternice, krajem 2013. uhapšen je u Italiji, odakle je 3. januara 2014. izručen Srbiji. Prvi glavni pretres održan je 30. maja 2014.

Optužnicom se tereti da je u prostorijama svog preduzeća u Nušićevoj ulici u Beogradu od 20. juna do 29. decembra 2008. zaključivao ugovore o zajmu sa građanima, kojima je obećavao da će im isplatiti mesečnu kamatu od tri odsto.

Okrivljeni je bio u pritvoru nešto duže od tri godine. Početkom 2016. pokušao da se nagodi sa tužilaštvom i na taj način izdejstvuje blažu kaznu. Do zaključenja sporazuma o priznanju krivičnog dela nije došlo, a kako je tada rekao njegov advokat, ova mogućnost "stoji u mestu".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)
Partizan

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)

Trener fudbalera Partizana Albert Nađ imenovan je pre dva dana za šefa stručnog štaba crno-belih i tom prilikom potpisao je ugovor na godinu i po dana. Međutim, to suštinski ne mora ništa da znači i od više faktora zavisi koliko će se Nađ zaista zadržati na poslu o kojem je sanjao.

01.05.2024

14:01

Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)
Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)

Veliki broj njujorških policajaca ušao je u utorak uveče na Univerzitet Kolumbija i priveo oko 50 propalestinskih demonstranata, nekoliko sati nakon što je gradonačelnik Njujorka poručio da protest studenata koji dve nedelje paralizuje tu obrazovnu instituciju "mora odmah da se okonča".

01.05.2024

12:17

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15