• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Dnevnik

21.03.2024

09:24

"Novosađanin" je oglasio da poklanja automobil, na nagovor pastora: Zainteresovani samo treba da se jave, iza svega stoji velika prevara

Zoran Sinko

Društvo

"Novosađanin" je oglasio da poklanja automobil, na nagovor pastora: Zainteresovani samo treba da se jave, iza svega stoji velika prevara

Podeli vest

Pojavila se još jedna od onih „nigerijskih prevara”, o kojima pišemo godinama unazad.

Nekad davno stizali su nam mejlovi s porukama da smo dobitnici velikog nasledstva i da je potrebno samo da pošaljemo broj tekućeg računa, ili su nas mamili da se pretplatimo na servise koji su nam posle, za nepostojeće usluge, naplaćivali ogromne svote.

Кako piše „Novosađanin”, jer je auto, navodno, iz Novog Sada, odlučio je da putuje u Sjedinjene Američke Države, pošto je dugo bio u inostranstvu, i da pokloni prelepi automobil, jer mu je to predložio pastor.

- Moje ime je Lahmund Marko, želeo bih da doniram vozila (Tojota RAV4) - glasi opis oglasa objavljenog na sajtu za prodaju polovnih automobila.

Ako niste ništa razumeli, normalni ste.

Ovo je još jedna od onih „nigerijskih prevara”, o kojima pišemo već 15 godina. Nekad davno stizali su nam mejlovi s porukama da smo dobitnici velikog nasledstva i da je potrebno samo da pošaljemo broj tekućeg računa, ili su nas mamili da se pretplatimo na servise koji su nam posle, za nepostojeće usluge, naplaćivali ogromne svote, piše Dnevnik

Šta je cilj ovih oglasa?

- Socijalni inženjering predstavlja sve pokušaje da vas neko prevari, da vam ukrade podatke, iznudi novac. S razvojem tehnologije, ovi napadi postaju sve sofisticiraniji i teže ih je provaliti. Obično u tome učestvuju strane firme koje sada koriste ChatGPT za prevođenje - rekla je nedavno Ina Poljak, psihološkinja koja je specijalizovana za socijalni inženjering.

Ovaj „Novosađanin” nije završio kurs srpskog jezika, niti istoriju: korišćenje pastora moglo bi da prođe u multikonfesionalnom Novom Sadu, ali je onda ćirilica malo problematična.

Dobro, ni padeži baš nisu u saglasju, a ni mentalna sadržina, pošto je naš Marko malo u Srbiji boravio kao stručnjak, pa mora da ide u SAD, pa zato poklanja „predivni automobil”, i to na pastorov savet, ako smo se dobro probili kroz gomilu loše sklepanih rečenica.

A i nije poklon, zainteresovani treba da „ispljunu” hiljadu evra. I slika automobila je, verovatno, ukradena.

Iako nije lingvista, naš Marko je stručnjak za automobile. Sve je lepo i detaljno popunio: i godište i kubikažu, čak imamo i opis unutrašnjosti i izgleda sedišta. Doduše, provučeno je malo kroz one tabele da on nije vlasnik vozila, ali ko će da mari kad je cena povoljna, samo poziv vas deli od ove savršene prilike.

Navodni poklon, stvarna prevara

Do sada smo dobijali i SMS poruke od „Pošte”, na meti su redovno banke i javne institucije, „oglašavao” nam se i NIS, prodavali su nam zamenu za bubrege i preko Fejsbuka i Instagrama, imamo čak i primere pretnjama osvetničkim fotografijama. Da poklanjaju automobile novi je metod, pravo osveženje.

Svi ovi marifetluci imaju zajedničko ime: socijalni inženjering. A kad smo kod poziva, ako ste zainteresovani za ovo vozilo, naravno, treba da kontaktirate sa prodavcem preko Vajbera.

Кako od ovog meseca nema više skrivenih brojeva, prosto ukucavanje ponuđenog broja telefona otkriva da se iza njega krije „Frizijac Кragujevac”.

Ako je stvarno iz Кragujevca i frizira automobile, možda još dobro i prođete. Međutim, po svemu sudeći, Frizijac je ipak neki Nigerijac: ova zemlja poznata je po prevarama koje uključuju različite oblike onlajn prevara putem imejla, SMS-a i društvenih mreža.

Neke od ovih prevara povezane su s kriminalnim grupama iz Rusije. Fišing, o kome smo više puta pisali, „specijalnost” je kineskih prevaranata, a Indija, koja je jedna od vodećih zemalja u IT industriji, poznata je i po svojoj „mračnoj strani”, jer odatle dolaze brojni SMS prevaranti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Pa gde baš sad ? Ponovo afrička kuga svinja u selima oko Čačka i Kraljeva! Evo šta je sve zabranjeno vlasnicima
Nevolja ne bira

Pa gde baš sad ? Ponovo afrička kuga svinja u selima oko Čačka i Kraljeva! Evo šta je sve zabranjeno vlasnicima

Na delu teritorije gradova Čačak i Kraljevo ponovo je proglašena opasnost od zarazne bolesti afričke kuge svinja. Kritična situacija je u selima Tavnik u Kraljevu i Bresnica u Čačku. Ova odluka o proglašenju zaraženog područja, doneta je na osnovu rešenja, koje je donelo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za veterinu.

27.04.2024

09:15