• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Srpski, Informer.rs

03.02.2024

07:30

Posmatrač izbora bio u centru afere! Šenaka kupio Azerbejdžan, a on bi nama da popuje o demokratiji!

printscreen

Vesti

Posmatrač izbora bio u centru afere! Šenaka kupio Azerbejdžan, a on bi nama da popuje o demokratiji!

Podeli vest

Dok šef posmatračke misije Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE), austrijski političar, Stefan Šenah, nad našom zemljom sprovodi postizborni monitoring, njegova biografija ne daje mu za pravo da nam drži slovo o neregularnostima.

Naime, on se, pre oko šest godina, našao u središtu korupcionaške afere, koja je uzdrmala Savet Evrope.

Kako je 2018. godine obelodanjeno u SE, pokrenuta je interna istraga zbog sumnje da se nekoliko poslanika bavilo plaćenim lobiranjem, a deo njih učestvovao je u „korupcionaškim aktivnostima u korist Azerbejdžana“. Šenah je, zajedno sa sedmoricom drugih poslanika, tada bio optužen za kršenje Kodeksa ponašnja SE. Istraga je pokrenuta 2017. i pratila je navodne napore zvaničnog Bakua da ućutka kritike na svoj račun u PSSE, u zamenu za poklone i novac.

Dakle, čovek sa ugroženom reputacijom, sada dolazi u Srbiju da sa moralnih visina ustvrdi da naša zemlja sa „ovakvom demokratijom“, nikada neće moći da bude deo EU.

– To znači, da nisu u pitanju godine, sa ovakvom demokratijom, Srbija u Evropu neće moći nikada. Vi morate da instalirate demokratiju ponovo. Srbiji je neophodno deinstaliranje demokratije, a mi ćemo uraditi sve da pomognemo Srbiji – govorio je Šenah.

On je prilikom nedavnog predstavljanja izveštaja o izborima u Srbiji, pred poslanicima PSSE, iskoristio priliku da paušalno ukaže „na niz izbornih nepravilnosti, tvrdeći da su bili tehnički dobro vođeni, ali da na političkom planu, nisu bili pošteni. Zanemario je pritom, da je institucija pod čijim krovom je govorio usvojila izveštaj u kojem kaže da nije bilo većih nepravilnosti i da je glasanje bilo regularno na 93 odsto biračkih mesta.

U svoju bogatu karijeru, Šenah se upisao i kao jedan od zagovornika ulaska tzv. Kosova u Saveta Evrope i svoja očekivanja da Priština postane član ove međunarodne organizacije u više navrata javno je iznosio. On je tada naglasio da je podnošenjem zahteva tzv. Kosovo i njegovo rukovodstvo, ponovo pokazalo da je u potpunosti posvećeno tom procesu, i da podržava EU i njene vrednosti. Pozdravio je, takođe, i podnošenje zahteve lažne države za pristupanje Evropskoj uniji.

Šenah je član austrijske delegacije Parlamentarne skupštine SE od 2011. godine, a poslanik od 2010. godine. Završio je trgovačku školu u Tirolu, i Akademiju za vaspitače i pedagogiju. Bio je predavač na raznim institucijama, trener za retoriku, komunikaciju i tehnike prezentacije, portparol Zelenog kluba u parlamentu… Učestvovao je u misijama za posmatranje izbora Saveta Evrope i OEBS u Rusiji, Jermeniji, Gruziji, Azerbejdžanu, Maroku, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Turskoj, Severnoj Makedoniji, Ukrajini, Gruziji, Moldaviji, Kirgistanu…


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija