• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

28.09.2023

21:00

Kako da postanete bolji roditelj? Pustite ih da maštaju, odlučuju...

Shutterstock

Dom i porodica

Kako da postanete bolji roditelj? Pustite ih da maštaju, odlučuju...

Podeli vest

Ne mešajte se uvek u detetove odluke i pustite ga da proba da samo odlučuje.

Ni najteži, ali ni najbolji posao na svetu ne može se ni približno meriti s ulogom roditelja. Fizički rast deteta treba da prati i emocionalno uravnotežen razvoj, ali baš o tom psihičkom delu vaspitanja roditelje niko ne uči u školi, pa se zato najčešće oslanjaju na instinkt, podršku porodice i prijatelja.

Pogrešne odluke i potezi sastavni su deo vaspitanja, ali ipak neke loše strane mogu da se poprave, pa da kao roditelji postanete efikasniji i bolji, a deca zadovoljna i opuštena.

Nemojte biti "roditelj-helikopter"

Preterana uključenost u život deteta neće mu dozvoliti da samo rešava probleme u kojima se nađe, da odluči ili bira. Zato treba da izdržite da se ne mešate i prepustite detetu da samo odluči. Time će razvijati svoju sposobnost snalaženja u novonastalim situacijama, odnosno inteligenciju.

Foto: pexels.com

Dozvolite mu da samo rešava probleme

Dozvolite im da pogreše

Kada se osvrnete i podsetite na svoje odrastanje, videćete da ste grešili i da ste na greškama učili. Pustite svoje školarce da uče po istom principu, ali ih otvoreno podržite.

Podstičite ih da maštaju

Sanjarenje i razmišljanje o budućnosti moglo bi da im pomogne da budu uspešni. Podstaknite ih da pričaju o tome kako sebe vide kao odrasle.

Provodite kvalitetno vreme s njima 

Čak i ako zagrljeni gledate televiziju s decom, to nije kvalitetno provođenje vremena. Psiholozi opominju da su važni razgovor, igra, šetnja... Budite slobodni za svako detetovo pitanje.

Foto: Shutterstock

Deca koja povremeno lažu imaju bolje pamćenje

Oprostite im kad lažu

Dokazano je da deca koja povremeno lažu imaju bolje pamćenje i da se bolje izražavaju. Ne zaboravite da pratite "tokove" laži i skrenite im pažnju kada uvidite da to može da postane opasno.

Prihvatite detetovu tvrdoglavost i jak karakter

Mnoga istraživanja su pokazala da deca koja su bila tvrdoglava i nisu se ponašala kako se od njih očekivalo, u većini slučajeva pametno odaberu životni put.

Pazite na ishranu

Kada imate decu, morate u svakom trenutku da vodite računa o svom ponašanju. Vaše ponašanje i navike mogu da postanu obrazac za njih. Budite im uzor kada su prehrambene navike u pitanju, jedite zdravo, dobro i često, pa će to činiti i vaša deca.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija