• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

27.08.2023

15:00

Olakšajte detetu polazak u prvi razred! Najbolje se uči kroz igru

Shutterstock

Dom i porodica

Olakšajte detetu polazak u prvi razred! Najbolje se uči kroz igru

Podeli vest

Roditelji svakodnevnom igrom treba da upoznaju mališane sa učenjem, jer od njih zavisi kakav će stav prvak izgraditi prema školi, kažu stručnjaci.

Polazak deteta u prvi razred može biti stresan i za mališane i za roditelje, upozoravaju psiholozi. Strah od novih obaveza i učenja, kao i previše očekivanja od deteta mogu da naruše porodičnu harmoniju, a malom đaku da poremete radne navike i odnos prema učenju. Roditelji bi trebalo da preuzmu ulogu vođe kroz proces učenja, a stručnjaci kažu da samo od njih zavisi kakav će stav prvak izgraditi prema školi i nastavnicima. 

 Evo nekoliko saveta koji mogu dete na zabavan način da pripreme za školu.

* U svakodnevnim situacijama zamolite dete da vam doda tri bombone, dva tanjira, četiri pomorandže. Tako ćete ga podstaći da misli o brojevima i količini.

* Dajte mu zadatak da odredi: veliko - malo, ispred - iza, gore - dole i šta ne pripada ovoj grupi.

Foto: Shutterstock

Igranje sa decom je najbolja priprema za školu

* Neka vam dete pomaže u kuhinji, a pritom imenujte mere dužine i mase.

* Zajedno napravite kalendar godišnjih doba, neka ga dete oslika, a vi ispričajte karakteristike tog godišnjeg doba.

* Napravite s detetom lanac od različite sirove testenine ili šupljih kuglica, kako bi dete moglo naglas da broji. Na ovaj način ono uči brojeve i razvija motoriku.

* Korisne su i igre razvrstavanja, sabiranja i oduzimanja - sakupimo kamenčiće, stare karte, čepove, kocke...

* Tokom šetnje neka vam čita brojeve na automobilskim tablicama.

* "Na slovo, na slovo" je igra sa što više reči naizmenično koje počinju zadatim slovom. Dete na taj način proširuje rečnik.

Foto: Shutterstock

Dajte im krila pred polazak u školu

* Neka dete nađe reč koja se rimuje sa rečju koju ste zadali i obrnuto.

* Zanimljiva je i igra "Pogodi koga sam zamislio", u kojoj dete postavlja pitanja, a vi odgovarate sa "da" ili "ne".

* Napravite sa detetom kućnu slovaricu. Na svako slovo azbuke dete može da nacrta ili zalepi iz časopisa što više predmeta koji počinju tim slovom

Šta bi dete trebalo da zna pre polaska u školu:

* Ime i prezime
* Adresu stanovanja
* Broj telefona 
* Da imenuje boje
* Da broji do deset
* Doba dana
* Pozdravljanje


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija