• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

14.10.2023

18:00

Znate li koji predmeti u kući mogu postati leglo bakterija? Posle bolesti, bacite se na čišćenje

Shuterstock

Dom i porodica

Znate li koji predmeti u kući mogu postati leglo bakterija? Posle bolesti, bacite se na čišćenje

Podeli vest

Nakon prehlade ili gripa potrebno je temeljno i detaljno očistiti kuću, a posebno određene predmete u njoj.

Prehladu ili grip niko ne voli. Osim što izazivaju opštu slabost, nesanicu i loše raspoloženje, stvaraju i dodatnu zabrinutost da će ovo stanje, posebno ako vas ima više u domaćinstvu, trajati duže vreme.

Kada vi ili neko u vašem domaćinstvu imate prehladu ili grip, morate razmišljati o tome kako da efikasno sprečite širenje infekcije.

Naime, zaraznost može da traje i do dve nedelje, pa je pomisao na dezinfekciju doma, odnosno prostora u kome boravite zajedno zapravo dobar potez.

- Prehladu izaziva grupa virusa, koji se uglavnom prenose vazduhom i prenose ih drugi ljudi koji su zaraženi virusom - objasnio je doktor Vilijam Li.

Sigurno ste bar jednom u životu kao dete dobili savet ili naredbu da ne pijete vodu iz čaše prehlađenog ukućana.

Isto tako, potencijalni izvor zaraze može se sakriti u raznim kućnim predmetima koje bi, savetuju stručnjaci, bilo dobro dezinfikovati.

Foto: Shuterstock

 

Dodatni i provereni savet tokom prehlade i gripa je redovno provetravanje prostorija u kojima boravite.

Neke predmete je posebno važno čistiti tokom i nakon perioda bolesti, jer kriju dosta bakterija koje mogu biti potencijalni izvor infekcije.

Evo koji su to predmeti:

1. Posteljina

Nakon što prehlada prođe, obavezno promenite i operite svu posteljinu iz spavaće sobe kao i drugih prostorija u kojima ste boravili.

- U periodima bolesti dosta vremena provodimo u krevetima odmarajući se i verovatno kašljući - rekla je Pijal Alam, lekarka porodične medicine i objasnila da upravo na ovim mestima postoji potencijal za širenje patogena.

Najbolje rešenje je da se rizik svede na minimum čišćenjem ili pranjem odeće.

Foto: Shuterstock

 

 

2. Peškiri

Slično kao i posteljina, peškiri mogu da prenesu ostatke infekcije i prenesu je na druge članove domaćinstva.

- Uglavnom, dobra je praksa da jednom nedeljno peremo ili menjamo peškire jer mogu da sadrže patogene telesne tečnosti, još više u periodu kada smo bolesni - rekla je Alam.

Foto: Shuterstock

 

 

3. Pribor za jelo i piće

Pribor za jelo i piće je odličan magnet za klice. Dakle, ne samo da treba da zamenite taj pribor nakon svake upotrebe, već bi trebalo da izbegavate i deljenje šoljica i posuđa sa drugima.

- Pobrinite se da temeljno očistite sudove pre nego što ga podelite sa ostatkom domaćinstva kako biste smanjili rizik da se razbole - rekla je Alam.

Foto: Shuterstock

 

 

4. Elektronika

Pošto ih stalno koristimo, velike su šanse da je vaš telefon, laptop ili tablet bio blizu vas tokom vremena koje ste proveli u krevetu. Ovi uređaji takođe mogu brzo da postanu izvor bakterijskih klica i to ne samo kada smo bolesni. Prljava elektronika takođe može imati neželjene efekte na kožu lica.

Studija iz 2022. sugeriše da su telefoni, koji se retko čiste, glavni rezervoar patogena. Zato bi bilo dobro da ih redovno dezinfikujete.

Foto: Shuterstock

 

 

5. Razne površine

Možda zaboravimo na njih, međutim, površine kao što su kvake i pultovi, kuhinjske ploče, takođe mogu biti izvor bakterija.

- Na površini kao što je radna površina virus može da opstane i do nedelju dana - objasnila je dr Alam i dodala da je zbog te činjenice korisno brisati površine na kojima bi čestice aerosola mogle da se osuše.

Stručnjaci su naveli nekoliko dodatnih trikova koje vredi koristiti kako bi se kuća vratila na početna podešavanja.

- Provetrite prostor otvaranjem prozora i dezinfikujte sve površine - rekao je dr Skot Roberts.

Doktor Li predlaže temeljno čišćenje kuće.

- Obrišite površine, operite veš, operite sudove i prebrišite površine kupatila uključujući radne ploče, toalete, lavaboe i tuševe - rekao je on i dodao da je usisavanje i korišćenje prirodnog, prijatnog mirisa lep dodatak svežini prostora.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

"Padobranski TRIATLON 2024" održan u Grčkoj - "Balkanski Skok Prijateljstva 2024" održaće se od 15-19 maja u Beogradu (FOTO)
Društvo

"Padobranski TRIATLON 2024" održan u Grčkoj - "Balkanski Skok Prijateljstva 2024" održaće se od 15-19 maja u Beogradu (FOTO)

Tokom vikenda, 20. i 21. aprila 2024. godine, na aerodromu Hortero „Aeroporu MOKKA“ Sidirokastro u Seresu održan je „Padobranski TRIATLON 2024.“ (padobranstvo - trčanje na jednu milju i gađanje), veze specijalnih snaga, komandosa, padobranaca, dok će se Balkanski Skok Prijateljstva 2024 godine održati od 15-19 Maja 2024. godine na Sportskom Aerodromu Lisičji Jarak u Beogradu.

28.04.2024

08:11

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija