• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

24.10.2023

18:00

Želite da ukrasite kuću novim biljkama? Izbegavajte ove, jer su previše zahtevne! (FOTO)

Shuterstock

Dom i porodica

Želite da ukrasite kuću novim biljkama? Izbegavajte ove, jer su previše zahtevne! (FOTO)

Podeli vest

Postoji nekoliko kućnih biljaka koje zahtevaju posebne uslove, pažnju i strpljenje.

Osim što su estetski prijatne i dobre kao prečišćivači vazduha, sobne biljke takođe mogu da budu lekovite. Mogu da ublaže anksioznost, da nam pomognu da se brže izlečimo, da budemo koncentrisaniji i pozitivniji.

Međutim, postoji i loša strana, a to je činjenica da su sobne biljke korisne za naše zdravlje samo kada su zelene i u cvetu. Istraživanja su pokazala da biljke koje su u lošem stanju, loše utiču na zdravlje. 

- Kućne biljke donose lepotu i radost u naše živote, ali nisu sve iste kada je u pitanju briga o njima-  kaže Zahid Adnan, stručnjak za baštovanstvo i osnivač "The Plant Bible"

 - Dok neke biljke napreduju uz minimalnu pažnju, druge je prilično teško održati u životu - dodao je on.

Evo koje biljke zahtevaju posebnu pažnju prilikom uzgajanja:

Lirasti fikus

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Simon Zimmermann (@smnstr_)

 

Lirasti fikus je jedna od najpopularnijih sobnih biljaka zahvaljujući svojim impresivnim listovima koji mogu porasti do 45 cm u dužinu i 30 cm u širinu.

U prirodnom staništu može porasti do 12 metara i dati plodove, ali u zatvorenim uslovima može dostići najviše dva do tri metra i neće dati plodove.

Foto: Shuterstock

 

 

- Ova biljka zahteva stalno, indirektno svetlo, precizno zalivanje i redovno đubrenje. Osetljiva je na štetočine poput grinja i osetljiva je na promene - kaže Adnan.

On preporučuje gajenje kaučuka ili fikusa gumijevca umesto lirastog fikusa.

Vilina kosica

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 모기야 (@mokiyaaaa)

 

Paprati sa grozdovima listova u obliku lepeze, odnosno dlakave paprati mogu dodati lepu notu zatvorenom vrtu, ali stručnjaci primećuju da ih je prilično teško održati u životu.

- Vilina kosica je poznata po svojim delikatnim i čipkastim listovima, ali je izuzetno osetljiva na promene vlažnosti i temperature-  objašnjava Adnan.

Foto: Shuterstock

 

 

- Zahteva visoku vlažnost, konstantan nivo vlage i zaštitu od promaje - napominje on.

 

Orhideja

 

 

Orhideje su možda elegantne, ali imaju reputaciju zahtevnih biljaka.

- Zahtevaju posebne svetlosne i temperaturne uslove, a njihove potrebe za zalivanjem mogu biti izazovne. Trulež korena i nepravilna nega mogu dovesti do njihove prerane smrti - kaže Adnan.

Foto: Shuterstock

 

 

Pejzažista i direktorka kompanije "Evergrin" Džordžina O'Grejdi takođe napominje da su orhideje osetljive na često zalivanje. 

 - Skoro polovina vlasnika na kraju ubije svoje orhideje - tvrdi ona.

 - Treba ih zalivati jednom nedeljno, a sve više ili manje od toga će ih ubiti. Zato umesto orhideje nabavite sličnu biljku, afričku ljubičicu, koju je lakše negovati - dodaje O'Grejdi.

Kalateja

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by nao (@na0_plants)

 

Kalateja je atraktivna dvobojna sobna biljka koju mnogi ljudi vole da drže u svojim zatvorenim baštama, ali, nažalost, zahteva više pažnje nego što mnogi vlasnici misle.

- Kalateja je poznata po svojim upečatljivim listovima, ali je prilično osetljiva na kvalitet vode, nivo vlažnosti i direktnu sunčevu svetlost - kaže Adnan.

Foto: Shuterstock

 

 

- Može brzo razviti smeđe ivice ako uslovi nisu dobri, a često se javlja žutilo i uvijanje listova - napominje Adnan.

Adnan preporučuje gajenje Sanseverije jer je izdržljiva i popularna, a poznata je po lakoj nezi i elegantnom izgledu


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija