• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

13.11.2023

22:40

Zašto su nam deca neposlušna? Tri stvari u kojima roditelji greše

Shutterstock

Dom i porodica

Zašto su nam deca neposlušna? Tri stvari u kojima roditelji greše

Podeli vest

Ako detetu stalno prigovarate, dosadiće mu sve naredbe, pa neće čuti ni ono korisno što želite da mu kažete...

Ako želite da vam dete u ma kom uzrastu bude poslušno, a vi kao roditelj zadovoljni, vodite računa da budete dosledni i istrajete u svojoj odluci, da ne vičete i izbegavajte upotrebu negacije, ovo je najkraći savet udruženja britanskih psihologa roditeljima.

- Roditeljstvo je veština koja se uči usput i nikad se do kraja ne može usavršiti, a ne postoji ni knjiga iz koje biste to učili. Uočite svoje greške i ispravite ih - piše "Sajkolodži tudej", u kome navode da su ove tri presudne što deca postepeno prestaju da slušaju svoje roditelje i otuđuju se.

Niste dosledni

Najčešća greška koju gotovo svaki roditelj pravi jeste ignorisanje deteta kad uradi nešto loše. To ne bi bilo toliko pogrešno, ali postane kada kasnije dete i izgrdite, tvrde stručnjaci.

Foto: Freepik.com

Zbrane se uvek predočavaju sa posledicama

Taj postupak uči dete da će i ubuduće dobiti pažnju kada se ponaša loše. Treba naći sredinu i objasniti detetu posledice koje ga čekaju ako ne uradi ono što ste mu tražili.

Previše naređujete i vičete

Ako detetu stalno prigovarate, lako je moguće da će mu dosaditi sve te naredbe. Naučiće da jednostavno ignoriše dosadni glas u glavi, pa onda neće čuti ni ono korisno što želite da mu kažete, objašnjava se u tekstu.

Ništa ne podstiče dete na saradnju više od nežnog tona glasa. Tihi govor pomaže vam da kontrolišete negativne emocije, a posebno ljutnju. To smiruje i ohrabruje dete.

Previše govorite "NE", a premalo "DA"

Dete koje previše sluša "NE" u nekom trenutku će prestati da vas sluša jer ga zbunjujete i frustrirate. Ispunite detetu svaki razumni zahtev. Neka pravilo bude da se svaka dečja želja ispunjava - osim ako imate dobar razlog za suprotno.

Foto: Shuterstock

Ispunite detetu svaki RAZUMNI zahtev

Na primer, ako dete želi da jede slatkiše pre ručka, umesto da kažete "ne može" ili "ne može sada", pokušajte sa: "Da, može, ali tek nakon ručka."


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija