• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

08.11.2023

21:00

Ova rečenica vam treba kad je dete 'nemoguće'! Vaspitavanje bez fizičkog kažnjavanja

Freepik.com

Dom i porodica

Ova rečenica vam treba kad je dete 'nemoguće'! Vaspitavanje bez fizičkog kažnjavanja

Podeli vest

Roditelji često imaju nedoumice u vezi sa vaspitavanjem dece, pa pokušavaju da nađu prave načine kako bi ih resili.

Da li mogu dete da vaspitam bez kazne, šta ako mi se dete baca na pod, kako da naučim dete da se brani, ali da ne udari drugo dete, samo su neka pitanja na koja odgovara Tatjana Javorina, edukovana savetnica za roditeljstvo koja ističe da je takozvano 'razumno roditeljsvo' ključ u pravilnom vaspitavanju dece. Međutim, šta znači taj termin?

- Razumno roditeljstvo jeste drugačije od onog na koje smo navikli na prostoru Balkana i bivše Jugoslavije, gde roditelji vaspitavaju pre svega intuitivno. To je, onako, refleksno. Šta se dogodi u datom momentu, pa na to reagujemo intuitivno. A razumno je ipak suprotno od toga. Razumno znači da uključimo više kognitivne funkcije našeg nervnog sistema. I da u tom momentu, kada se dete baci na pod ili kada vrišti ili kada udari dugo dete, ne reagujemo impulsivno, nego da kažemo: 'Aha, šta bih ja mogao da uradim', znači da malo razmislimo i onda postupimo - ističe savetnica savetnica za TV prva.

Foto: Shuterstock

U razumnom roditeljstvu nema kazne, već posledica

U razumnom roditeljstvu nema kazne, već posledica, a to je nešto što uči decu da budu povezana sa ponašanjem. Ukoliko dete odabere da pretera danas sa nekim ponašanjem, posledica će biti to i to. Dakle, uči decu šta bi trebalo da rade, a ne da roditelji budu ti koji kažnjavaju.

Hitni slučajevi

A da li razumno roditeljstvo možemo da primenjujemo u situacijama kada, primera radi, dete stavi prst u utičnicu, savetnica odgovara:

- Da, to je zapravo neverovatno, ali toliko često je pitanje 'Šta da radim kada moje dete stavi prst u utičnicu? Pet puta sam ponovila, sto puta sam ponovila, ali ono i dalje stavlja prst'. Šta znači biti razuman u toj situaciji? Konkretno - kada vaše dete od godinu dana krene da radi stvari koje ne sme, prosto udaljite dete od tog objekta. Zašto? Zato što ponavljanje i rečenice koje u sebi sadrže tu negaciju - ne diraj, ne smeš, ne viči, ne skači, ne, ne, ne... dete zapravo, da kažem, programiraju da nam na taj način odgovara. Ukoliko je dete krenulo ka utičnici, spustite se na njegovu visinu, pogledate ga u oči, oslovite ga imenom i kažite: 'Milice, ljubavi, ne stavljamo prste u utičnicu zato što može da nas povredi'. Nakon toga, dete uzmete fizički, udaljite od tog objekta i mesta dešavanja. Ponovite nekoliko puta i videćete da drugi, treći dan neće imati tendenciju da stavi prst u utičnicu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)
EURO 2024

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)

Portugal je u osmini finala Evropskog prvenstva! Fudbaleri Portugala plasirali su se u osminu finala kontinentalnog takmičenja, nakon što su u 2. kolu grupe F savladali Tursku 3:0 (2:0). Golove su dali Bernardo Silva u 22. minutu, zatim je u 29. minutu Samet Akajdin postigao bizaran autogol, a konačnih 3:0 postavio je Bruno Fernandeš u 56. minutu.

22.06.2024

19:54

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija