• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

06.11.2023

13:07

Deca (ne)poštuju vaspitače i učitelje! Roditelj ili dete? U kome je zapravo problem? (VIDEO)

Informer

Live TV

Deca (ne)poštuju vaspitače i učitelje! Roditelj ili dete? U kome je zapravo problem? (VIDEO)

Podeli vest

Koliko su nam deca vaspitana, odnosno nevaspitana? Da li nove generacije imaju manje poštovanja prema autoritetima? Odgovore na ova i druga pitanja vezana za decu, ali i savremene roditelje, odgovoriće gosti "Info dana" vaspitačica Dijana Jovanović i rukovodilac aktiva direktora NBGD Darko Eger.

Sve češće se čuje da učenici ne poštuju autoritete i napadaju nastavnike verbalno i ulaze u dalje rasprave, dok najmlađi svoje vaspitače ništa ne slušaju. Da li je jedan od razloga za ovo neprimereno ponašanje podrška roditelja, koji smatraju da njihova deca zaslužuju bolje ocene i veća prava i da li roditelji uopšte i žele da čuju sa čime se njihova deca susreću, kako se ponašaju ili zanemarivanjem sugestija profesora i vaspitača čine da njihova deca odrastaju u sve lošije ljude.

Vaspitačica Dijana Jovanović smatra da dete u ranom razvoju, još pre polaska u školu treba da razvije svesnost o tome ko je vaspitač, ko je učitelj i ko je autoritet.

Foto: Zoran Sinko

Dijana Jovanović

-Svaki problem koji se gura pod tepih, on kad-tad izađe i bude još eruptivniji. Ono što je jako bitno, ja u saradnji sa roditeljima nemam mnogo problema. Bitno je i to kako se nešto kaže. Ako u startu napadnemo dete, onda roditelj ima potrebu da ga brani. Važno je da roditelju u startu pokažemo da smo mi na istoj strani. Svakako, deca često manipulišu. Zato je jako bitno da se roditelji i vrtić, odnosno škola usaglase- navela je Dijana Jovanović.

Rukovodilac aktiva direktora NBGD Darko Eger istakao je da afirmacija vrednosnih normi kreće od porodice.

Foto: Zoran Sinko

Darko Eger

-Onako kako porodica doživljava obrazovanje, tako će i dete doživljavati. Naravno, imamo izuzetke, ali oni ne potvrđuju pravilo. Niko ne voli da čuje da mu dete ima disciplinskih problema. Naravno, ima onih roditelja koji hoće da sarađuju, ali takvih je malo. Većina ljudi uvredi se kada im kažete nešto protiv deteta. Onaj ko na početku neće ni da sasluša, jasno pokazuje da od tog razgovora nema ništa. Deca uče iz primera. Kada vide kako se roditelj ponaša prema autoritetu, jasno je kako će se to dete ponašati- istakao je Darko Eger.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Ministar Dačić pozvao građane da odgovornim ponašanjem doprinesu smanjenju broja saobraćajnih nezgoda
Politika

Ministar Dačić pozvao građane da odgovornim ponašanjem doprinesu smanjenju broja saobraćajnih nezgoda

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić pozvao je danas na Zlatiboru građane da odgovornim ponašanjem doprinesu smanjenju broja saobraćajnih nezgoda Dačić je na manifestaciji "Karavan bezbednosti saobraćaja" poručio da se svi učesnici ove kampanje zalažu za podizanje svesti građana o bezbednom ponašanju u saobraćaju i odgovornosti koje nosi vožnja na putu kako bi se smanjili rizici od nesreća.

26.07.2024

19:47

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija