• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

27.11.2023

07:25

Ovo drvo donosi lošu sreću! Ne treba ga imati u svom dvorištu iako daje lepu hladovinu leti

pexels.com

Dom i porodica

Ovo drvo donosi lošu sreću! Ne treba ga imati u svom dvorištu iako daje lepu hladovinu leti

Podeli vest

Stari Sloveni su verovali da ovo drvo donosi maler u kuću.

Uređenje dvorišta je za mnoge pravi izazov. U svojoj oazi mira možete da uživate i kada su temperature tropske zato je važno da ispred doma, kao i u njemu, sve podesite po svom ukusu.

Brojna su verovanja koje biljke je dobro zasaditi, a koje zbog njihovog efekta na zdravlje, ali i narodnih verovanja, treba izbeći.

Stari Sloveni su za pojedine biljke smatrali da nije dobro imati ih u svom domu ili dvorištu.

Iako donosi lepu hladovinu leti, orah je prema mišljenju stručnjaka, drvo koje ne treba da imamo u dvorištu i bašti.

Foto: Freepik.com

 

Orah je veliki potrošač kiseonika i veliki proizvođač ugljendioksida. Ovo drvo ima i posebna eterična ulja, koja se nalaze u njegovim listovima,  tako da ispod njega često nećete naći drugu vegetaciju. 

Važno je da se orah ne sadi blizu kuće. 

- Osim što zaklanja svetlost orah ima izuzetno jak koren koji može često da podigne i beton oko ili ispod kuće. Stručnjaci savetuju da orah ne treba saditi ni blizu parkinga pa ni kuće zbog temelja. Naime, njegov koren ide i do - pet metara u dubinu.

Pored toga, naši preci orah su smatrali depresivnim drvetom koje donosi lošu sreću, i verovalo se da se najviše samoubistava dešavalo baš pod njim.

Ako planirate preuređenje bašte, prvo treba zasaditi drveće i žbunje, a onda i cvetnice, a za ovih šest stabala se veruje da štite kuću:

Hrast

Lipa

Vrba

Glog

Dren

Jabuka


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija