• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

24.11.2023

14:20

Top 8 zeleniša! Uvedite lisnato povrće u svakodnevnu ishranu

Shutterstock

Zdravlje

Top 8 zeleniša! Uvedite lisnato povrće u svakodnevnu ishranu

Podeli vest

Lisnato povrće odličan je način da poboljšate zdravlje jer sadrži mnoge ključne hranljive materije, vitamine, minerale i antioksidanse, zbog čega nutricionisti preporučuju da ga uvedete u svakodnevnu ishranu. Po mišljenju nutricionista s Londonskog univerziteta, ovo je top osam "zeleniša", piše časopis "Konverzejšen".

Spanać je pun gvožđa, kalcijuma, kalijuma i vitamina B6, C i K. Odličan je izvor antioksidanasa. Oni mogu da smanje rizik od razvoja brojnih bolesti, među kojima su bolesti srca i neki tipovi karcinoma. Najbolje ga je jesti nekuvanog, kao salatu, jer se kuvanjem uništavaju polifenoli i flavanoli iz listova. 

Kelj ima jedinstven, pomalo gorak ukus, ali ako možete da ga podnesete, konzumacijom kelja u organizam ćete uneti brojne važne mikronutrijente poput kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, fosfora, kalijuma, cinka, bakra, mangana i selena, a odličan je izvor i mnogih vitamina, među kojima su A, B, E, C i K. Nutricionisti savetuju da kod pripreme kelja izbjegavate njegovo blanširanje i kuvanje jer tako smanjujete količinu minerala, vitamina i fitohemikalija sadržanih u lišću. Dakle, kelj možete jesti i nekuvan u salatama. 

Foto: Shutterstock

 

 

Blitva

Ovo povrće blago slatkastog ukusa sadrži velike količine vitamina A i C. Čak i mala količina blitve ili oko 175 grama može da zadovolji vaše dnevne potrebe za vitaminom K, važnim za proces zgrušavanja krvi i održavanje zdravlja kostiju. Blitva sadrži brojne važne minerale poput gvožđa, bakra, kalijuma i kalcijuma.

Raštan je dobar izvor luteina, koji je važan za zdravlje očiju. Obiluje vitaminima A i C i mineralima poput kalcijuma, gvožđa, cinka, bakra i selena, a i dobar je izvor vlakana.

Foto: Shutterstock

 

 

Rukola

Ako volite zeleno lisnato povrće svežeg, pikantnog, pomalo gorkog i paprenog ukusa, razmislite o dodavanju rukole na svoj tanjir. Rukola obiluje nitratima, za koje su studije pokazale da poboljšavaju sportski učinak, a bogata je vitaminima K i C, kalcijomom i polifenolima.

Rimska salata

Hrskava zelena salata blagog ukusa puna je nutritivno bogatih sastojaka. Dobar je izvor vitamina i minerala, poput vitamina A, K, C i folata (vitamina B grupe). Ove hranljive materije su neophodne za održavanje celokupnog zdravlja i jačanje i održavanje imunosistema. Takođe je i dobar izvor vlakana, koja umanjuju rizik od razvoja srčanih bolesti, moždanog udara, dijabetesa tipa 2 i raka creva.

Foto: Shutterstock

 

 

Potočarka

Pored posebnog ukusa, potočarka obiluje vitaminima A, B6, B12 i C i antioksidansima. Zanimljivo je da sadrži više vitamina C od pomorandže, više kalcijuma od mleka, više gvožđa od spanaća i više folata od banane. 

Kineski kupus

Ova vrsta belog kupusa može da se koristi u supama, salatama ili, jednostavno, dinstana kao prilog. Bogata je vlaknima i raznim vitaminima, mineralima i antioksidansima. Zeleni listovi kineskog kupusa doprinose održavanju zdravlja kostiju, jačanju imuniteta, održavanju zdravlja vida, srca, dobrog krvnog pritiska. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija