• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

28.01.2024

20:00

Zasadite ove biljke u januaru! Imaćete prelepe cvetove na proleće (FOTO)

Shutterstock

Dom i porodica

Zasadite ove biljke u januaru! Imaćete prelepe cvetove na proleće (FOTO)

Podeli vest

Za nekoliko vrsta cveća idealno vreme za sadnju je januar.

Možda ne deluje tako, zbog hladnog vremena u ovo doba godine, ali stručnjaci navode da je za neke biljke januar pravo vreme za sadnju.

 - Januar  je zapravo idealan mesec za setvu semena u zatvorenom prostoru ili u stakleniku - rekao je Kevin Ges, stručnjak za baštu i vlasnik "Prestige Lavns".

- Izdržljive jednogodišnje biljke kao što su slatka grahorica, maćuhice i trajnice koje rano cvetaju, sade se početkom godine. Ako ih sada posadite, možete biti sigurni da ćete imati prolećnu rapsodiju boja u bašti - dodao je on.

Evo koje biljke možete sada da posadite:

Ciklame

Ciklame su poznate po svojim prekrasnim ružičastim i crvenim cvetovima koji se pojavljuju od januara do marta.

Ove biljke mogu da prežive najoštrije zime i imaju tamnozeleno lišće sa srebrnim i belim oznakama. Neke sorte ciklama moraju biti zasađene u zatvorenom prostoru, pa obavezno izaberite sorte za eksterijer.

Foto: Shutterstock

 

Jaglaci (Jagorčevina)

Ova biljka je izdržljiva i ima cvetove u raznim bojama,  uključujući ružičastu, ljubičastu i žutu. Neke sorte počinju da cvetaju već u januaru, a neke kasnije - mogu da ožive baštu tokom cele godine.

Ova biljka je laka za održavanje i jeftina i lako ćete naći sadnice u baštenskim centrima.

Foto: Shutterstock

 

Mirisna grahorica

Grahorica je jednogodišnja biljka koja se ovog meseca može sejati u zastakljenom ili u zatvorenom prostoru kako bi razvila snažno korenje i mogla dosta da izraste.

 Mirisna grahorica cveta u kasno proleće ili u jesen.

Foto: Shutterstock

 

Maćuhice

Maćuhice postoje u mnogo boja uključujući plavu, ružičastu, ljubičastu i crvenu.

Biljke cvetaju tokom cele godine, uključujući i zimu, ali ako ih sada posejete na terasi ili u zastakljenom delu bašte, verovatno će cvetati između maja i septembra.

Foto: Shutterstock

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija