• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

02.03.2024

21:00

Ovo nikako ne pokušavajte! Popularni trikovi za čišćenje mogu da vam unište automobil

Shuterstock

Dom i porodica

Ovo nikako ne pokušavajte! Popularni trikovi za čišćenje mogu da vam unište automobil

Podeli vest

Kada čistite automobil izbegavajte sodu bikarbonu, sirće, maslinovo ulje, pivo i pastu za zube.

Na društvenim mrežama postoji mnoštvo video snimaka o trikovima za čišćenje automobila, koji nude brze i jeftine načine da se rešite teških mrlja i prljavštine.

Ali stručnjak iz Quotezone.co.uk Greg Vilson upozorio je da mnogi od njih mogu uništiti vaš automobil.

Soda bikarbona, sirće i maslinovo ulje su samo neki od sastojaka koji se spominju kao čudesna sredstva za čišćenje automobila.

Ali, iako bi ovi trikovi mogli da funkcionišu kratkoročno, važno je dobro razmisliti pre nego što ih isprobate, jer neki od njih mogu naštetiti vašem automobilu.

Foto: Shuterstock

 

Ovih sedam trikova za čišćenje automobila treba izbegavati:

1. Pivo i soda bikarbona


Korisnici društvenih mreža tvrde da je kombinacija piva i sode bikarbone odlično rešenje za uklanjanje mrlja od ulja.

Međutim, pivo nije efikasno sredstvo za čišćenje, a abrazivna priroda sode bikarbone predstavlja rizik od dodatnog oštećenja vozila.

Ova kombinacija bi takođe mogla ostaviti lepljivi trag, što bi problem pogoršalo, a ne bolje.

2. Pasta za zube


Mnogi trikovi za čišćenje automobila se vrte oko paste za zube.

Neki video snimci ga preporučuju kao sredstvo za poliranje, dok drugi kažu da je efikasno rešenje za čišćenje retrovizora u automobilu.

Ono što vam ovi video snimci ne govore je da pasta za zube može oštetiti prozirni premaz automobila, pa čak i boju ispod. Isto važi i za ogledala, koja se mogu izgrebati abrazivnim svojstvima paste za zube.

Foto: Shuterstock

 

 

3. Sirće i soda bikarbona


Neki video snimci sugerišu da mešanje sirćeta i sode bikarbone stvara efikasno sredstvo za čišćenje automobila za sve namene.

Međutim, ovo jedinjenje može biti abrazivno ili korozivno, što može dovesti do oštećenja unutrašnjosti i eksterijera vašeg automobila.

4. Maslinovo ulje


Za maslinovo ulje se tvrdi da je svestran proizvod za čišćenje koji se može koristiti na kožnim sedištima, kao i na instrument tabli.

Koža je nezgodan materijal i zahteva namenski čistač, a ne ulje za kuvanje koje će podmazati sedišta i dati im čudan miris, prenosi Daily Star.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija