• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

31.03.2024

08:11

Prolećna bašta! Evo šta se sadi u aprilu - voće i povrće koje uspeva tokom najlepšeg doba u godini

Shuterstock

Dom i porodica

Prolećna bašta! Evo šta se sadi u aprilu - voće i povrće koje uspeva tokom najlepšeg doba u godini

Podeli vest

Mart i april su idealni period za zatvaranje zimskih brazdi, i pripreme zemljišta za prolećnu setvu. Oni su takođe idealni meseci za vinogradare, posebno za sve one koji tek planiraju da podignu svoje čokote.

Ukoliko malo kasniti sa sadnjom i setvom u martu, ne brinite jer se prolećna setva obično protegne i na ceo april, a u ovom blogu ćemo vam otkriti kako da odaberete poljoprivredne i ukrasne kulture kojima biste oplemenili svoje bašte tokom meseca aprila.

Prolećno povrće koje se sadi/seje u aprilu

Perod marta, a posebno aprila je idalan za kulture koje iziskuju takozvani direktan način sadnje. Direktna sadnja je u odnosu na setvu daleko isplativija jer biljke dobijaju snažniji korenov sistem i otpornije su na razne štetočine.

Foto: pexels.com

 

Ukoliko niste stigli da posejete/posadite grašak, šargarepu, luk, salate, krastavce i boraniju april je idealno vreme da se time pozabavite. Takođe, u prvoj polovini aprila možete rasaditi i karfiol, kelerabu, blitvu i kupus,  dok je druga polovina meseca rezervisana za sejanje kukuruza šećerca, sadnju krompira, celera, pasulja, cvekle, i čak paradajza i paprike.

Foto: Shuterstock

 

Takođe, ukoliko u vašoj bašti već niču luk, rotkvice i razne salataste biljke, april je mesec njihovog okopavanja i davanja prvih prinosa.

Ratarstvo u aprilu

April je mesec kada se obavlja prolećna setva soje, suncokreta, crvene deteline, lucerke i kukuruza. Period kada se obavlja prolećna setva krmnog bilja može zavisiti i od toga da li živite u ravničarskim ili brdsko-planinskim predelima.

Foto: Informer

 

Ipak, ono što je sigurno jeste da većina ratara bira upravo period aprila kao idealno vreme za setvu ovih biljaka. Pre setve, obavljena je obrada/priprema zemljišta i đubrenje, da bi neposredno nakon setve, a pre nicanja kultura, trebalo zaštititi biljke od korova.

Sadnja voća u proleće - omiljene aprilske vrste

Krajem aprila može se početi sa sejanjem lubenica i dinja, ali treba voditi računa da temepratura niše previše niska, kako bi se predupredila mogućnost izmrzavanja., Ukoliko je sejanje potrebno, izniklo povrće možete zaštiti od hladnoće pokrivanjem folijom, novinskom hartijom, lišćem ili slamom.

Foto: Rina.rs

 

Kada se završe svi prolećni radovi oko setve i sadnje, počinje se sa prvom, površinskom obradom zemljišta u voćnjacima,i počinje se sa đubrenjem, ako za tim ima potrebe. Nakon toga, na red će doći i prolećno prskanje voća, prvenstveno radi zaštite i jačanja voćki od poznih mrazeva i štetočina.

April je idealan mesec za rezidbu i kalemljenje

April je idealan mesec za rezidbu voća. Stoga, makaze u ruke, pa orežite prvo žbunove kupina i malina. U aprilu se najčešće obavlja i prekalemljivanje, a takođe je obavezno i đubrenje azotnim đubrivima. U brdsko-planinskim krajevima poželjna je zimska rezidba i sadnja voćaka, a prema potrebi i zaštita cveta od kasnih prolećnih mrazeva.

Foto: Shutterstock

 

U aprilu se podižu novi vinogradi, i postavljaju se potpore pod već zasađenim čokotima. Čokote takođe treba vezati za potpore (obično kočeve), kako bi loza dalje rasla uz naslon.

Iskoristite optimalne uslove i temperaturu u danima pred nama i dovršite prolećnu setvu sa svim vrstama svog omiljenog voća, povrća i cveća.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nebojša Bakarec: Sjajni program mandatara Miloša Vučevića!
Politika

Nebojša Bakarec: Sjajni program mandatara Miloša Vučevića!

Danas je mandatar nove Vlade Republike Srbije, gospodin Miloš Vučević, u Narodnoj skupštini Republike Srbije, predstavio svoj program i buduće članove Vlade. Sastav Vlade je fantastičan. Svi poslanici su pre početka sednice dobili Program mandatara Miloša Vučevića. Izvanredni i detaljni Program g. Vučevića se proteže na 65 strana, a ja ću izdvojiti ono što se meni čini najvažnijim. Sa ogromnim zadovoljstvom ću glasati za izbor nove Vlade koju predlaže mandatar Miloš Vučević.

01.05.2024

17:08

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Ubili mi unuka i uništili kuću"! "Crna udovica" naručila ubistvo muža, a sada se oglasio on: "Presudili su mu mučki, sa leđa"
Istraga u toku

"Ubili mi unuka i uništili kuću"! "Crna udovica" naručila ubistvo muža, a sada se oglasio on: "Presudili su mu mučki, sa leđa"

Telo Dejana P. (33) pronađeno je u zapaljenom automobilu u avgustu prošle godine u Majdanpeku. Iako se najpre mislilo da je nastradao u saobraćajnoj nesreći, tri meseca nakon istrage otkriveno je da je Dejan zapravo ubijen, a pojavile su se sumnje da je u zločin umešana njegova supruga Slađana P. (25) i dvojica mladića - S. M. (25) i maloletnik (17).

01.05.2024

16:18

Sport

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)
Partizan

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)

Trener fudbalera Partizana Albert Nađ imenovan je pre dva dana za šefa stručnog štaba crno-belih i tom prilikom potpisao je ugovor na godinu i po dana. Međutim, to suštinski ne mora ništa da znači i od više faktora zavisi koliko će se Nađ zaista zadržati na poslu o kojem je sanjao.

01.05.2024

14:01

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15