• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

07.04.2024

20:01

Neobična sredstva za čišćenje koja već imate! Kečap riba rernu, pasta za zube zidove

Shuterstock

Dom i porodica

Neobična sredstva za čišćenje koja već imate! Kečap riba rernu, pasta za zube zidove

Podeli vest

Umesto hemijskih sredstava isprobajte još neke stvari za čišćenje kao što su aluminijumska folija, obična rakija, pasta zube ili novine.

Mnoge domaćice ne štede novac na sredstvima za održavanje kuće. Verujući slepo reklamama kupuju najnoviji sprej, emulziju i pastu, a kada se često uvere da novi proizvod nije bolji od prethodnih, po ko zna koji put se kunu da to više neće da rade. Da li ste i vi među njima? 

Probajte da očistite belu tehniku, pločice ili nakit nečim drugim, što već sigurno imate kod kuće.

Kečap

Verovali ili ne, kečap je dobro sredstvo za čišćenje rerne. Ukoliko imate neku tvrdokornu mrlju u rerni koju nikako ne uspevate da uklonite, vreme je za kečap. Zagrejte rernu na niskoj temperaturi, sipajte kečap na mrlju i pustite da odstoji pet minuta. Potom samo izbrišite mokrim sunđerom.

Foto: Shutterstock

Kečap može da posluži i za vraćanje boje starim bakarnim loncima

Osim ove praktične funkcije, kečap može da posluži i za vraćanje boje starim bakarnim loncima. Namažite ih tankim slojem kečapa, isperite i prosušite. Biće kao novi.

Limun

Limun je odavno već poznat za čišćenje kamenca, ali u toj borbi uspešno se koristi i kora od pomorandže. Zato, kada sledeći put pojedete ovo voće, ne bacajte koru. Njome istrljajte slavinu i površinu sudopere na kojoj se zbog vode "nahvata" kamenac. 

Mirišljava kora pomorandže dobra je i u borbi protiv insekta, pa je, na primer, ostavite kod kante za smeće.

Foto: freepik.com

Aluminijumska folija može da vam pomogne u čišćenju srebra

Aluminijumska folija

Aluminijumska folija može da vam pomogne u čišćenju srebra. Ako vam je nakit potamneo, pomešajte litar obične vode, jednu kašičicu bikarbone sode i stavite mali komadić folije. Potopite srebro u ovu tečnost i ostavite na deset sekundi, pa ga zatim izvadite. 

Pasta za zube

Pastom za zube očistite prljave zidove. Dešava se da na svetlim zidovima često ostanu fleke. Nanesite na njih malo paste za zube i pažljivo istrljajte četkom ili krpom, a zatim isperite vodom. 

Sredina bajatog hleba, takođe, briše tragove po zidu. Uzmite krišku hleba i protrljajte po tom mestu. Drobiće se, ali će fleka biti ublažena ili bezmalo nevidljiva.

Foto: Shutterstock

Razblažena rakija u kombinaciji s novinama idealna za prozore

Rakija

Ako su vam prljave roletne, moći ćete da ih očistite pomoću krpe potopljene u alkohol, ali i u običnu rakiju. Ovo "sredstvo" je delotvorno i u čišćenju prozorskih stakala. Pola čaše alkohola pomešajte s litrom vode. Posle čišćenja ispolirajte ih običnim novinama za veći sjaj. Stare domaćice kažu da su zbog prisustva olova novine odlično sredstvo za poliranje.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

Građani, ovo je važno! Oglasio se PIO fond!
Društvo

Građani, ovo je važno! Oglasio se PIO fond!

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje osigurava na penzijsko i invalidsko osiguranje sva lica koja su po Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju obavezno osigurana i koja su se uključila u ovo osiguranje, bez obzira na to da li su u pitanju zaposleni, osiguranici samostalnih delatnosti ili poljoprivrednici.

30.04.2024

17:23

TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat?
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat?

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina
Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina

Više javno tužilaštvo u Pančevu je danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog D. B. (39) iz Alibunara zbog sumnje da je neutvrđenog dana u periodu od 27. aprila do 29. aprila ove godine primenom nasilja ugrozio telesni integritet svoje vanbračne partnerke D. S. (42) iz Jabuke tako što ju je u kući u kojoj su živeli u Alibunaru, u Ulici Save Munćana, šakama stegao za vrat usled čega je nastupila smrt oštećene, saopštio je MUP.

30.04.2024

19:02

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija