• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

02.03.2023

16:30

SUOSNIVAČ TVITERA LANSIRAO NOVU MREŽU! Džek Dorsi je stvorio rivala plavoj ptičici

Pixabay

Hi-Tech

SUOSNIVAČ TVITERA LANSIRAO NOVU MREŽU! Džek Dorsi je stvorio rivala plavoj ptičici

Podeli vest

Džek Dorsi, bivši izvršni direktor i osnivač Tvitera, pokrenuo je novu platformu društvenih medija pod nazivom Bluskaj

Aplikaciji je trenutno moguće pristupiti ukoliko dobijete pozivnicu, jer se nalazi u beta testiranju. Ipak, od juče je dostupna u Epl prodavnici, a developeri svakog dana omogućavaju pristup sve većem broju korisnika.

Nova društvena mreža je će korisnicima omogućiti da izgrade zajedničku i otvorenu platformu društvenih medija.

 

 

Blueskaj je prvobitno zamišljen kao "decentralizovana društvena mreža" još 2019. godine i trebalo je da bude produžetak Tvitera, ali je kasnije odlučeno da će platforma ipak biti samostalna.

Bluskaj interfejs je sličan Tviteru sa malim razlikama poput pitanja "Šta ima?" u polju za tekst umesto "Šta se dešava", ali pojednostavljuje proces uključivanjem dugmeta plus za dodavanje 256 znakova sa opcijom za dodavanje fotografija.

Takođe će navodno omogućiti korisnicima da vide ažuriranja na početnoj vremenskoj liniji sa fidovima podeljenim na postove i postove i odgovore.

Ali ako su ove dve aplikacije toliko slične, zašto bi neko želeo da pređe na Bluskaj?

 

 

Odgovor na ovo pitanje, makar za Dorsija, stigao je 2021. godine kada je počeo da promoviše ovu Bluskaj ideju usred zabrane bivšeg predsednika Donalda Trampa na Tviteru.

Dorsi se tada pitao da li je zabrana bila ispravan potez. Dorsi je rekao kako bi Tviter trebalo da razmotri kako njihova usluga može da stvori štetu, i da je potrebno više transparentnosti oko toga kako moderiraju sadržaj, jer su to stvari koje "ne mogu narušiti besplatan i otvoren globalni internet".

Dorsi je rekao da je njegovo uverenje da će se Bluskaj odvojiti od Tvitera na način koji će usporiti moderiranje sadržaja na većim platformama i smanjiti količinu moći koju imaju kada odlučuju ko je odgovoran za moderiranje tog sadržaja.

Sada će ta moć biti u rukama korisnika, a ne kompanije koja je društvenu mrežu napravila.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Podrška članstvu Kurtijeve vlade je sramna mrlja! Đurić o sramnom koraku Dore Bakojani: Ovo nije u interesu ni srpskog i grčkog naroda
Politika

Podrška članstvu Kurtijeve vlade je sramna mrlja! Đurić o sramnom koraku Dore Bakojani: Ovo nije u interesu ni srpskog i grčkog naroda

U pokušaju da pred grčkim i srpskim narodom i širom evropskom javnošću drsko prikrije inkriminišuće činjenice o eklatantnim prekršajima režima premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, izvestilac Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za prijem tzv. Kosova Dora Bakojani je preduzela još jedan sramotan korak, izjavio je danas ambasador Srbije u SAD Marko Đurić.

01.05.2024

18:11

Nebojša Bakarec: Sjajni program mandatara Miloša Vučevića!
Politika

Nebojša Bakarec: Sjajni program mandatara Miloša Vučevića!

Danas je mandatar nove Vlade Republike Srbije, gospodin Miloš Vučević, u Narodnoj skupštini Republike Srbije, predstavio svoj program i buduće članove Vlade. Sastav Vlade je fantastičan. Svi poslanici su pre početka sednice dobili Program mandatara Miloša Vučevića. Izvanredni i detaljni Program g. Vučevića se proteže na 65 strana, a ja ću izdvojiti ono što se meni čini najvažnijim. Sa ogromnim zadovoljstvom ću glasati za izbor nove Vlade koju predlaže mandatar Miloš Vučević.

01.05.2024

17:08

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija