• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

28.09.2023

16:00

Tri najčešće WhatsApp prevare i kako da ih prepoznate

Pixabay

Hi-Tech

Tri najčešće WhatsApp prevare i kako da ih prepoznate

Podeli vest

WhatsApp je jedna od najpopularnijih platformi za dopisivanje na svetu, ali uz to dolaze i brojne opasnosti koje vrebaju korisnike.

S obzirom na to da je WhatsApp postao idealno tle za razne vrste prevara, a zlonamerni softveri niču iz dana u dan, važno je da uvek budete u toku sa time šta sve može da vam se desi.

Ostalo je još par meseci ove godine, a kolika pretnja vreba na društvenim mrežama najbolje govori podatak da je na dark vebu na prodaju više od 500 miliona WhatsApp naloga.

Prevare "pecanjem"

Ovo je možda i najčešći tip prevara koje vrebaju neoprezne korisnike. Kriminalci se obično predstavljaju kao neko koga poznajete, kako bi vas namamili da im dobrovoljno predate novac.

Među popularnim načinima obmane su oni u kojoj će vam sa nepoznatog broja sitći poruka od osobe koja tvrdi da vam je prijatelj, roditelj ili dete čiji je telefon "pokvaren", i gde vam traži da uplatite novac, prenosi Gizmochina.

Takođe, prevaranti se mogu predstaviti i kao neka institucija (pošta, kurirska služba i slično) koja od vas traži da uplatite određenu svotu novca u neku svrhu.

Lažne humanitarne donacije

Ovakve prevare uglavnom se dešavaju za vreme velikih elementarnih nepogoda u svetu (npr. kada se negde desi velika poplava, zemljotres ili nešto slično).

Sa nepoznatog broja tada će vam stići poruka u kojoj se od vas traži da date prilog, bilo nekoj stvarnoj, bilo čak izmišljenoj humanitarnoj orgaizaciji.

Foto: Pixabay

 

 

Prevaranti mogu čak da koriste fotografiju neke poznate humanitarne organizacije kako bi izgledali kredibilno, ali na kraju, ako niste oprezni, vaš novac nećete poslati tamo gde ste mislili, već pravo u njihove džepove.

Lažni paketi, ankete i nagrade

Krađa identiteta igra ključnu ulogu u ovoj kategoriji prevara. Prevaranti se lažno predstavljaju kao kurirske službe, mobilni operateri, ili banke, jer mnoge od ovih kompanija imaju svoje WhatsApp službe.

Iznenada ste obavešteni o hitnom "problemu" sa njihovim uslugama, kao što je neisporučen paket ili podaci koji nedostaju, a čak i da nemate novac trenutno, lako možete da budete njihove žrtva jer dobiju vaše lične podatke.

Ova vrsta prevara je posebno učestala tokom posebnih prilika kao što su Božić, Crni petak ili godišnjica nekog brenda, a prevaranti će tvrditi da nude poklone, popuste ili promocije.

Međutim, prvo će vam tražiti da popunite anketu i podelite je, ali tom prilikom će vam samo instalirati malver na uređaj.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija