• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tportal.hr/Informer.rs

03.10.2015

14:39

TRIKOVI uz koje ćete skuvati ukusniju i zdraviju supu

Recepti

TRIKOVI uz koje ćete skuvati ukusniju i zdraviju supu

Podeli vest

Ukusna supa je odličan uvod u glavno jelo, a može biti i kompletan laganiji obrok. evo kako da je prirpemite na zdraviji način

Osnova od kostiju

Osim što su kosti povoljne pa vas osnova za supu od njih neće koštati puno, daće vam malo zdravlja i boljeg ukusa. Supa će biti obogaćena kalcijumom, silicijumom, glukozaminom i kondroitinom. Ove hranjive materjie važne su za jačanje imunološkog sistema i deluju protiv upale zglobova. 

Dodajte kurkumu

Kurkuma je poreklom iz Indije, žute je boje i pomalo ljutkaskog ukusa, a osim što jela čini ukusnijima, ima mnoge blagodati za zdravlje. Ovaj je začin poznat po svom jakom protivupalnom i antioksidativnom delovanju zahvaljujući glavnom sastojku kurkuminu. Možete je koristiti u obliku praha i dodati supama. Obiluje vitaminima C i E, a njihova je moć između ostalog otapanje masnoća. Kurkuma je odlična i u prevenciji lošeg holesterola, LDL-a, koji oštećuje arterije i izaziva bolesti srca. Može ga sniziti i tako sprečava nastanak plaka i inhibira stvaranje trombova.

KO JE GLADAN? Domaća rolovana proja

Naseckajte beli luk

Do sada je mnogobrojnim studijama utvrđeno da  beli luk ima snažna svojstva antioksidanta, dobro utiče na imunitet, poboljšava krvotok, smanjuje holesterol, a sve zbog moćnog alicina u sebi. Ako drobite ili seckate beli luk, aktiviraćete alicin, pa ga možete staviti u bilo koju supu.

Pavlaku zamenite jogurtom

Sigurno znate da pavlaka nije uvek idealna namirnica zbog masnoće, a ako volitekremaste supe, zamenite je grčkim jogurtom. On je dovoljno kremast, a ima manje nepoželjnih masti.

Dodajte vlakna

Velika kašika kvinoje ili integralnog pirinča organizmu će osigurati potrebna vlakna. Nakon tanjira jsupe s takvim dodacima bićete duže siti jer će vam nivo šećera u krvi biti u balansu. 

Đumbir je uvek dobar izbor

Kašika đumbira u prahu ili rendani sveži koren odličan je način da poboljšate imunitet i smanjite upale u organizmu. Osim toga, đumbir je odličan za poboljšanje cirkulacije i varenja.

Umešajte miso 

Miso je gusta smesa koja se dobija dugotrajnom fermentacijom sojinih zrnaca i pirnča. Tri su osnovne vrste: crveni miso (aka miso), koji je tamne boje i vrlo slanog ukusa, beli miso (shiro miso), koji je svetliji i slatkast, i mešani miso (awase miso), čija boja podseća na maslac od kikirikija. Kako ne biste uništili sve dobre bakterije iz misoa, dodajte ga na kraju kuvanja supe.

Shitake 

Japanske pečurke idealne su za odolevanje tipičnim zimskim virozama jer jačaju imunitet i ubijaju bakterije i viruse. Ukoliko odlučite da pripremite supu sa suvim pečurkama shitake, prethodno ih treba namočiti.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Jovanov otkrio bruku poslanika Nebojše Novakovića: Pred strancima ogovara Srbiju, ali i šefa svoje stranke
Politika

Jovanov otkrio bruku poslanika Nebojše Novakovića: Pred strancima ogovara Srbiju, ali i šefa svoje stranke

Šef poslaničke grupe „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“ Milenko Jovanov reagovao je na izlaganje narodnog poslanika Demokratske stranke Nebojše Novakovića, i rekao da je uveren da je Novaković lično bio veoma pogođen onim delom ekspozea u kojem je mandatar Miloš Vučević govorio o otklonu od jugoslovenstva i jugonostalgije, što ga je navelo da prilično jadno reaguje i pokuša lično da diskredituje Vučevića.

01.05.2024

19:54

Podrška članstvu Kurtijeve vlade je sramna mrlja! Đurić o sramnom koraku Dore Bakojani: Ovo nije u interesu ni srpskog i grčkog naroda
Politika

Podrška članstvu Kurtijeve vlade je sramna mrlja! Đurić o sramnom koraku Dore Bakojani: Ovo nije u interesu ni srpskog i grčkog naroda

U pokušaju da pred grčkim i srpskim narodom i širom evropskom javnošću drsko prikrije inkriminišuće činjenice o eklatantnim prekršajima režima premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, izvestilac Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za prijem tzv. Kosova Dora Bakojani je preduzela još jedan sramotan korak, izjavio je danas ambasador Srbije u SAD Marko Đurić.

01.05.2024

18:11

TV

Teški izazovi pred novom Vladom: Njujork i Brisel su dve ogromne bitke nam koje tek slede!
Live TV

Teški izazovi pred novom Vladom: Njujork i Brisel su dve ogromne bitke nam koje tek slede!

Sednica Skupštine Srbije prošla relativno očekivano. Miloš Vučević izneo je ko će biti ministri u novoj Vladi. Ipak, kao po običaju, pripadnici opozicije pokušali su da naprave skandal i od ove sednice. Na ovu, ali i druge važne teme govorili su gosti "Info večeri" govorili su novinari Dejan Vukelić i Vlado Dimić, a putem vajber uključenja uživo u program javio se i Božo spasić, bivši operativac SDB.

01.05.2024

22:28

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu! (VIDEO)
Live TV

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu! (VIDEO)

U parku pobede u Moskvi otvorena izložba oružja zaplenjenog oružja. Iz ugla zapadnih medija, Rusi ismevaju NATO. Za to vreme, rat u Ukrajini intenzivno se vodi bez nade za skorašnji mir. Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su istoričar Miloje Pršić i politički filozof Dragoljub Kojčić. Putem vajber uključenja, uživo u program uključio se i novnar i ratni reporter Danijel Simić koji je govorio o tome kako trenutno izgleda front kod Časovog Jara.

01.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Evo šta Sinerovo odustajanje znači za Novaka!
Tenis

Evo šta Sinerovo odustajanje znači za Novaka!

Trenutno drugi teniser sveta, Janik Siner odlučio je da se zbog povrede kuka povuče sa ATP Mastersa u Madridu, a posle ovog poteza je sigurno da će Novak Đoković i posle rima biti na prvoj poziciji ATP liste.

01.05.2024

21:16

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija