• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

27.08.2016

16:43

BOBICE ZDRAVLJA: Grožđe, eliksir mladosti!

Recepti

BOBICE ZDRAVLJA: Grožđe, eliksir mladosti!

Podeli vest

Konzumacija grožđa poboljšava protok krvi, sprečava nakupljanje holesterola, poboljšava rad srca i smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara
Shutterstock

Bobičasti plod loze predstavlja vrlo zahvalnu namirnicu, velike nutritivne i dijetetske vrednosti, a u narodnoj medicini se koristi već hiljadama godina. Grožđe deluje kao prirodni diuretik, a uz to je i izrazito hranljiva namirnica. Njegova sezona je već počela, vrlo je pristupačne cene, te nemate razloga da ga izbegavate...

Preporučuje se osobama koje pate od anemije i svima koji se oporavljaju od bolesti

Grožđe je, osim vitaminima A, B i C, bogato polifenolima - prirodnim supstancama koje štite srce i krvne sudove. Polifenoli su snažni antioksidansi koji sprečavaju prevremeno starenje, bolesti i propadanje tela. Konzumacija grožđa poboljšava protok krvi, sprečava nakupljanje holesterola, poboljšava rad srca i smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara.

SRPSKA KRALJICA: Šljiva daleko zdravija nego što mislite!

Napravite masku

Grožđe se može koristiti i u kozmetičke svrhe zbog blagotvornog dejstva na kožu, bilo da ga jedemo sveže ili u obliku raznih preparata, s obzirom na to da regeneriše ćelije kože i daje joj mladalački izgled. Može da se koristi kao maska za lice. Napravite kašu od svežih bobica (bez semenki), pa nanesite na kožu i ostavite da stoji 20 minuta.

Crveno grožđe sadrži gvožđe i bakar - minerale važne za stvaranje crvenih krvnih zrnaca i sintezu hemoglobina. Zbog toga se preporučuje osobama koje pate od anemije i svima koji se oporavljaju nakon operacije ili povreda.

Ovo voće normalizuje rad creva i bubrega. Šećer iz grožđa vrlo brzo ulazi u krvotok i zato je pogodan prilikom fizičkog i psihičkog napora.

Crno grožđe sadrži pigment antocijanin iz grupe biljnih fenola, koji deluje slično kao likopen iz paradajza - jak je antioksidans. Jača imunitet, pospešuje probavu i reguliše rad creva.

Istraživanja su pokazala da crno grožđe povećava nivo melatonina, hormona neophodnog za dobar san.

SLANE ĐAKONIJE Posna pica sa spanaćem

Antocijanin iz grožđa deluje slično kao likopen iz paradajza - jak je antioksidans

Belo grožđe sadrži 20 odsto šećera i obiluje kalijumom i kalcijumom, ali je u odnosu na crno grožđe siromašno fenolima.

U kuhinji

Grožđe najčešće jedemo sirovo. Ipak, od njega možete da napravite sok, sirće ili džem.
Ono je vrhunski dodatak voćnim salatama. Ako za voćnu salatu upotrebite nekoliko vrsta grožđa, i to u različitim bojama, vaša salata će lepše izgledati, a i ukus će biti bogatiji. Grožđe možete kombinovati i sa zelenom salatom i orašastim plodovima.

Suvo grožđe je neizostavna namirnica u pripremi velikog broja kolača i drugih poslastica, a može se jesti i samo. Da li ste znali da je suvo grožđe obavezna namirnica planinara? Kod velikih fizičkih napora ono brzo obezbeđuje dodatnu energiju.

Crno grožđe povećava nivo melatonina, hormona neophodnog za dobar san

Nismo zaboravili najpoznatiji proizvod od grožđa - vino, koje (u malim količinama) deluje kao blago sredstvo za smirenje, poboljšava probavu, jača apetit i smanjuje opasnost od srčanih bolesti.

SLATKO OD GROŽĐA

Slatko od grožđa treba da kuvate od sitnog grožđa posebne vrste koje se zove sultanija. Ovo grožđe nema semenki, a ima vrlo nežnu kožicu, tako da se plod bez ikakve obrade može lepo skuvati. Sultanija koju ste odabrali za slatko ne sme biti prezrela, vec poluzrela.

SLATKI ZALOGAJI Torta s piškotama i jagodama!

Sastojci: 1 kg grožđa, 1.250 g šećera, limun.

Priprema: Grožđe pažljivo operite i skinite zrna sa grozda, jedno po jedno. U šerpu za kuvanje slatkog sipajte šećer, nalijte čašom vode i kuvajte sirup kao za svako slatko. Kad je sirup skuvan, spustite grožđe u njega i kuvajte dalje. Dodajte limun, oljušten i isečen na kolutove. Kuvajte sve dok se slatko ne zgusne tako da sa podignute kašike pada u krupnim kapima. Tada skinite slatko sa šporeta, pažljivo skinite penu i pokrijte mokrim, čistim platnom. Ostavite da stoji 12 sati, a onda sipajte u suve, čiste tegle.


 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17