• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

15.04.2017

13:10

(RECEPTI) ČAROBNA VASKRŠNJA TRPEZA: Tradicionalna jela na nešto moderniji način!

Recepti

(RECEPTI) ČAROBNA VASKRŠNJA TRPEZA: Tradicionalna jela na nešto moderniji način!

Podeli vest

Centralni događaj ne može da prođe bez jagnjetine, koja se, ako se pripremi s ljubavlju, topi u ustima i lepi za prste

 

Svečani Vaskršnji ručak je doživljaj za celu porodicu. Svi se raduju šarenim jajima, ali i trpezi punoj tradicionalnih jela, često spremljenih na nešto moderniji način. Centralni događaj ne može da prođe bez jagnjetine, koja, mada je specifičnog ukusa, ako se pripremi s ljubavlju prosto se topi u ustima i lepi za prste.

Budite ipak umereni u svemu, naročito ne preterujte s jajima. Vaskrs se slavi nekoliko dana, hrane i vremena ima dovoljno za degustiranje. Uz meso servirajte dosta salate kako biste napravili zdravu ravnotežu, a zasladite se laganim desertima. Čarobni mirisi i ukusi doneće dobro raspoloženje, vaše je samo da se opustite i uživate.

Pixabay

Jagnjeća čorba na srpski način

Sastojci: 400 g komada jagnjećeg mesa ili već pripremljeni komadi za čorbu koji se prodaju uz jagnjeće meso, cela zelen za supu, 100 g korena celera, glavica crnog luka
2 čena belog luka, 2 struka mladog crnog luka, 6 zrna bibera, list lovora, 2 kašike pirinča, 2 dl pavlake ili kajmaka, kašika brašna, ulje, sveži listovi peršuna, so, biber, mlevena crvena paprika, limun ili sirće.

Priprema: Meso dobro operite, zelen i celer isecite, crni luk prepecite na plotni. U lonac stavite meso i povrće, prepečeni luk, biber i lovorov list. Nalijte vodom i uključite na najjaču temperaturu. Kada voda provri skinite penu, smanjite temperaturu i na umerenoj vatri kuvajte supu oko dva sata. Kada meso počne da se odvaja od kostiju, procedite supu, a meso odvojte od kostiju i sve sitno iseckajte. U isceđenu supicu dodajte iseckan mladi crni luk i pirinač, pa kada je skuvano zapržite zaprškom od brašna i mlevene crvene paprike i dodajte začine po ukusu. U činiju za serviranje na dno stavite kuvano povrće iz supe i zelen, prelijte čorbu i odozgo stavite pavlaku da se polako topi, ali je još ukusnija sa kajmakom. Pospite svežim peršunom.

Sarmice od zelja

Sastojci: 2 veće veze zelja, 400 g junećeg mlevenog mesa (ili mešanog), 40 g pirinča, glavica crnog luka, 2 čena belog luka, šargarepa, manji komad celera, jaje, kašika seckanog peršuna, 1/3 kašike seckanog lišća celera, ulje, so, biber. Za sos: ulje, 1,5 kašika brašna, kašika seckane mirođije, 1 dl belog vina, voda u kojoj je blanširano lišće zelja, so, ovčije ili obično kiselo mleko.
Priprema: Izdinstajte meso i pirinač na crnom i belom luku, potom dodajte rendanu šargarepu i celer, pa kada je proprženo dodajte so, biber, jaje, seckano lišće celera i dobro promešajte. Operite zelje pa ga kratko blanširajte. Istanjite dršku svakog lista, dodajte manju kašiku fila i uvijte sve sarmice. U većoj šerpi zagrejte ulje, dodajte seckanu mirođiju, a potom brašno. Kratko propržite pa nalijte vinom i postepeno dolivajte vodu u kojoj se kuvalo zelje. Sos treba da bude ređi zato što će i sarmice upiti dosta vode. Pažljivo poređajte sarmice u vatrostalnu činiju, pa pecite na tihoj vatri oko 20 minuta. Poslužite toplo uz kiselo mleko.

Pixabay

Rolovana jagnjetina sa začinskim biljem

Sastojci: komad jagnjećih grudi, bez kosti, za roladu (1,2 do 1,5 kg), 7 inćuna u ulju (nije obavezno), 3 čena belog luka, isečena na listiće, kašičica sušenih čili papričica ili mlevene ljute paprike, šaka svežih listova komorača ili mirođije, šaka svežih listova nane, kora jednog limuna, biber, morska so.
Priprema: Komad mesa oblikujte tako da možete da napravite rolat. Položite ga na radnu površinu i pospite ravnomerno belim lukom, inćunima, čilijem, narendanom korom od limuna, začinskim biljem i biberom. Čvrsto umotajte i zavežite na par mesta kuhinjskim koncem. Pospite meso morskom solju i stavite u nauljenu posudu za pečenje na iseckano povrće (recimo, krompiriće). Stavite sve u rernu zagrejanu na 220 stepeni i pecite 20 do 30 minuta, pa smanjite temperaturu na 160 stepeni i ostavite da se peče još 2 sata. Svakih pola sata zalijte rolovano meso tečnošću koja se nakuplja na dnu tepsije. Kada je meso pečeno, izvadite ga iz rerne i ostavite 10-ak minuta, pa isecite na kriške i služite.

Salata sa graškom

Sastojci: šaka listova sveže zelene salate, iskidanih, 2 šake barenog mladog graška, kruška isečena na kriške, pola glavice luka isečenog na režnjeve, sveže bilje i cveće: listovi mirođije, bosiljak, nana, mladi luk, jestivo cveće, feta sir (po želji).
Priprema: Pomešajte sve sastojke, posolite i pobiberite po želji, dodajte bilje i cveće i začinite maslinovim uljem i limunom.

Vitaminska rapsodija

Sastojci: veća sočna jabuka, celer, cvekla, šargarepa, bundevine semenke, indijski orah ili badem, so, maslinovo ulje, limun, kozji sir.
Priprema: Izrendajte jabuku, celer, cveklu i šargarepu i dobro promešajte. Dodajte bundevine semenke, indijski orah/ badem i začine po izboru. Pospite izmrvljenim kozjim sirom.

Pixabay

Torta od jagoda

Sastojci: veliko pakovanje piškota ili plazme, 1 l slatke pavlake, 150 g šećera u prahu, 1 kg čvrstih jagoda, 2 dl mleka, vanilin šećer, listići badema, šumsko ili bobičasto voće (zamrznuto).
Priprema: Umutite slatku pavlaku sa šećerom. Piškote kratko umočite u mleko u koje ste dodali vanilin šećer i odmah složite na tanjir za tortu. Stavite umućen šag i složite jagode. Ponovite postupak i na kraju ukrasite tortu šlagom, jagodama, listićima badema i bobičastim voćem. Torta se pravi sat do dva pre serviranja. Nije preporučljivo da stoji u frižideru.

Zapečeno voće sa šlagom

Sastojci: 2 kg različitog svežeg voća, 100 g šećera, 2 vanilin šećera, rum ili neko desertno vino, šlag ili maskarpone sa vanilom.
Priprema: Rano sveže voće isecite na komade. Pospite šećerom i vanilin šećerom. Odozgo sipajte rum ili neko desertno slatko vino. Pecite u rerni petnaestak minuta. Promešajte i servirajte uz šlag kome ste dodali vanilu ili maskarpone sa vanilom. Za ekstra užitak sve prelijte sa malo otopljene čokolade. 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17