IVANJDANSKI KOLAČ OD KAJSIJA! Jednostavan i ukusan starinski slatkiš koji se pravi u ovo doba godine!

Pixabay

19:11 Iće i piće 0

opanak.net | 07. 07. 2019.

IVANJDANSKI KOLAČ OD KAJSIJA! Jednostavan i ukusan starinski slatkiš koji se pravi u ovo doba godine!

Evo recepta za jedan svež, letnji kolač, koji se na selu često pravio na Ivanjdan

Sastojci:

10 zrelih ali čvršćih kajsija

4 kašike vinjaka ili konjaka

50 grama mlevenih badema (a možete da probate i verziju sa kokosom)

50 grama šećera

50 grama putera

Pomešajte šećer i konjak/vinjak pa dodajte istopljeni ili omekšali puter i na kraju mlevene bademe ili kokos, da masa bude gusta i sipkava.

KAJSIJE čuvaju vid, štite od DIJABETESA I SRČANIH OBOLJENJA!

Kajsije operite dobro, prepolovite i izbacite košticu, pa ih poređajte na pleh pokriven papirom za pečenje i napunite filom tako da na svakoj polutku bude kupica.

Pixabay

Stavite u rernu ugrejanu na 180 nekih 10 minuta.

Još vam je potrebno i:

2 belanceta

2 kašike vanilin šećera

2 kašike brašna

malo praška za pecivo

Dok se kajsije peku belanca ulupajte u čvrst sneg pa dodajte šećer. Isključite mikser pa umešajte nežno brašno pomešano sa praškom za pecivo.

Nakon što su se pekle 10 minuta izvadite kajsije iz rerne pa na svaku špricem ili kašičicom stavite malo testa od belanaca pa vratite u rernu na još 10 minuta, najviše 15 minuta.

Možete služiti i toplo i hladno.



Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na [email protected]