Shutterstock

17:22 Ljubav i zdravlje 0

Informer | 23. 01. 2016.

VRUĆE SMETA GRLU Kako da ne grešite u lečenju grlobolje!

Južno voće i kiseli sokovi još više će nagristi oštećenu sluzokožu, kao i vući napici i supe. Ne jedite ni ljuto, a izbegavajte krupne zalogaje

Upala grla je tokom zimskih meseci vrlo česta pojava. Ona može biti uzrokovana bakterijama i virusima u ždrelu, ali se pojavljuje i kao posledica poremećaja sluznice nosa. Peckanje, grebanje i otežano gutanje samo su neki od simptoma upale grla koje neka hrana može dodatno da pogorša. Saznajte koju hranu bi trebalo da izbegavate ako želite da vam upala grla što pre prođe.

Vruća hrana
Iako većina čim oseti bol u grlu krene sa turama toplih napitaka, budite oprezni. Naime, prevrući čajevi, supice i druga kuvana hrana mogu dodatno da pojačaju grlobolju i oštete upaljeno tkivo ždrela. Pričekajte da se pripremljena hrana i piće malo ohlade i postanu prijatni za gutanje.

Shutterstock

Kisela hrana
Kiselina nikako nije prijatelj vašeg bolesnog grla, jer može dodatno da pogorša neugodne simptome peckanja i grebanja. Izbegavajte voće i voćne sokove koji sadrže veliku količinu kiseline (pomorandža, limun, grejpfrut). Isto važi i za salate sa sirćetom i turšiju.

Slana hrana
Ispiranje grla slanom vodom jeste preporučljivo, ali preslana hrana ima potpuno suprotan efekt. Velike količine soli "nagrizaju" tkivo ždrela i mogu da pojačaju simptome upale i izazovu još jače bolove.

Ljuta hrana
Ljuta i začinjena hrana dobra je za sluznicu nosa, lako "otvara" sinuse, međutim to nije slučaj i kod grlobolje. Baš kao i kod kisele ili slane hrane i ljuti začini mogu da pojačaju simptome upale grla. Začine poput tabaska, ljutih papričica ili feferona kao i hrane koja sadrži puno bibera treba da izbegavate dok upala ne prođe.

Tvrda hrana
Upaljeno grlo je vrlo osetljivo, pa čvrsta hrana koju gutate može dodatno da pogorša stanje grla. Izbegavajte čipseve, musli i orašaste polodove, kao i hleb s tvrdom i hrskavom koricom.



Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na [email protected]