• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Daily Mail/informer.rs

23.04.2016

18:56

ETO KORISTI: Zmijski otrov lek protiv Alchajmerove bolesti?

Ljubav

ETO KORISTI: Zmijski otrov lek protiv Alchajmerove bolesti?

Podeli vest

Toksična supstanca zmijskog otrova razbija proteine koji su glavni krivac za Alchajmerovu bolest, rezultati su najnovijih istraživanja

Naučnici već dugo pokušavaju da nađu način da se reše naslaga koje uzrokuju ovu bolest. Nova studija sada otkriva da se rešenje, u stvari, sve vreme "motalo oko njihovih nogu". 

NAJBIZARNIJI KOZMETIČKI TRETMANI! Evo kako Gvinet Paltrou održava "prirodnu lepotu"!

Zmijski otrov pomaže u razbijanju amiloidnih naslaga u mozgu, za koje se veruje da uzrokuju demenciju. Molekul u zmijskom otrovu aktivira enzime u mozgu koji pomažu da se eliminiše ovaj toksični protein, rekli su istraživači sa Univerziteta Monaš u Melburnu. Ovo otkriće moglo bi da vodi novim terapijama kojima bi se sprečio Alchajmer u ranijoj fazi i u daljem napredovanju. 

Veruje se da toksični protein zvani amiloid beta igra ulogu u pojavi Alchajmera. Kod zdravih osoba enzimi degradiraju ili razgrađuju amiloid beta dok se formira, ali kod pacijenata sa Alchajmerom ti enzimi nisu u stanju da adekvatno deluju. 

ZAŠTO SU BOROVNICE najbolja hrana!

Ta nesposobnost uzrokuje da se toksični protein akumulira i formira naslage koje izazivaju demenciju. Naučnici traže lek koji može da stimuliše te enzime kod ljudi. Amiloidne naslage počinju da se akumuliraju kod ljudi u ranim fazama demencije. 

Naučnici su analizirali otrov nekoliko vrsta zmija i pronašli molekul koji može da pojača aktivnost dva enzima koji razgrađuju naslage. 

NAJČUDNIJA ZANIMANJA NA SVETU: Profesionalni stajač u redu i degustator pseće hrane!

Molekul je pronađen u otrovu zmija u Južnoj i Centralnoj Americi, nakon čega je tim razvio sintetičke verzije tog molekula. Testovi su pokazali da sintetički molekul ima iste efekte kao prirodna verzija.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Sve više posledica kovida: Korona uništava plodnost muškaraca
Društvo

Sve više posledica kovida: Korona uništava plodnost muškaraca

Muška neplodnost iznosi od 20 do 50 odsto, a kako je izjavila profesor dr Olivera Džatić Smiljković, načelnik Odeljenja steriliteta u Ginekološko akušerskoj klinici "Narodni front", na nalaz spermograma, odnosno neplodnost kod jačeg pola dosta utiču i virusne infekcije, što je posebno primećeno tokom epidemije korona virusa.

26.04.2024

09:37

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija