• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje/N.Lazović

20.06.2016

17:38

PAMETNO SUNČANJE: Dermatolog savetuje kako pod UV zrake ovog leta?

Ljubav

PAMETNO SUNČANJE: Dermatolog savetuje kako pod UV zrake ovog leta?

Podeli vest

Izlaganje suncu izaziva promene za koje mislimo da su deo normalnog starenja, a one to nisu. Alarmantne brojke o broju obolelih od raka upozoravaju nas da je neophodno zaštititi kožu

GLOSE:Ko se sunca krije, bolje da ga nije - ne važi već decenijama. Mada mnogi vole sunce, a letnje mesece jedva čekaju kako bi uživali u njegovim zracima, alarmantne brojke o broju obolelih od raka kože upozoravaju nas da se treba sunčati pametno.

- Sunčanjem nastaju promene na koži za koje mislimo da su deo normalnog starenja. Vremenom, sunčevi zraci, (ultraljubičastog spektra UV) oštećuju i kidaju vlakna kolagena i elastina u koži. Ova vlakna daju elastičnost koži. Povezujemo preplanulu boju kože sa lepim i zdravim izgledom - kaže dr Svetlana Minić, dermatolog.

Preplanulost ubrzava starenje i povećava rizik od pojave karcinoma kože

Ali upravo ta preplanulost je znak oštećenja kože! Tako se ubrzava starenje i povećava rizik od pojave karcinoma kože.

Svetle oči

- Dok smo mladi, takva oštećenja ne primećujemo, jer koža pokušava da se obnovi. Međutim, negativni efekti sunčanja vide se kasnije u životu. Preterano izlaganje suncu izaziva pojavu benignih tumora, sitnih i dubokih bora, žućkastu prebojenost kože, brojne fleke i pege, proširenje kapilara i karcinome kože (bazaliom, spinocelularni karcinom, melanom) - navodi doktorka.

NEVEROVATAN TRIK! Uradite ovo ujutru i desiće se nešto čarobno!

Vrste karcinoma

Karcinomi kože jesu najčešći tumori uopšte. Postoje tri tipa kožnih tumora: bazaliom, spinocelularni karcinom i melanom.
- Bazaliom i spinocelularni karcinom su javljaju u oko 95 odsto svih kožnih tumora. Nazivaju se i nemelanomski tumori. Ukoliko se na vreme otkriju, postoji velika verovatnoća da će doći do izlečenja. Melanom, koji nastaje od ćelija kože koje stvaraju pigment melanin-melanocita, jeste jedan od najmalignijih tumora uopšte - naglašava dr Minić.

Sunčevo zračenje, tj. UV - ultraljubičasto zračenje jeste glavni krivac za pojavu kožnih tumora, ali ne treba zaboraviti i da su podjednako štetni solarijumi, čije lampe emituju UV talase. Isto tako, sunčanje zimi je jednako štetno kao i sunčanje leti.

- Štetni efekti sunčanja se tokom godina nakupljaju, imaju kumulativni efekat, i oni najčešće izazivaju bazocelularni i spinocelularni karcinom. Pojava opekotina od sunčanja, naročito pre 18. godine života, može da izazove melanom - upozorava dr Minić.

Rizik je veći kod osoba kod kojih postoji oboljenje u porodici, kod onih svetle puti, kose i očiju, sa brojnim flekama i nepravilnim mladežima po koži i brojnim opekotinama tokom života.

- Rad na otvorenom i velika izloženost suncu mogu pogodovati nastanku kožnih tumora. I kod osoba tamnije puti mogu se javiti maligni tumori, mada je to nešto ređe - objašnjava dermatolog.

Deca u hladu

Nikada nije kasno da počnete štitite kožu. Posle bilo kakve povrede, pa i sunčanja, koža teži da se vrati u pređašnje stanje i da popravi nastala oštećenja. Stoga naša sagovornica savetuje:

NUTRICIONISTI PREPORUČUJU: Sedam obroka gotovih za 5 minuta!

Pregledaje kožu, redovno posećujte dermatologa ukoliko imate mnogo mladeža ili pega i fleka

- Barem 30 minuta pre izlaganja suncu nanesite na kožu preparate sa faktorom zaštite minimalno SPF 15 i više. Nanosite ih svaka dva sata.

- Neka kozmetički proizvodi koje koristite imaju SPF, a kontaktna sočiva UV zaštitu.

- Naočare za sunce treba da imaju potpunu UV zaštitu.

- Izbegavajte boravak na suncu i sunčanje u periodu između 10 i 16 časova.

- Pregledajte svoju kožu, redovno posećujte dermatologa ukoliko imate mnogo mladeža ili pega i fleka.

- Decu ne izlažite suncu u vremenu od 10 do 18 časova, krema sa zaštitnim faktorom 50 i šešir su obavezni.

Shutterstock

PRIRODNA ZAŠTITA

# Ulje semenki maline ima najviši prirodni zaštitni faktor, koji u zavisnosti od uslova gajenja iznosi od 28 do 50. Ima jaka protiv upalna svojstva i veoma je pogodno za kožu sklonu iritacijama, osipu, ekcemima i lezijama.

50

odsto osoba između 18 i 29 godina barem jednom je imalo opekotine od sunca

# Ulje lešnika je popularan sastojak prirodnih kozmetičkih proizvoda. Cenjeno je kao zaštita od sunca jer štiti i od UVA i od UVB zračenja. Brzo se upija, sprečava fotostarenje i štetan uticaj spoljnih činioca. Procenjeni prirodni SPF iznosi između 10 i 30.

# Ulje šargarepe poboljšava opšte stanje kože i daje joj elastičnost. Istovremeno deluje protiv različitih problema kože: ekcema, psorijaze, čireva, plikova, a ujedno sprečava bore i staračke fleke. Procenjeni prirodni SPF varira od 38 do 40.

LEKOVITI LIKER STAR 90 GODINA! Nestaju anemija, problemi sa želucem i štitastom žlezdom!

# Ulje pšeničnih klica najbolji je prirodni izvor vitamina E, što ga čini izvanrednim za negu kože. Posebno prija suvoj koži, preporučuje se za prevenciju znakova starenja, dubinsku regeneraciju kože i lečenje iritacija. Procenjeni prirodni zaštitni faktor je SPF 20.

# Sojino ulje prolepšava i ujednačava ten, i sprečava bore. Bogato je vitaminom E i brzo se upija. Ovo ulje ima SPF 10. Koristi se i kao sredstvo protiv komaraca.

 

 

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17