• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B92/informer.rs

29.07.2016

22:29

DA VAM BOLEST NE POKVARI ODMOR  Evo zašto nikada ne treba da sedite u mokrom kupaćem kostimu!

Ljubav

DA VAM BOLEST NE POKVARI ODMOR Evo zašto nikada ne treba da sedite u mokrom kupaćem kostimu!

Podeli vest

Upala bešike, gljivične infekcije i upale jajnika česti su pratioci letnjeg uživanja

 Razlog tome je nesmotrenost kada ne razmišljamo da li nam se kupaći kostim osušio, ako hodamo bosi po pločicama, ne vodimo računa da li je toalet čist ili jesmo li seli na tuđi peškir za plažu.

Kao posledica toga moguća su oboljenja koja mogu da pokvare dugoočekivani bezbrižni odmor. 

Svaka žena reaguje na spoljašnje uslove na različite načine. To zavisi prvenstveno od imuniteta njenog organizma, ali i od sklonosti ka razvoju infekcija polnog sistema, istakla je ginekolog dr Martina Jerbić-Cecelja. 

U uslovima koji povećavaju vlažnost kože i sluzokože, kao što je u ovom slučaju mokar kupaći kostim, može da dođe do infekcije intimnih delova tela, naročito spoljašnjeg dela i materice. 

1. Upala bešike 

Nagle promene temperature kao što su izlasci iz klimatizovanog prostora ili ulazak u hladno more mogu da budu krivci za upalu bešike. Isto tako, treba pripaziti i kod korišćenja javnog toaleta, gde se razne opasnosti kriju ne samo na dasci WC šolje, već i na kvakama, slavini i toaletnom papiru

Simptomi kao što su učestalo mokrenje popraćeno peckanjem, pa čak i tragovi krvi u mokraći, mogu biti poprilično neprijatni, pa ako primetite takve reakcije, potrebno je da potražite pomoć lekara. Takođe je preporučljivo da pijete bar dve litre tečnosti dnevno, kako biste isprali bakterije, kao i topao uvin čaj i sveže voće i povrće. 

2. Gljivične infekcije 

Infekcijama ovog tipa najčešće se možete zaraziti korišćenjem bazena, a ređe u moru. Najugroženije su osobe koje jedu puno slatkiša, piju alkohol, imaju oslabljen imunitet i izložene su stresu. Spoljašnji deo polnih organa, ali i materica, sadrže određenu mešanu floru, koja održava kiselost tog područja, a izražava se kao pH vrednost. Kada je kiselost materice smanjena (pH veći od 4,2), tada se na intimno područje naseljavaju mikroorganizmi spolja ili se povećava broj onih mikroorganizama koji su inače normalno prisutni u području vagine, ističe doktorka. 

Gljivično oboljenje, koje je ujedno i najupornije i najduže se leči, uzrokovano je gljivicom kandida, koja se može javiti i nakon korišćenja antibiotika. Najčešći simptomi su crvenilo, svrab, otok i pojačani beličasti sekret, a problem se može rešiti uzimanjem brisa koji će dati informacije o kakvoj je gljivici reč. 

3. Upala jajnika 

Upala ovog tipa vrlo je česta za vreme boravka na moru, a simptomi upale jajnika popraćeni su bolovima u donjem delu stomaka, u predelu levog, desnog ili oba jajnika, a ponekad se može javiti i povišena telesna temperatura. 

Upala ovog tipa mora da se leči antibioticima koje će vam prepisati lekar, a kako biste je sprečili, izbegavajte hladne napitke i ne hodajte bosi. Tokom upale važno je stopala i stomak držati suvim i boraviti na suncu kako biste ugrejali stomak.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17