• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje/N.Lazović

31.10.2016

17:10

NEŽNA MASAŽA ČINI ČUDA! Rešite se bola u vratu!

Ljubav

NEŽNA MASAŽA ČINI ČUDA! Rešite se bola u vratu!

Podeli vest

Toplota pomaže da se ublaži bol, umire mišići, smanji ukočenost zglobova i ubrza izlečenje

Većina nas nekad spava u nezgodnom položaju, predugo sedi ispred kompjutera (ovo je postala svakodnevica velikog broja zaposlenih) ili dugo ćaska telefonom sa slušalicom stegnutom između uha i ramena. Rezultat je bolna ukočenost vrata i ramena. Antiinflamatorni lekovi (aspirin, brufen) mogu da pomognu, ali postoje i drugi načini da se ublaži ova napetost. 

Lečite toplotom

Toplota pomaže da se ublaži bol, umire mišići, smanji ukočenost zglobova i ubrza izlečenje. Možete koristiti jastuče koje zagreva, podešeno na nizak stepen grejanja, termofor... Ili se jednostavno istuširajte ili okupajte u vrućoj vodi.

Velike grudi

Ako ste žena sa velikim grudima, nošenje sportskog grudnjaka može da pomogne da se ublaži bol u vratu i ramenima. Ovo prsluče pruža jaču potporu i pošto ima šire trake od standardnog grudnjaka, ujednačenije raspoređuje težinu duž vaših ramena.

Tople, vlažne obloge ublažavaju ukočenost i bol u vratu uzrokovan mišićnom napetošću. Napravite oblogu za vrat potapanjem peškira u vruću (ne ključalu) vodu. Presavijte peškir i dobro ga iscedite. Ispravite ga i stavite na zadnju stranu vrata i ramena. a zatim prekrijte mokar peškir suvim i držite ih tu 10 minuta. Za lako, brzo olakšanje samo podesite fen za kosu na toplo duvanje i usmerite ga da duva u vaš vrat.

Masaža

Probajte ovaj jednostavan trik: palcem ili vrhovima prstiju tri minuta neprestano pritiskajte bolnu tačku na svom vratu. To bi trebalo da vam značajno ublaži bol.

Palcem ili vrhovima prstiju tri minuta neprestano pritiskajte bolnu tačku

Nežna masaža može da učini čuda kod bola u vratu i ramenima. Stavite prste svoje leve ruka na desnu stranu vrata odmah ispod korena potiljka i masirajte mišiće pokretom nadole, prema ključnoj kosti. Uradite to najmanje tri puta i ponovite na drugoj strani. Upotreba ulja za masiranje ili losiona kome ste dodali nekoliko kapi ulja od lavande ili zdravca pojačaće umirujuće efekte.

Kada posetiti lekara

Ako kućni lekovi ne deluju, a bol traje duže od tri dana, posetite svog lekara. Lečenje vam je potrebno i ako imate vrstu bola koja vas sprečava da podignete ruku iznad glave ili ako ne možete da pomerite rame. Odmah stupite u kontakt sa lekarom i ako bol u ramenu ili vratu počne neposredno posle pada ili nezgode. Potražite hitnu medicinsku pomoć ako vam je vrat ne samo bolan već i ukočen, a prisutni su i glavobolja, povišena temperatura, nepodnošenje svetlosti i osip koji ne bledi. To su simptomi meningitisa. 

Moć prevencije

Ukoliko imate naviku da spavate na stomaku, učinićete uslugu svom vratu ako budete menjali položaj tokom noći. Umesto na stomaku, spavajte na leđima. Probajte da koristite jastuk za podupiranje vrata, dostupan u specijalizovanim prodavnicama i nekim apotekama. Takođe, trebalo bi da razmislite o ulaganju u novi dušek ako je vaš star i ulegao.

Uverite se da li sedite na stolicama koje dobro podupiru vaša leđa i glavu (ako vam je potrebno, kupite cilindar koji podupire lumbalni deo kičme ili koristite urolan peškir ili manji jastuk za donji deo leđa) i postarajte se da ne budete pogrbljeni. Bez obzira da li stojite ili sedite, neka vam uvo, rame i kukovi budu u pravoj liniji.

Ako provodite sate za kompjuterom, obezbedite da ekran bude iskošen i izdignut, tako da ne morate da savijate vrat ili krivite glavu da biste ga videli.

Neka vam uvo, rame i kukovi uvek budu u pravoj liniji

Nemojte nikada pretovariti tašnu koja se nosi preko ramena. Ta tašna ne samo da opterećuje rame, već i remeti pravolinijsko držanje tela. Najbolja alternativa je ranac.

Visoke potpetice mogu indirektno da doprinesu bolu u vratu remećenjem pravolinijskog držanja vaše kičme, čime vaš vrat biva istegnut napred.

Stavite šal oko vrata kad god je hladno i vlažno. Zimski vremenski uslovi mogu da pogoršaju ukočenost i bol u vratu.

Dobro će vam doći jastuče koje zagreva, termofor ili čak i fen 

NEIZBEŽNE VEŽBE

Za osobe koje su sklone bolnim upalama u vratu i ramenima najbolje rešenje je svakodnevno vežbanje koje neće oduzeti mnogo vremena.

Vežba br. 1: Savijte glavu prema grudnoj kosti koliko god možete, ali do granice bola. Lagano je podignite i zabacite unazad, takođe do granice bola. Uradite to isto savijanjem glave na levu i desnu stranu, trudeći se da "ušima dodirnete rame".

Vežba br. 2: Sada sve elemente uvežite u jednu celinu i kružite lagano glavom nekoliko puta u smeru kazaljke na satu, a potom i obrnuto.

Vežba br. 3: Podignite ramena visoko uvis kao da želite da njima dotaknete uši (položaj da nešto ne znate), ostanite tako par sekundi, a onda ih opustite. Ponovite to nekoliko puta.

Vežba br. 4: Uzmite po jedan lakši teg (ili punu flašicu vode) u obe ruke, stanite uspravno sa blago raširenim nogama. Naizmenično podignite jednu, pa drugu ruku uvis. Varijacija na ovu vežbu je da spustite ruke pored tela, a potom obe podignete nekoliko puta sa strane u visini ramena. 




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija