• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Radiosarajevo.ba/informer.rs

28.11.2016

11:36

KO BI REKAO? Japanski naučnici tvrde da nas OVO čini PAMETNIJIM!

Ljubav

KO BI REKAO? Japanski naučnici tvrde da nas OVO čini PAMETNIJIM!

Podeli vest

Japanski naučnik Jošihiko Koga, profesor na tokijskom univerzitetu Kjorin tvrdi da su tri kašike sladoleda ujutru, na prazan stomak, dobre za našu inteligenciju. Svoj zaključak potkrepio je istraživanjem i konkretnim rezultatima

U sklopu manje studije ispitanici su svako jutro, na prazan stomak, morali da pojedu tri kašike sladoleda, a potom su uz pomoć računara imali zadatak da odrade niz mentalnih vežbi, prenosi Hina. 

Profesor Koga tvrdi da su osobe koje su pojele sladoled, imale mnogo brže reakcije i da su bolje procesuirale informacije od grupe koja nije ništa doručkovala. 

Moždani talasi mereni tokom eksperimenta pokazali su povećanu aktivnost alfa talasa, koji se povezuju s koncentracijom, relaksacijom i mentalnom koordinacijom u prvoj grupi ispitanika koja je doručkovala sladoled. 

Koga je potom proveo sličan eksperiment, ali umesto sladoleda ispitanici su na isti način konzumirali nekoliko gutljaja hladne vode. Profesor kaže da je evidentisao izvesan nivo pojačanog mentalnog delovanja i budnosti, ali učinak nije bio isti kao u grupi koja je konzumirala sladoled. 

Profesor Koga stručnjak je za psihofiziologiju, granu psihologije koja istražuje odnose između duševnih i telesnih pojava. 

Njegova istraživanja fokusirana su na istraživanje o tome kako neke vrste hrane i mirisa utiču na stres i proces, kao i na proces usporenog starenja, kako stoji na internet stranici univerziteta na kom radi. Navode se i hobiji profesora Koge - vožnja bicikla i skupljanje fotografskih aparata.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17