• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje/N.Lazović

12.12.2016

18:11

ŠKRIPA U PLUĆIMA: Šta povezuje Andriju Prlainovića, Dejvida Bekama i Elizabet Tejlor?

Ljubav

ŠKRIPA U PLUĆIMA: Šta povezuje Andriju Prlainovića, Dejvida Bekama i Elizabet Tejlor?

Podeli vest

Astma je hronična hiperreaktivnost bronhija, koja se može javiti u svakom uzrastu, mada obično počinje u mlađem životnom dobu. Simptomi mogu biti blaži i potpuno da nestanu do puberteta, a mogu da traju celog života
Public

Šta povezuje Andriju Prlainovića, Dejvida Bekama, Pola Skolsa, Elizabet Tejlor, Lajzu Mineli, Martina Skorsezea, Betovena, Dž. F. Kenedija, Če Gevaru, Kristofera Riva... Svi oni boluju (ili su bolovali) od astme. Kao što možete da primetite, neki od njih su vrhunski sportisti, te ako ste i vi jedan od onih koji pate od škripe u plućima, ne dajte da vas to obeshrabri.

 

- Astma je hronična hiperreaktivnost bronhija (bronhije burno reaguju na neke materije koje zdravim ljudima ne škode), koja se može javiti u svakom uzrastu, mada obično počinje u mlađem životnom dobu. Simptomi mogu biti blaži i potpuno nestati do puberteta, a mogu da traju celog života - kaže dr Mimica Jovanović Nenadić, pulmolog MediGroup doma zdravlja "Dr Ristić".

Prirodni antihistaminici

Lekovite biljke poput majčine dušice, ehinacee... pomažu pri opuštanju disajnih puteva i izbacivanju sluzi. Osobama sa astmom nedostaje vitamin C, koji je prirodni antihistaminik, vitamin B6 (smanjuje zviždanje u plućima) i magnezijum (sprečava kontrakcije bronhijalnih mišića). Riblja ulja i masna riba sadrže omega-3 masne kiseline koje imaju antiinflamatorni efekat. Uz sve ovo treba napomenuti i mogućnost homeopatskog lečenja, zaključuje dr Mimica Jovanović Nenadić.

Doktorka naglašava da preterana upotreba antibiotika kod dece remeti razvoj normalnog imuniteta, što kasnije može dovesti do pojačane reakcije na virusne infekcije i razne materije iz okoline.
 

- Simptom je osećaj nedostataka vazduha, praćen "škripom" u plućima, koji može biti različitog intenziteta, zavisno od stepena jačine astme. Simptomi se pogoršavaju ukoliko ne preduzmemo preventivne i terapijske mere.

Izbegnite neprijatelje

Kada imate astmu, terapija se bazira na inhalaciji upotrebom pumpica, od kojih se ne odvajate.
- S obzirom na to da ima više uzroka pojave astme, treba otkriti uzrok napada astme kako bismo ga izbegli, odnosno prevenirali - kaže doktorka i savetuje:

- Redovno čistite kuću od prašine

Shutterstock

- Izmet grinja je jedan od najčešćih uzroka astme. Ima ih u tepisima, tapisonu, tapaciranom nameštaju, zavesama, plišanim igračkama za decu i treba ih ukloniti. Posteljinu često perite, koristite navlake i jastuke od antialergijskih materijala. Koristite usisivač sa filterom

- Ukoliko ste alergični na životinjske dlake, pokušajte da ne držite baš te ljubimce

Izazivači

U izazivače spadaju najpre inhalacioni alergeni - grinje, kućna prašina, polen, životinjska dlaka, plesni (buđ), dim cigarete, izduvni gasovi... Potom slede neke vrste namirnica (orašasti i morski plodovi, jaja, citrusi, aditivi...), respiratorne infekcije, jake emocije, fizički napor, nagle promene temperature i hladan vazduh.

- Izbegavajte duvanski dim, odvojte vreme za fizičke aktivnosti

- Naučite tehniku pravilnog disanja

- Nosite šal preko usta i nosa kako ne bi došlo do iritacije bronhija hladnim vazduhom. Svaku respiratornu infekciju ozbiljno shvatite i odmah se javite lekaru

- Izbegavajte šetnje kada je zagađenost vazduha pojačana

- Trudite se da budete smireni

Napad astme

Kod svih bolesnika sa astmom postoji potencijalni rizik od nastanka teškog astmatičnog napada sa respiratornom insuficijencijom, kaže dr Marija Radulović.

Akutni teški napad astme (status asthmaticus) je urgentno stanje i najteži klinički oblik astme sa izraženim simptomima koji traju duže od 24h, ne reaguju na primenjenu terapiju, a život bolesnika je ozbiljno ugrožen. Status asthmaticus je stari termin za ovaj oblik astme.

Bolesniku se ubrzava disanje (respiratorna frekvenca je veća od 28/min), ubrzan srčani rad (tahikardija preko 110/min), plava prebojenost kože (cijanoza), ne može da izgovori rečenicu u jednom dahu (govore reč po reč) i sistolni paradoks - pad sistolnog pritiska u inspirijumu preko 10 mmHg.

Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničke slike i pregleda (ubrzano disanje, tiha pluća, ubrzan srčani rad).
Kada se dijagnostikuje akutni teški napad astme neophodna je hitna hospitalizacija, često u jedinici intenzivne nege, navodi doktorka.

Znaci urgentnog stanja kada moramo pozvati hitnu medicinsku pomoć na broj 194 su:

- cijanoza (plava usta i prsti), a znak je smanjene koncentracije kiseonika u krvi
- uvlačenje tkiva grudnog koša i vrata tokom svakog udaha, a to govori da nedovoljno vazduha ulazi u pluća
- nemogućnost udaha i izdaha
- otežan govor
- bledo i vlažno lice
- kratak dah
- kašalj koji ne prestaje
- napetost i panika

Brzo reagovanje je od velike važnosti za obolele od astme, zato treba imati u vidu znake koji zahtevaju hitnu intervenciju.

Dok čekate hitnu pomoć ponovo uzmite svoju pumpicu, pokušajte da se opustite i smanjite paniku koja je u ovom slučaju veliki neprijatelj. Oslonite se rukama ka napred da biste omogućili oslonac disajnoj muskulaturi.

Kod akutnog teškog napada astme cilj lečenja je da se otklone teški simptomi, popravi plućna funkcija i spreči eventualno ponovno pogoršanje. Terapija je: kiseonik, visoke doze beta-dva agonista pomoću aparata za inhalaciju (salbutamol), kortikosteroidi. Težak napad zahteva obavezno praćenje vitalnih znakova. Ako nijedna metoda lečenja ne daje rezultat, onda se može primeniti i mehanička ventilacija, koja je jedini način da se spreči smrtni ishod, objašnjava dr Radulović. 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija