Pixabay

19:37 Ljubav i zdravlje 0

Ljubav&Zdravlje | 20. 05. 2017.

(RECEPTI) TIKVICE NA MENIJU: Čiste od toksina, snižavaju holesterol, podstiču libido...

Ako imate suvu kožu, stavite na lice kolutove tikvice, ostavite dvadeset minuta i isperite, koža će vam biti meka i sveža...

Nedavno je počela sezona svima omiljenih tikvica. Ima ih mnogo vrsta, boja i oblika, a kod nas se najčešće koriste male, svetlozelene tikvice slične velikim krastavcima. Iako se radi o voću, većina nas ih tako ne doživljava i naziva ih povrćem. Tikvice imaju malo kalorija, a puno nutrijenata, što ih čini svršenim prijateljem vitke figure. Uz to čiste creva od toksina, snižavaju holesterol, podstiču libido i stvaranje kolagena...

Tikvice potiču iz Meksika, a čovečanstvo ih konzumira od davnina, već 10.000 godina. Smatra se, ipak, da je današnja sorta tokom godina razvijena u Italiji. Tikvice mogu da narastu i do veličine bejzbol palice, ali im ukus tada nije toliko privlačan. Najbolji ukus imaju plodovi koji su dugački do 15 centimetara. Osim samoga ploda jestivi su i cvetovi tikvica, koji se obično pohuju.

Sastav i lekovitost

Spektar nutrijenata koji se nalaze u ovom voću prilično je impresivan. Naime, tikvice su izuzetan izvor mangana i vitamina C i vrlo dobar izvor magnezijuma, vitamina A, kalijuma, vlakana, folne kiseline, fosfora, bakra i vitamina B2.

Pixabay

Najbolji ukus imaju plodovi koji su dugački do 15 centimetara

Svakodnevna konzumacija tikvica hrani organizam dijetalnim vlaknima, koja podstiču probavu, sprečavaju zatvor i čiste creva od toksina. Time smanjuju rizik od raka creva, regulišu šećer u krvi i smanjuju apetit.

Jedinjenja u tikvici čuvaju zdravlje kardiovaskularnog sistema i snižavaju holesterol. Zahvaljujući tome smanjuju rizik od ateroskleroze, srčanog i moždanog udara.

Istraživanja pokazuju da fitonutrijenti iz tikvica pomažu u smanjenju simptoma povećane prostate - bolesti koja muškarcima otežava mokrenje i seksualne odnose.

Zbog visokog sadržaja mangana tikvica povoljno deluje na sve funkcije tela. Pospešuje metabolizam proteina i ugljenih hidrata, podstiče libido i ubrzava sintezu masnih kiselina i holesterola. Mangan je ključan i za proizvodnju prolina, aminokiseline koja učestvuje u stvaranju kolagena, čineći kožu zdravijom. Ako imate suvu kožu, stavite na lice kolutove tikvice, ostavite dvadeset minuta i isperite. Koža će vam biti meka i sveža.

U kuhinji

Prilikom kupovine tikvica, birajte plodove koji su teški, blistavi, bez znakova smežuranosti. Uvek kupujte tikvice srednje veličine ili one manjih dimenzija, koje imaju najbolji ukus. 

Čuvaju se u frižideru, najduže do sedam dana. Tikvice se mogu odložiti i u zamrzivač, nakon što ste ih isekli na kolutove i blanširali dva minuta.

Pixabay

Jestivi su i cvetovi tikvica, koji se obično pohuju

Uglavnom se pripremaju pohovane, u umacima, čorbama, punjene, pomešane s drugim povrćem ili svežim sirom i u slanim kolačima. Tikvice možete dodati u salatu s krastavcima, pri čemu nećete ni primetiti razliku u ukusu.

Uz tikvice se dobro slažu peršun, mirođija, vlašac, bosiljak, šafran, beli luk i muskatni oraščić.

RECEPTI:

o Pikantni đuveč
Sastojci: 200 g tikvica, 300 g paprika, ljuta papričica, 3 paradajza, 50 g suvog grožđa, 5 suvih šljiva, ulje, kari, so
.
Priprema: Povrće operite i očistite. Posebno isecite na kockice paprike, tikvice i paradajz. Na zagrejanom ulju propržite paprike, potom dodajte tikvice i pržite dok povrće ne omekša. Dodajte iseckan paradajz, oprano suvo grožđe i šljive i dinstajte dok voće ne nabubri i pusti sokove. Dodajte kari i desetak minuta pre nego što je jelo gotovo dodajte iseckanu papričicu. Napomena: po želji možete dodati i dinstano meso.

Shutterstock

o Čips od tikvica
Sastojci: tikvica srednje veličine, kašika maslinovog ulja, so, biber, mlevena paprika.

Priprema: Tikvicu isecite na tanke kolutove. Pomešajte maslinovo ulje, so, biber, mlevenu papriku. Kolutiće tikvica uvaljajte u aromatizovano ulje i poređajte na pleh koji je obložen papirom za pečenje. Pecite u rerni zagrejanoj na 220 stepeni između 25 i 30 minuta.

o Krem čorba
Sastojci: veća tikvica, srednja glavica crnog luka, 2 šargarepe, začin od suvog povrća, kašika brašna, šolja mleka, maslinovo ulje, sirće, bosiljak.

Priprema: Crni luk sitno iseckajte, pa propržite na ulju dok ne bude staklast. Operite šargarepu, tikvicu ogulite i očistite od semenki, iseckajte sve na kockice i dodajte luku. Dodajte vodu i ostavite da se kuva dok povrće ne omekša. Dodajte pola čaše mleka i začin od suvog povrća. Ispasirajte čorbu štapnim miskerom. Na kraju dodajte vodenu zapršku (dve do tri kašičice brašna razmutite u pola čaše mleka) i posle nekoliko minuta isključite vatru. Po želji, pred serviranje možete dodati sirće. Ukrasite listićima bosiljka ili nekog drugog začinskog bilja.

Shutterstock

 

 

 

 



Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na [email protected]