• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: 24sata.hr/Informer.rs

19.06.2017

13:30

12 ZNAKOVA da ste preterali sa konzumiranjem ŠEĆERA!

Ljubav

12 ZNAKOVA da ste preterali sa konzumiranjem ŠEĆERA!

Podeli vest

Šećera ima gotovo u svemu, a pogotovo u prerađenoj hrani koja sadrži različite vrste šećera i katkad ih je teško prepoznati. Posledice prevelikog uzimanja mogu biti ozbiljne

Stalna glad 

Visoki krvni pritisak sprečava glukozu da uđe u ćelije. Rezultat toga je da telo nema dovoljno energije i da opet iznova traži energiju, tj. hranu. 

Iscrpljenost 

Kod povišene količine šećera telo nije sposobno da pravilno skladišti i apsorbuje glukozu. Energija se ne koristi efikasno, a ćelije tela ne dobijaju potrebnu energiju. Sve to dovodi do činjenice da se osoba često oseća umorno bez razloga. 

MLADI LUK snižava šećer, a evo kome se NE preporučuje!

Često mokrenje 

Ako je šećer u krvi previsok, bubrezi ne mogu ponovno da apsorbuju tečnost. Stoga telo, pokušavajući da izjednači koncentraciju glukoze u krvi i u ćelijama, otapa krv unutarćelijskom tečnošću, čime se normalizuje koncentracija glukoze. To rezultira čestim mokrenjem. 

 

printscreen

Suva usta i pojačana žeđ 

Ova dva stanja su posledica ozbiljnog gubitka tečnosti. Hipotalamus, koji procenjuje nivo dehidratacije i uzrokuje žeđ, šalje i ekvivalentnu poruku mozgu. Naravno, ne možete da ne pijete kada ste žedni, ali bi bilo bolje da pijete vodu umesto čajeva ili sokova, pogotovo alkohola. 

AKO DIJETA "NE RADI", NIJE DO VAS... nego do mozga!

Gubitak težine 

S povećanim nivoom glukoze čovek u kratkom vremenskom roku može da izgubi više kilograma. Postoji više razloga za to od kojih je jedan i da velika količina urina s visokim nivoom glukoze tera telo da troši više kalorija. Na taj način, telo pokušava „da "izbaci" višak glukoze. 

Infekcije 

Infekcije urinarnog trakta i gljivične infekcije mogu da se pojave i kod muškaraca i kod žena. Ipak, češće su kod žena s visokim nivoom šećera i dijabetesom. Velika količina šećera stvara povoljno okruženje za razvoj gljivica i bakterija.

Shutterstock

Suva koža 

Može se povezati s visokom količinom šećera u krvi jer pojačanim mokrenjem telo gubi vodu i koža počinje da se suši. Takođe, oštećeni živci mogu onesposobiti normalan rad znojnih žlezda, koje pak utiču na ravnotežu tečnosti u telu. 

Problemi s koncentracijom 

Visok nivo šećera u krvi sprečava glukozu da prodre u moždane ćelije, pa mozak radi na rezervi. Ovo direktno utiče na logičko zaključivanje i povezivanje informacija. 

Zamagljeni vid 

Povećana količina šećera utiče i na vid jer se ćelije oka deformišu i oko izgubi sposobnost fokusiranja. 

Sporo zarastanje povreda 

Povrede sporo zarastaju zbog oštećenja krvnog sistema kao posledice visokog nivoa šećera. To vodi lošijoj cirkulaciji krvi, posebno u ekstremitetima, i nedovoljne prehrane tkiva. 

Impotencija 

Povećani šećer u krvi utiče i na održavanje erekcije. Zdrava erekcija zahteva zdrave živce, dobar protok krvi i pravilnu ravnotežu hormona. Ipak, višak šećera u krvi može negativno da utiče na sva tri elementa. 

Razdražljivost 

Istraživači i doktori kažu da su ljudi s visokim šećerom zabrinutiji, razdražljiviji i skloniji depresiji. Mozak zavisi od jednakog i konstantnog snabdevanja glukozom, a nagla odstupanja negativno utiču na njegov rad. Kao rezultat toga, raspoloženje iznenada postaje sve gore. 

Šećer takođe utiče na apsorpciju još jednog hranjivog sastojka odgovornog za raspoloženje: hroma. Hrom je potreban za održavanje stabilnog nivoa šećera u krvi, jer insulin, koji čisti glukozu iz krvi, bez njega ne može ispravno da funkcioniše.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17