• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Novosti.rs

08.01.2018

20:01

BOL ČESTO NIJE BEZAZLEN! Bezbedan samo jedan analgetik mesečno

Ljubav

BOL ČESTO NIJE BEZAZLEN! Bezbedan samo jedan analgetik mesečno

Podeli vest

Iako lekari savetuju da uvek treba lečiti uzrok bola, uzimanje analgetika "na svoju ruku" je prilično ustaljena praksa

Lekove često pijemo i za najmanji bol, čak i unapred, zaboravljajući da ponekad mogu da izazovu više štete nego koristi. Jedna tableta mesečno neće ugroziti zdravlje,ali češće uzimanje i potreba za većim dozama zahteva lekarsko ispitivanje uzroka bola.

Ako trošimo jednu kutiju analgetika godišnje, to prema rečima doktora Bobana Stepića, neurologa iz klinike "Euromedik", nije značajno i opasno, naročito ako jedna tableta otkloni bol.

- Bol ne treba trpeti i ne treba se junačiti. Ali, u tom slučaju treba uzimati najslabije lekove koji se dobijaju bez recepta, dok teške antireumatike treba izbegavati - rekao je doktor Stepić.

Međutim, ukoliko neko počinje da uzima lek svakog drugog dana, potrebno je uraditi lekarske analize kako bi se utvrdio uzok bolova, koji sasvim sigurno postoji.

- Ako jedna tableta ne deluje, pa onda morate stalno da povećavate dozu, uzrok bola mora da se ispita. Ako svake nedelje imate bol, to znači da sigurno postoji uzrok koji često nije bezazlen - rekao je Stepić.

Osim što treba obratiti pažnju na to koliko često uzimamo analgetik, posebno je važno da redovne terapije koje se koriste za lečenje visokog pritiska, dijabetesa ili drugih oboljenja ne kombinujemo sa različitim lekovima protiv bolova, jer time stvaramo dodatnu opasnost od oštećenja organa ili pogoršanja trenutnog stanja.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17