• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav & zdravlje

21.01.2018

15:48

HLAMIDIJA, TIHA POLNA INFEKCIJA: Ako se ne leči, može da izazove sterilitet!

Ljubav

HLAMIDIJA, TIHA POLNA INFEKCIJA: Ako se ne leči, može da izazove sterilitet!

Podeli vest

Ova bakterija sa osobinama virusa, koja se prenosi polnim putem, može godinama da opstane u organizmu, gde oštećuje jajovode i semovode

Jedna od deset seksualno aktivnih osoba inficirana je bakterijom hlamidijom, pokazuju nezvanične statistike. Analize u našoj zemlji pokazuju da trećina ispitanika koji su učestvovali u anketama nije nikada čula za hlamidiju, ili je čula, ali ne zna šta je. Još manje njih zna da hlamidija, ako se ne leči, može da izazove sterilitet.

Ova bakterija sa osobinama virusa, koja se prenosi polnim putem, može godinama da opstane u organizmu, gde oštećuje jajovode i semovode. Ali većina zaraženih i ne zna da nosi ovu bakteriju, jer oko 70 odsto muškaraca i žena, mahom adolescenata koji imaju hlamidiju (većinu čine žene) nemaju nikakve simptome infekcije.

Analize u našoj zemlji pokazuju da trećina ispitanika koji su učestvovali u anketama nije nikada čula za hlamidiju ili je čula, ali ne zna šta je

Simptomi i posledice

Bakterija se najčešće krije u mokraćovodu kod muškaraca, odnosno u epitelu grlića materice kod žena. Ako se i jave, simptomi su nespecifični. Kod devojaka se simptomi ne javljaju često, moguć je svrab oko genitalija ili anusa, peckanje pri mokrenju, promenjen ili pojačan sekret, nelagoda u donjem stomaku ili krvarenje van menstruacije.

Pixabay


S druge strane, hlamidija kod muškaraca može da inficira urinarni trakt i epididimis (deo genitalnog trakta koji sprovodi spermu od testisa do semovoda), a posledica mogu da budu epididimitis (upala semovoda), otekline ili zapaljenje testisa, kao i bolovi u testisima.

70 odsto muškaraca i žena, mahom adolescenata koji imaju hlamidiju nemaju nikakve simptome infekcije

Kod mladića najčešće nema simptoma, iako i oni mogu da osete lagano peckanje pri mokrenju, sekret iz genitalija, pečenje ili svrab, kao i nelagodu i bol u testisima.

Infekcije izazvane ovom bakterijom lako se leče antibioticima, dok nelečene mogu da ostave teške posledice, koje uključuju širenje upale na karlične organe, matericu, jajovode, jajnike i okolno tkivo. Ovo podrazumeva upalu jajnika, prevremeni porođaj, infekciju pluća novorođenčeta, vanmateričnu trudnoću, sterilitet kod oba pola...

Pixabay

Faktori rizika

n uzrast stupanja u polne odnose, naročito je podložan osetljiv mlad organizam
n pol - devojke su podložnije od mladića
n broj partnera i partneri s rizičnim ponašanjem
n polni odnos bez zaštite
n polni odnos pod uticajem alkohola
n postojanje ranije prenosive infekcije

Testirajte se!

Stručnjaci zato pozivaju da razgovarate sa svojim lekarom, koji će vas uputiti na ginekologa, odnosno urologa. Kako većina obolelih ne oseća tegobe i izgleda sasvim zdravo, nije ni svesna opasnosti koju nosi infekcija, kao ni činjenice da mogu da je prenesu drugima.

Dijagnostikovanje je, međutim, veoma jednostavno, a osim kod lekara, možete ga uraditi i kod kuće brzim testom na hlamidiju, čiji su rezultati, putem mokraće, vidljivi za 15 minuta. Ako je test pozitivan, nema razloga za paniku. Jedino je važno da uzimate antibiotike onako kako ih je vaš lekar propisao i da ne prekidate propisanu terapiju. Imajte u vidu i da vaš partner takođe mora da se leči.

Shutterstock

Tokom terapije obolela osoba mora privremeno da prestane sa seksualnim odnosima, s obzirom na to da je i dalje zarazna i da može da zarazi svog partnera, koji onda opet može da zarazi nju.

Kada je reč o prevenciji, rizik od hlamidije, kao i kod ostalih polnih bolesti, možete da smanjite upotrebom kondoma svaki put kad imate polni odnos, uključujući analni i oralni.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mira

pre 6 godina

I izaziva jer se nalazi kod polovine nase mladje populacije. Ginekolozima zbog ovoga treba ponistiti diplome jer ne rade u interesu nacije. Umesto da su kroz skole i fakultete sproveli jeftinu obaveznu analizu i jeftinom lakom terapijom bave se silnim naplacivanjem vantelesnih. Oni su uzrok sto Srbi nestaju kako god bizarno zvucalo. Sokantni su podaci steriliteta zbog glupe hlamidije, nista lakse nego izleciti se od hlamidije samo treba neko da je ustanovi na vreme

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17