• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav & zdravlje

11.06.2018

18:03

SVE O LETNJIM VIRUSNIM INFEKCIJAMA i kako da se zaštitite od njih!

Ljubav

SVE O LETNJIM VIRUSNIM INFEKCIJAMA i kako da se zaštitite od njih!

Podeli vest

Do infekcija najčešće dolazi kada se jede neoprano voće i povrće ili se pije zagađena voda za piće...

Crevne infekcije uobičajen su pratilac nesnosnih letnjih vrućina. Visoke temperature doprinose brzom kvarenju inače osetljivih namirnica, a loši higijenski uslovi pogoduju lakšem unosu bakterija, virusa, kao i parazita i njihovih produkata, toksina. Prenose se fekalno-oralnim putem, obično unošenjem kontaminirane hrane ili vode, ali i direktnim kontaktom sa drugom obolelom osobom. Podjednako su im podložna i deca i odrasli. Na sreću, uglavnom su sporadične i retko kada poprimaju epidemijske razmere.

Do infekcija najčešće dolazi kada se jede neoprano voće i povrće ili se pije zagađena voda za piće. Do istih posledica zagađena voda može da dovede i ukoliko se koristi za spravljanje leda, pranje zuba ili se nalazi u bazenu. Prljave ruke takođe mogu biti izvor ovih infekcija.

Rotavirusi i norovirusi glavni su uzročnici virusnih infekcija

Virusne infekcije

Rotavirusi i norovirusi glavni su uzročnici virusnih infekcija (gastroenteritisa). Oni u crevima oštećuju sluzokožu, dovodeći do poremećaja apsorpcije vode i elektrolita, zbog čega nastaje dijareja. Posle kratke inkubacije bolest protiče u vidu stomačnog gripa, sa povišenom temperaturom, bolovima u mišićima, mučninom, povraćanjem, grčevima u trbuhu i, naravno, dijarejom. Simptomi traju dva do tri dana i spontano prestaju. Kod starijih osoba sa hroničnim bolestima i oslabljenim imunitetom, navedeni simptomi mogu da potraju i deset dana.

Pixabay

Oporavak najmlađih

Za brži oporavak mališana preporučuju se preparati poput orosala, nelita i drugih, sa optimalnim odnosom šećera i minerala. Rastvaraju se u vodi istresanjem iz već pripremljenih kesica. Ohlađen čaj od nane sa malo šećera i negazirana mineralna voda takođe su poželjni. Daju se često, u manjim dozama. Mlađem detetu daje se 1 do 2 kesice tečnosti na 5 do 10 minuta, a starijem po par gutljaja, ali ne više od 10 do 20 ml, sa pauzama od 10 minuta. Strpljenje prilikom davanja tečnosti je izuzetno važno, jer se samo na taj način rehidracija može uspešno obaviti. Ukoliko to nije dovoljno, obavezan je bolnički tretman uz primenu infuzionih rastvora. Voćni sokovi i gazirana pića nisu preporučljivi za najmlađe.

Lečenje virusne infekcije zasniva se na nadoknadi izgubljene tečnosti. U toku dana treba piti običnu vodu ili crni čaj, više puta, u manjim količinama. U tu svrhu mogu da posluže i posebni rastvori za rehidraciju koji sadrže odgovarajući odnos neophodnih sastojaka - minerala, šećera i vode. U slučaju većeg gubitka tečnosti primenjuje se parenteralna rehidracija, koja podrazumeva davanje infuzionih rastvora intravenskim putem.

Šta jesti

Lekari savetuju da se u letnjem periodu koristi lakša hrana u češćim obrocima. Po mogućstvu, svakog dana puno povrća i voća, dobro opranog, kao i proizvoda od žita, odnosno crnog integralnog brašna. Od mesa se preporučuje piletina i riba. Osim vode, treba piti slatko i kiselo mleko, jogurt, biljne i voćne čajeve, negaziranu mineralnu vodu, blago zasoljene supe.

Pojava virusnih infekcija može da se spreči održavanjem lične higijene, koja podrazumeva redovno pranje ruku i korišćenje bezbedne vode za piće. Na putu treba koristiti isključivo flaširanu vodu. Hrana mora da bude termički dobro obrađena, a površine koje se koriste dezinfikovane. Takođe, treba izbegavati kontakt sa obolelima od ove infekcije.

Shutterstock

Bakterijske infekcije

U bakterijska oboljenja organa za varenje spadaju crevne infekcije i intoksikacije, odnosno trovanje hranom. Trovanje izaziva bakterija "staphilococcus aureus". Ona produkuje termostabilni toksin koji se najčešće nalazi u mlečnim ili mesnim proizvodima. Već nekoliko sati od unošenja zagađene hrane javlja se povraćanje i dijareja. Na sreću, nastala bolest traje kratko i prolazi spontano. Osim oralne, a u težim slučajevima parenteralne rehidracije, odnosno infuzije, druga specifična terapija nije potrebna.

Osobe sa crevnom infekcijom treba da miruju i nadoknađuju izgubljenu tečnost

Do ove vrste infekcija mogu da dovedu i mnogo opasnije bakterije (salmonela, šigela i ešerihija koli) koje u organizam dospevaju unosom termički neobrađene hrane, najčešće jaja, mlevenog mesa i mlečnih proizvoda. Pijenje vode zagađene bakterijama takođe može da izazove infekciju. Inkubacija traje od osam sati do dva dana, a onda dolazi do skoka temperature, praćene mučninom, povraćanjem, grčevima u trbuhu i dijarejom. U stolici mogu da se nađu i tragovi krvi ili sluzi. Bolest traje nekoliko dana, ukoliko ne dođe do komplikacija. Uz odgovarajuću rehidraciju, kod najvećeg broja bolesnika dolazi do spontanog izlečenja. Jedino mala deca, stari i hronični bolesnici teže podnose ovu vrstu infekcija, zbog čega dobijaju specifičnu antibiotsku terapiju.

Ponašanje obolelog

Osobe sa crevnom infekcijom treba da miruju i nadoknađuju izgubljenu tečnost. Zapravo, treba da se pridržavaju odgovarajućeg dijetalnog režima i terapije koju propiše lekar. Ovo je posebno važno za decu i starije osobe sa hroničnim oboljenjima, jer teže podnose crevne infekcije. Ukoliko se dijareja javi kod bebe, nikako ne treba prekidati dojenje, jer blagotvornost majčinog mleka ubrzava ozdravljenje. Roditelji ne treba da brinu što deca ne jedu, jer je gubitak apetita dok traje infekcija uobičajena pojava. Smatra se da zdrave odrasle osobe daleko lakše podnose ovakva stanja uz odgovarajuću rehidraciju i režim ishrane.

Pixabay

Kako izbeći crevne infekcije?

o Temeljno perite ruke sapunom pre, u toku i posle pripreme hraneo Namirnice životinjskog porekla obavezno obradite na temperaturi iznad 70 stepeni Celzijusa
o Potrudite se da se pripremljena hrana jede odmah i da se ne drži duže od četiri sata na kuhinjskoj temperaturio Termički obrađenu hrana čuvajte na temperaturi do deset stepeni, najbolje na plus četiri, u plitkim posudama i po mogućnosti ne duže od dva sata
o Kuvana hranu dobro podgrejte i sprečite dodir termički obrađene i sirove hraneo Hranu zaštite od kontakta sa insektima (posebno od muva) i životinjama
o Posuđe i kuhinjski pribor dobro očistiteo Izbegavajte hranu sa kioska
o Kada namirnice kupujete u supermarketima, obavezno proverite rok upotrebeo Vodite računa da voda za upotrebu u kuhinji bude higijenski ispravna
o Kada ste na letovanju, isključivo pijte flaširanu vodu. U zemljama s nižim higijenskim standardom čak ni u najboljim hotelima ne bi trebalo da pijete vodu sa česme



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17