• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: dejli mejl/Informer.rs

13.08.2018

12:41

UŽIVATE U HRANI, A NE GOJITE SE? Genetičari veruju da je to moguće!

Ljubav

UŽIVATE U HRANI, A NE GOJITE SE? Genetičari veruju da je to moguće!

Podeli vest

Naučnici sa američkog Univerziteta Jejl sasvim slučajno su otkrili način kako da naprave tabletu koja će ljudima omogućiti da jedu masnu hranu, a da se pritom ne goje

Oni su prvobitno pokušavali da stvore ekstremno gojazne miševe, zbog čega su im izmenili dva gena. To je, uprkos njihovim očekivanjima, zaštitilo životinje od daljeg debljanja - uprkos masnoj ishrani. 
Iako je metoda testirana samo na glodarima, naučnici veruju da je moguće iste receptore ciljati i kod ljudi, kako bi se blokirala apsorpcija masti u crevima, piše Dejli Mejl

Tim, koji su predvodili profesorka kardiologije Ana Ajhman i naučnik Feng Zang, pokušavao je da ugoji miševe u svojoj laboratoriji. Međutim, nedelje su prolazile a glodari su ostajali vitki. Zato su naučnici odlučili da naprave pauzu i ispitaju zbog čega je to tako. 

Pixabay

Ustanovili su da je izmena koju su izveli na dva pomenuta gena izazvala jedinstvenu i presudnu promenu u crevima, što je "spljoštilo" limfne sudove lakteale. U laktealima se sakupljaju lipidi, koji se odatle premeštaju u krvotok i služe kao energija ili se talože kao salo. 


Značaj lakteala do sada nije bio toliko poznat, kao ni to koliko njihovo onemogućavanje sprečava gojenje. 
- Neuspeh eksperimenta sa gojenjem miševa objavljen je u časopisu Sajens, pa se sada postavlja pitanje da on može da se primeni i na ljudima. Iz etičkih razloga - ne. Ali umesto izmene gena, možda postoji način za inhibiranje receptora koji bi podstakli isti efekat. U stvari, već postoji lek koji to radi, a kojim se leči glaukom. Sledeći korak bi mogao da bude praćenje pacijenata koji koriste taj lek, da bismo videli kako on utiče na unos lipida i povećanje telesne težine kod ljudi - zaključuje Ana Ajhman.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija