• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: b92/Informer.rs

08.12.2018

14:05

PAZITE NA VAGINU: Da li znate kako reaguje na novog partnera?

Ljubav

PAZITE NA VAGINU: Da li znate kako reaguje na novog partnera?

Podeli vest

Seks sa novim partnerom može da dovede do mnogih problema u vagini. Neravnoteža vaginalne mikroflore zna da dovede do niza neprijatnih promena: promene pH vrednosti, infekcija, bakterijske vaginoze i kandidijaze, svraba i peckanja

Baš kao i u crevima, balans bakterija u vagini je važan za zdravlje. Kad vaginalna mikroflora dođe u kontakt sa nečim novim, ta ravnoteža može da se poremeti, kao na primer, tokom vođenja ljubavi sa novim partnerom. 

- Seks sa novim partnerom uvodi oko deset miliona novih bakterija po mililitru sperme, a to vodi ka promeni vaginalnog mikrobioma
- kaže Ketlin Vels Džordž, ginekolog iz Njujorka, i dodaje da se broj bakterija koje završe u vagini odnosi na seks bez kondoma. 

Neravnoteža vaginalne mikroflore zna da dovede do niza neprijatnih promena. Menja se pH vrednost i miris polnog organa, dolazi do infekcija mokraćnog sistema, do bakterijske vaginoze i kandidijaze (jedne od najčešćih vrsti vaginalnih upala), svraba, osećaja peckanja... 

PRIRODNI AFRODIZIJACI! Ovih 5 namirnica podižu libido

Većina vagina sadrži mnogo laktobacila, bakterija koja pomažu u proizvodnji mlečne kiseline i održavanju zdravog nivoa pH (ispod 4.5). 

Foto: Pixabay

- Nizak nivo pH pomaže u sprečavanju razmnožavanja bakterije Gardnerele vaginalis koje uzrokuju bakterijsku vaginozu. Uz to, pomaže održavanju visokog nivoa laktobacila, čime se sprečava prekomerno razmnožavanje gljivica - rekla je ginekolog. 

Ona upozorava da seks bez zaštite, posebno sa novim partnerom, nikako nije dobar izbor, ne samo zbog velikog rizika od polno prenosivih bolesti već i zbog navedenog narušavanja vaginalne mikroflore, prenosi Health. 

- Kondomi će sprečiti ulazak novih mikroorganizama, ali i kod njih treba pripaziti. Oni sa lubrikantom će poremetiti nivo pH u ženskom polnom organu i dovesti do poremećaja u balansu mikrobioma. Kada koristite lubrikante, tražite one koji imaju istu pH vrednost kao i vagina - savetuje doktorka.

AKO NISTE ZADOVOLJNI SEKSUALNIM ŽIVOTOM… Evo u čemu je problem!

 održavanju dobre mikroflore polnog organa pomaže uzimanje probiotika, ali je i održavanje higijene vrlo važno. 

Mokrenje odmah posle seksa ili pranje vagine vodom pomaže u održavanju zdravog nivoa bakterija. Trebalo bi paziti i kod korišćenja sredstava za pranje, poput klasičnih sapuna i sredstava za tuširanje, jer i to može da poremeti pH. Stručnjaci kažu da je obična voda sasvim dovoljna za pranje vagine, ali ako želite da koristite sapun, neka bude blag i bez mirisa. 

Foto: Pixabay

Oni savetuju i izbegavanje seksa ukoliko oko polnih organa postoje rane od brijanja, jer to može da dovede do iritacije i da poveća rizik od prenosa polno prenosivih infekcija. Naime, otvoreni rezovi će omogućiti bakterijama da uđu u krvotok. 

U retkim slučajevima žene znaju da budu alergične na lateks od koga se izrađuje većina kondoma. Simptomi su otoci, svrab i bol tokom seksa. U tom slučaju treba birati poliuretanske kondome. 

Važno je, takođe, dobro oprati ruke, lice i rektum nakon seksa jer se i tu zadržavaju partnerove bakterije. 

Jedna od najčešćih bakterija koja se nalazi na vašim rukama i prstima je ešerihija koli, koja se nalazi u fekalijama. Ako ta bakterija dospe u vaginu može da dođe do razvoja infekcije vaginalnog ili urinarnog trakta.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17