• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: krstarica/informer.rs

04.06.2020

18:59

PUSTITE IH DA SE ISPRLJAJU I DA PRAVE HAOS! Neuredna deca su inteligentnija!

Ljubav

PUSTITE IH DA SE ISPRLJAJU I DA PRAVE HAOS! Neuredna deca su inteligentnija!

Podeli vest

Svaki roditelj zna da detetu nije potrebno mnogo da bi napravilo haos.

Deca u svemu vide priliku da istražuju i pomeraju granice koje im roditelji postavljaju. Koliko god igračaka da imaju, čini se da ona najviše vole onu vrstu igara koja podrazumeva dobro prljanje. Setite se samo kako uživaju da od blata prave sve i svašta.

Tek u školi deca se susreću sa pojmovima čvrsto stanje, gasoviti materijali i oni u tečnom izdanju. Međutim još mnogo pre toga deca počinju da uviđaju razliku među ovim pojmovima, iako ne znaju kojim rečima da ih nazovu. Radi se o periodu kada su još bebe.

Foto: Pixabay

Roditelji rado dodaju detetu kockicu za sklapanje ili neku drugi igračku učeći ga pri tom da ona ima čvrst, nepromenjiv oblik. S druge strane dete kada dodirne loptu ili u rukama drži balon, počinje da dobija predstavu o tome kako izgleda gasovito stanje materije, iako o tome zapravo još uvek ne zna ništa. Tečne materije su najčešće one koje decu najviše zanimaju.

Foto: pexels.com

Roditelji izbegavaju da deci prepuste igranje njima, kako ne bi napravila nered. Međutim sprovedeno istraživanje u Ajovi pokazalo je da tečne materije pomažu deci da bolje razlikuju mirise, ukuse, i shvate stanje materije. Da bi deca naučila da identifikuju određene objekte uz pomoć reči, potrebno je da se upoznaju sa različitim oblicima materije i iste povežu sa rečima.

Što su deca više u kontaktu sa određenim stvarima to su im prepoznatljivija i lakše im je da ih identifikuju. Ovo je ohrabrujuće saznanje za sve roditelje čiji mališani uživaju u tome da razmažu kašice po licu, prave figurice od blata i vodu posmatraju kao nepresušan izvor inspiracije.

Deca konstantno uče. Svaki njihov dan ispunjen je novim iskustvima koja ona koriste u daljem toku svog života. Neurednu decu koja vole da se uprljaju zato ne treba smatrati samo takvom, neurednom, već inteligentnom jer ona koriste svoja čula (bez da uopšte znaju za njih), kako bi istražila svet koji ih okružuje. Umesto da težite ka tome da vaše detu bude savršeno čisto i uredno u svakom trenutku, dopustite mu da bude ono što jeste – dete.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Ubili mi unuka i uništili kuću"! "Crna udovica" naručila ubistvo muža, a sada se oglasio on: "Presudili su mu mučki, sa leđa"
Istraga u toku

"Ubili mi unuka i uništili kuću"! "Crna udovica" naručila ubistvo muža, a sada se oglasio on: "Presudili su mu mučki, sa leđa"

Telo Dejana P. (33) pronađeno je u zapaljenom automobilu u avgustu prošle godine u Majdanpeku. Iako se najpre mislilo da je nastradao u saobraćajnoj nesreći, tri meseca nakon istrage otkriveno je da je Dejan zapravo ubijen, a pojavile su se sumnje da je u zločin umešana njegova supruga Slađana P. (25) i dvojica mladića - S. M. (25) i maloletnik (17).

01.05.2024

16:18

Sport

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)
Partizan

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)

Trener fudbalera Partizana Albert Nađ imenovan je pre dva dana za šefa stručnog štaba crno-belih i tom prilikom potpisao je ugovor na godinu i po dana. Međutim, to suštinski ne mora ništa da znači i od više faktora zavisi koliko će se Nađ zaista zadržati na poslu o kojem je sanjao.

01.05.2024

14:01

Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)
Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)

Veliki broj njujorških policajaca ušao je u utorak uveče na Univerzitet Kolumbija i priveo oko 50 propalestinskih demonstranata, nekoliko sati nakon što je gradonačelnik Njujorka poručio da protest studenata koji dve nedelje paralizuje tu obrazovnu instituciju "mora odmah da se okonča".

01.05.2024

12:17

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15