• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav&zdravlje/N.L.

11.10.2020

12:21

SREĆNI UPRKOS SVEMU! Psiholog objašnjava kako da OSTANETE 'NORMALNI' u nenormalnim vremenima!

Ljubav

SREĆNI UPRKOS SVEMU! Psiholog objašnjava kako da OSTANETE 'NORMALNI' u nenormalnim vremenima!

Podeli vest

Živimo novu stvarnost u doba korone, te ne čudi prognoza SZO da nam preti još jedna epidemija - epidemija mentalnih bolesti. Kako postati i ostati "normalan" u vanrednim i svim drugim vremenima, objašnjava psihoterapeut dr Vladimir Mišić

Porodični problemi, usamljenost, nedostatak osećaja smisla i životne ispunjenosti, problemi u partnerskim odnosima, stres na poslu, životne krize, ali i ozbiljnija stanja poput bolesti zavisnosti, depresije, anksioznosti... samo su neki od problema koji narušavaju duševnu ravnotežu i umanjuju kvalitet življenja. Kada se na sve to nadoveže pandemija koronavirusa, onda ne čudi prognoza SZO da nam preti još jedna epidemija - epidemija mentalnih bolesti, a kako postati i ostati "normalan" u vanrednim i svim drugim vremenima, objašnjava psihoterapeut dr Vladimir Mišić iz savetovališta "Vaš psiholog".

- Da biste podržali i održali mentalno zdravlje, potrebno je da usvojite određeni stil života koji podrazumeva izgradnju i upražnjavanje pozitivnih navika. Pre svega budite dobri prema sebi, tretirajte sebe kao što tretirate svog prijatelja ili prijateljicu i nastojte da u svakoj situaciji sebe ohrabrite umesto da kritikujete. Usvojte koncept bezuslovnog samoprihvatanja, prihvatite sebe i kada grešite i kada vaše želje nisu ostvarene - savetuje dr Vladimir Mišić i navodi ostale preporuke za održanje mentalnog zdravlja.

Foto: Shutterstock

Pronađite smisao

Pronađite smisao života u življenju, radosti, unutrašnjem miru i ljubavi prema drugima, sugeriše naš sagovornik.
- Smisao života nije u ostvarenju vaših želja već u prisutnosti, unutrašnjem miru i radosti koja dolazi iznutra, iz vas samih. Taj unutrašnji mir i radost dolaze iz vas kada oslobodite sebe pritiska da morate ostvariti svoje želje i kada prestanete da gajite obmanu da ne možete biti srećni ako nemate sve ono što ste umislili da morate imati - naglašava dr Mišić.

Vežbajte svakodnevno - fizička aktivnost će vam pomoći da smanjite stres i anksioznost, uticaće pozitivno na vaše zdravlje i dovešće do toga da imate više energije. Pronađite neku aktivnost (sport, šetnja, trčanje, vožnja bicikla itd.) u kojoj uživate i upražnjavajte je svaki dan. Ako niste sportski tip, počnite sa svakodnevnim šetnjama od po 45 minuta dnevno. Dok šetate, možete slušati muziku ili neki audio-kurs na svom telefonu.

Pronađite hobi - pronađite hobi, nova interesovanja ili naučite neku novu veštinu. Neka to bude nešto što je neobavezno, ali vam pričinjava zadovoljstvo. Ispunite i obogatite vašu svakodnevicu sadržajem, jer praznina i nedostatak sadržaja plodno su tlo za anksioznost i negativne misli.

Foto: pexels.com

Nađite vremena za uživanje i kreativnost - kreativnost povećava vaše samopouzdanje, a uživanje u svakodnevnim sitnicama podiže raspoloženje. Nađite neke sitnice u kojima uživate, pogledajte neki film, popričajte sa nekim koga volite, uradite bilo što što vas čini srećnim.

Pomozite drugima - ako vam se ukaže prilika da pomognete nekome kome je pomoć zaista potrebna, učinite to. To će vam pričiniti zadovoljstvo.

Relaksirajte se - ovladajte tehnikama disanja i naučite da se relaksirate u svakodnevnim situacijama. Provedite svaki dan 30 minuta vežbajući relaksaciju, disanje i prepuštanje, što će dovesti do otpuštanja stresa i anksioznosti.

Foto: Shutterstock

Jedite zdravo - ne preskačite doručak, jedite voće i povrće i pijte dovoljno vode. Nemojte se prejedati, jesti puno šećera, jesti premalo i neredovno.

Spavanje - steknite naviku da svako veče odlazite u krevet u isto vreme i budite se svakog jutra u isto vreme. Spavajte osam sati dnevno ako možete.

Povežite se sa drugima - budite u kontaktu sa članovima svoje porodice i prijateljima. Održavajte kontakte sa njima redovno, održavajte socijalne odnose, viđajte se sa prijateljima.

Izbegavajte alkohol i droge - upotreba alkohola i droga ne može vam pomoći da rešite emocionalne probleme, već vam može samo stvoriti dodatne probleme.

Foto: pexels.com

Sagledajte stvari iz šire perspektive - naučite da sagledate svoje probleme i situacije sa kojima ste suočeni iz šireg okvira. Pitajte sebe: Koliko je važna ova situacija? Da li će mi biti isto toliko važna i sledeće godine? Da li mi od toga zavisi život? Šta mogu da uradim sada da bih razrešio problem? Da li postoji neki drugi način sagledavanja ove situacije? Kako je mišljenje drugih povodom ove situacije?

Prihvatanje - neke situacije u životu nismo u stanju da promenimo ni da kontrolišemo, ali zato možemo da ih prihvatimo. Ako na nešto nismo u stanju da utičemo, ne isplati nam se da se oko toga uznemiravamo. Samoprihvatanje je jednako važno. Naučite da prihvatite svoje misli, osećanja i telesne senzacije čak i ako su neprijatni, znajte da će proći.

Foto: Shutterstock

Zaboravite na ego i sujetu - prestanite da očekujete da vas drugi po svaku cenu prihvate, da vam se dive i da misle lepo o vama. To vam zaista nije potrebno. Kada se oslobodite vlastite sujete, doživećete veliko olakšanje. Postaćete psihološki nezavisni od drugih ljudi, što će učiniti vaš odnose sa drugima zdravijim, odraslijim, nezavisnijim i kvalitetnijim.

O tome da za sreću možete da zahvalite SESTRI čitajte OVDE

A o tome ZAŠTO ŽENE VARAJU pročitajte OVDE


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske
Društvo

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske

Saobraćaj je jutros bio umerenog intenziteta, ali u toku dana se očekuje pojačan saobraćaj, pre svega na auto-putevima, a zatim ka graničnim prelazima i na izlazima iz većih gradskih sredina, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS). Trenutno su najveće gužve na graničnim prelazima Batrovci i Preševo.

27.04.2024

16:25

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija