• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav/Zdravlje/alternativa za vas

21.03.2022

15:41

PROLEĆNI DETOKS u 7 koraka i 9 ZNAKOVA da vam je NEOPHODAN!

Shutterstock

Ljubav

PROLEĆNI DETOKS u 7 koraka i 9 ZNAKOVA da vam je NEOPHODAN!

Podeli vest

Premda se ljudski organizam u normalnim uslovima sam čisti od otrova, ako je preopterećen i zasićen toksinima, svakako mu je potreban dodatni podsticaj. Osim iz nezdrave hrane, toksini dospevaju u organizam i iz zagađenog vazduha, vode, lekova, industrijskih sredstava za čišćenje i higijenu...

S dolaskom toplijih dana organizmu je potreban predah od toksina iz kalorične i teške zimske hrane, odnosno vreme je za prolećni detoks. Osim iz nezdrave hrane, toksini dospevaju u organizam i iz zagađenog vazduha, vode, lekova, industrijskih sredstava za čišćenje i higijenu... Premda se ljudski organizam u normalnim uslovima sam čisti od otrova, ako je preopterećen i zasićen toksinima, svakako mu je potreban dodatni podsticaj. Čišćenje organizma od toksina vrlo je važno jer na taj način možete ne samo da podignete nivo energije i vitalnosti nego i sprečite različite bolesti.

Foto: Freepik.com

Prolećni umor može da se ublaži zdravom ishranom i fizičkom aktivnošću 

Kako ne biste preopteretili organizam, važno je da vaš detoks bude jednostavan i "nežan". Tokom prolećnog čišćenja vaš organizam bi trebalo polako da se čisti od otrova i otpadnih materija, što znači da ne bi trebalo da imate jake glavobolje, učestalu dijareju, intenzivan umor i slično. Sve to su znakovi da gurate organizam preko njegovih granica.

1. Tanjir duginih boja

Neka se vaš jelovnik tokom proleća sastoji od svih duginih boja. Na tanjiru mogu da se nađu šargarepa, mladi luk, rotkvice, zeleno lisnato povrće, radič, špargle, zelena salata, matovilac... Takva hrana pruža organizmu mnoštvo hranljivih materija i antioksidansa, čisti ga i podržava njegov rad na ćelijskom nivou.

Foto: Shutterstock

Jedite obilje salata, što raznobojnije, to bolje

Prolećni detoks smuti

Sastojci: šolja zelenog čaja (tečnost), šolja svežeg korijandera ili peršuna, šolja mladog kelja ili bebi-spanaća, šolja naseckanog krastavca, šolja ananasa, sok od jednog limuna, kašika narendanog svežeg đumbira, pola avokada.
Priprema: sve sastojke stavite u blender pa izmiksajte do fine teksture. Konzumirajte ujutro na prazan stomak.

Dan možete da započnete zdravim sveže ceđenim sokovima ili pak smutijima. Za detoks su idealni cvekla, šargarepa, brokoli, celer... Tokom dana jedite obilje salata, što raznobojnije, to bolje.

S vremena na vreme postite, ukoliko to već ne radite zbog Vaskršnjeg posta, recimo, uvedite jedan dan tokom kojeg ćete piti samo vodu ili sveže ceđene zelene sokove. To može da bude i takozvani povremeni post, tokom koga odricanje od hrane traje 12 do 16 sati dnevno.

2. Više vlakana

Kako biste podstakli probavu i crevnu peristaltiku, svakako povećajte unos biljnih vlakana. Prolećno voće i povrće bogato je vlaknima, a upotpunite ga integralnim žitaricama i mahunarkama, koje su takođe bogate vlaknima.

Foto: Shutterstock

Birajte hranu bogatu vlaknima
3. Dovoljno vode

Kako biste podstakli eliminaciju toksina topivih u vodi putem bubrega, konzumirajte dnevno barem 2-3 litre izvorske ili filtrirane vode. Uprkos toplijim danima, pijte i biljne čajeve ili pak zeleni čaj, koji je odličan za detoks.

Dan možete da započnete i čašom tople vode s dodatkom isceđenog limuna, koja će aktivirati probavu i čišćenje od toksina.

Foto: Shutterstock

Trudite se da se što više aktivnosti odvija na svežem vazduhu

Simptomi da vam je potreban detoks

* kožni osip, ekcem, akne
* učestale glavobolje
* nadutost i gasovi
* dijareja ili zatvor
* umor i slaba koncentracija
* alergije i sinusitis
* preosetljivost na hranu i mirise
* višak kilograma
* stanjivanje i opadanje kose

4. Oznojte se

Toksini se iz organizma izlučuju i preko kože, odnosno putem znojenja. Da biste pokrenuli znojenje i čišćenje organizma na taj način, uvedite neku omiljenu telesnu aktivnost - bilo da se radi o brzom hodanju, trčanju, plivanju, pilatesu, jogi ili planinarenju. Birajte ono što najbolje hrani vašu dušu.

Osim što ćete zahvaljujući toj aktivnosti uživati u svakom novom danu (a najmanje dva do tri puta nedeljno), uz to ćete i temeljnije očistiti organizam.

Važno je, takođe, da se što više aktivnosti odvija na svežem vazduhu, gde će vaš organizam biti izložen sunčevim zracima. Na taj način osiguraćete dovoljno vitamina D.

5. Kvalitetan san

Kvalitetan san i odmor su ključan za zdravlje i visok nivo energije. Ukoliko imate lošiji san, uvedite neki oblik opuštanja pre spavanja, recimo, tople kupke ili duboko disanje. Pre spavanja možete da popijete čaj od kamilice ili lavande.

Foto: Shutterstock

Od 3 do 5 ujutro bi trebalo da budete u dubokom snu

Do ponoći bi svakako već trebalo da spavate kako biste svojoj jetri omogućili da obavlja funkciju čišćenja organizma. Takođe, od 3 do 5 ujutro bi trebalo da budete u dubokom snu jer je to vreme kada naša pluća obavljaju svoju ulogu čišćenja od toksina.

6. Više kiseonika

Plitko disanje je okidač za anksioznost i razna oboljenja, kao i za nakupljanje suvišnih otrova u telu. Upravo dubokim disanjem podstaći ćete bolju snabdevenost kiseonikom celog tela, kao i eliminaciju toksina putem pluća.

Foto: Shutterstock

Vežbajte duboko disanje

Duboko i ujednačeno disanje preduslov je za optimalno zdravlje. Osvestite način na koji dišete i odredite neko vreme tokom dana kada ćete sesti u miru i posmatrati svoje obrasce disanja.
Ukoliko dišete plitko, svesno produbite dah. Zatim pokušajte da dovedete svoje udisaje i izdisaje u jednaku razmeru (recimo, neka vaš udah i izdah traju po pet sekundi). Ako se sa svakim udisanjem i izdisajem vaše telo opušta, znači da ste na dobrom putu.

7. Masaža uljima

Kako biste dodatno podstakli cirkulaciju i čišćenje organizma od toksina, počnite da praktikujete masažu (od strane profesionalca ili drage osobe) ili samomasažu. Možete da koristite bilo koje zdravo ulje i njime izmasirate celo telo, idealno posle tuširanja. Tokom jeseni i zime najbolje je masirati se susamovim, a u kasno proleće i leto pak kokosovim uljem, koje ima rashlađujući efekat.
 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Šta je PROLEĆNI UMOR i kako ga se osloboditi?
Ljubav

Šta je PROLEĆNI UMOR i kako ga se osloboditi?

Pospanost, malaksalost, nedostatak koncentracije i energije, bolovi u mišićima, vrtoglavica i otoci na člancima, simptomi su prolećnog umora koji ovih dana muči mnoge. Njega uzrokuje smena godišnjih doba, a poznat je i pod nazivom prolećni sindrom, budući da nije bolest već samo skup različitih fizioloških i psiholoških simptoma

15.03.2022

17:29

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Grom tuče po Kremnima! Kakav je to znak
Srbija

Grom tuče po Kremnima! Kakav je to znak

Kad god se nešto dogodi u Kremnima, rodnom mestu proroka Tarabića, većina ljudi je sklona da to tumači s dozom misterije...Česta grmljavina, sevanje munja, pa sinoć grom koji je udario u zgradu u centru sela, mnogima je uterao strah u kosti.

31.05.2024

17:31