• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/J.G.

08.06.2022

11:20

NISU SAMO MLADEŽI! Doktorka otkriva 5 pokazatelja RAKA KOŽE - na drugi najmanje obraćate pažnju!

Shutterstock

Ljubav

NISU SAMO MLADEŽI! Doktorka otkriva 5 pokazatelja RAKA KOŽE - na drugi najmanje obraćate pažnju!

Podeli vest

Specijalista za kožu i kosu, Sem Cinkir, otkrio je pet simptoma koji mogu ukazivati na rak kože

Kada je o koži reč, postoji niz ranih znakova upozorenja na koje treba obratiti pažnju, a koji zapravo mogu ukazivati na prisustvo raka kože.

Specijalista za kosu i kožu, Sem Cinkir, otkriva pet stvari na koje svako treba da pazi:

1. Promene mladeža

- Mnogi od nas imaju mladeže, koji su generalno bezopasni, ali mogu biti uobičajeno mesto za razvoj melanoma - objasnio je Sem i dodao:

- Važno je da redovno proveravate mladeže, radi bilo kakvih promena do kojih bi moglo doći. Obratite pažnju na asimetriju, ivice, boju, prečnik i razvoj mladeža i potražite savet od svog lekara opšte prakse, ako primetite bilo kakve promene u ovim karakteristikama.

2. Razlika u noktima

- Rak kože se može razviti bilo gde u našem telu, uključujući i na noktima.

Melanomi se mogu pojaviti kao tamne mrlje ili pruge ispod naših noktiju i to može izgledati kao da je neko naslikao smeđu liniju niz vaš nokat (kako izgleda, pogledajte na linku OVDE).

Koža oko nokta takođe može postati tamnija, a mala kvrga ili čvor ispod, kao i cepanje nokta, takođe mogu biti znak upozorenja - rekao je Sem.

3. Svrab

Normalno je da imate svrab, a može biti uzrokovan bilo čim od parfema ili sprejeva ili čak polenske groznice.

Ali Sem je upozorio da ako imate uporni svrab, onda bi to mogla biti alarm, kada je u pitanju rak - posebno ako se nalazi pored drugih ključnih znakova.

Dodao je da se ovi simptomi često mogu pomešati sa ubodom insekata, tako da je ključno paziti na njih.

Foto: Shutterstock

svrab

4. Oštećenje vida

- Dok se melanomi tradicionalno pojavljuju na našoj koži, oni se takođe mogu razviti u očima i izazvati promene u našem vidu - rekao je Sem i objasnio:

- Očni melanom može biti teško primetan, dok zaista ne uznapreduje, a simptomi uključuju zamagljen vid, obezbojene mrlje i povećan broj plutajućih linija – vijugave linije koje neki od nas imaju u svojim očima. Savetuju se redovni pregledi očiju, jer su često najbolji način za otkrivanje očnog melanoma.

5. Perutanje

Suva i perutava koža često može biti znak nekog oboljenja kože, poput ekcema.
Ali ako je to uporan simptom i već ne patite od neke bolesti, onda bi to mogao biti znak raka kože.

- Ako redovna hidratacija kože ne reši problem, važno je da potražite pomoć od svog lekara opšte prakse - dodao je Sem, a prenosi thesun.co.uk.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija