• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

08.06.2022

14:11

NEKOLIKO PRAVILA ZA KORIŠĆENJE KLIMA-UREĐAJA! Najveća razlika između spoljašnje i unutrašnje temperature ne sme biti veća od 10 STEPENI

Ljubav

NEKOLIKO PRAVILA ZA KORIŠĆENJE KLIMA-UREĐAJA! Najveća razlika između spoljašnje i unutrašnje temperature ne sme biti veća od 10 STEPENI

Podeli vest

Da biste lakše podneli visoke temperature, mnogi od vas uživaju u blagodetima klima-uređaja. Iako pomažu da se rashladite, ako se ne koriste pravilno, ti uređaji mogu loše da utiču na vaše zdravlje

Ukočenost, curenje nosa, pa čak i upala uha samo su neki zravstveni problemi koji vas mogu zadesiti ako pogrešno koristite ovaj uređaj.

Pogledajte koji su osnovni postupci za pravilno korišćenje klime:

1. Razlika između spoljašnje i unutrašnje temperature ne sme biti veća od deset stepeni jer organizam ne može u kratkom vremenu da se prilagodi promeni temperature i dolazi do šoka koji negativno utiče na zdravlje. Dugotrajno izlaganje hladnoći može da dovede do ukočenosti, curenja nosa i upale uha.

2. Najzdravije je da se prostorija prvo rashladi. Uključite klima-uređaj da hladi, a vi napustite tu prostoriju. Posle nekoliko minuta isključite uređaj i sedite u toj sobi. Tako ćete lakše podneti izlazak napolje.

Foto: Shutterstock

Redovno čistite filtere

Održavanje i čišćenje klima-uređaja veoma je važno. Filter kroz koji izlazi rashlađeni vazduh treba čistiti barem jednom godišnje, jer je vlažna i prljava podloga idealna za razvoj štetnih mikroorganizama od kojih neki mogu da izazovu i upalu pluća.

3. Klima-uređaj nikad ne sme da duva direktno u vas. Uređaj treba da podesite tako da ništa ne smeta protoku vazduha. Pravilnom radu ventila može da smeta i nameštaj u koji klima duva. Ako je potrebno, napravite drugačiji razmeštaj za optimalan rad klima-uređaja.

4. Obratite pažnju na to koliko toplote uđe kroz prozor tokom dana. To je bitno jer što se klima više "bori" s vrućim vazduhom, trošiće više struje. Zavisno od toga koliko je sunce jako, otvarajte i zatvarajte prozore kako ne bi previše toplote ušlo u prostoriju.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17