• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

23.06.2022

18:32

OD PREKRIVANJA OKA, DO STAJANJA NA JEDNOJ NOZI! 6 brzih testova koji će otkriti u KAKVOM ste zaista zdravstvenom stanju!

freepik.com

Ljubav

OD PREKRIVANJA OKA, DO STAJANJA NA JEDNOJ NOZI! 6 brzih testova koji će otkriti u KAKVOM ste zaista zdravstvenom stanju!

Podeli vest

Ukoliko želite brzo da saznate u kakvom stanju je vaše telo, isprobajte ovih šest testova

Isprobajte ove jednostavne testove koji bi mogli otkriti suptilne, ali vitalne znakove upozorenja o svim zdravstvenim problemima, pre nego što bude prekasno.

DODIRNITE PRSTE

Sedite na pod sa nogama ispred sebe i vidite koliko možete da se približite nožnim prstima.

To je dobar način za praćenje fleksibilnosti, koji takođe pruža važne informacije o zdravlju srca.

Nemogućnost savijanja i savijanja prema gležnjevima, može povećati rizik od ukočenih arterija, što može dovesti do potencijalnih kardiovaskularnih bolesti ili komplikacija, posebno ako ste stariji od 40 godina.

Ako ne možete da se približite nožnim prstima, vaše srce bi moglo raditi jače, pa bi bilo dobro proveriti krvni pritisak.

NADGLEDAJTE MLADEŽE

Pažljivo pratite svoju kožu da biste otkrili promene na bilo kakvim mladežima, bradavicama ili lezijama.

Mladeži se mogu promeniti u tip raka koji se zove melanom, koji je treći najčešći rak kože u Velikoj Britaniji, prenosi TheSun.

Ali dobra vest je da se ovo često može lečiti, ako se rano uhvati. U dobro osvetljenoj prostoriji obratite pažnju na promene u veličini, boji, broju ili asimetriji mladeža, kao i na bilo kakve mrlje koje svrbe, krvare ili bolne.

Ako ste svetle kose, imate puno mladeža ili radite napolju, budite posebno oprezni u pogledu pregleda kože.

MERITE SVOJ STRUK

Vaše merenje struka može pružiti ključne informacije o vašem zdravlju. Izračunajte odnos struka i visine, da biste proverili svoj indeks telesne mase (BMI) i da biste videli da li spadate u zdrav raspon između 18,5 i 24,9.

Imajte na umu da veliki obim i dalje povećava vaše šanse za zdravstvene probleme, čak i kada imate zdravu težinu.

Žene treba da ciljaju na veličinu struka "niskog rizika", manju od 80cm; za muškarce, to je manje od 94cm.

Veći obim stomaka znači više visceralne masti na stomaku, što bi moglo da vas dovede u veći rizik od dijabetesa tipa 2, visokog krvnog pritiska, visokog holesterola i srčanih bolesti.

Izmerite tačno iznad kukova i zaokružite struk preko pupka radi preciznosti, i ne udišite.

Foto: Pixabay

struk

TAPKAJTE NOGAMA

Pronađite svoj puls tako što ćete staviti prst na zglob ili vrat i tapkati nogom u taktu, na minut.

Ako je veoma nepravilan i ne možete lako da se krećete na vreme, može doći do problema sa vašim srčanim ritmom, potencijalnim znakom upozorenja za atrijalnu fibrilaciju ili moždani udar.

Ovaj jednostavan test može lako da istakne ekstremne nepravilnosti, treperenje ili lupanje srca, o čemu bi trebalo da razgovarate sa svojim lekarom opšte prakse.

ČITAJTE SVOJE DLANOVE

Vaše ruke vam mogu reći više o vašem zdravlju nego što mislite, i dati ključne indikacije o vašem nivou gvožđa.

Držite ruku dlanom nagore i gurnite prste unazad.

Duboke linije treba da izgledaju tamnije od ostatka kože na ruci, ako su blede ili pobele, to može ukazivati na smanjenu cirkulaciju u krvnim sudovima, kao rezultat niskog nivoa gvožđa.

Nedostatak gvožđa može dovesti do anemije, uzrokujući iscrpljenost, kratak dah, lomljive nokte i hladne ruke i stopala.

POKRIJTE JEDNO OKO

Proverite da li ima ranih znakova makularne degeneracije povezane sa uzrastom koja može dovesti do problema sa vidom.

Gledajući direktno u okvir vrata ili prozora, pokrijte jedno oko rukom, a zatim promenite stranu i ponovite.

Ako vaš vid ne ostane ravan i fokusiran i ima praznina, zamućenja, izobličenja ili talasastih linija, odmah treba da proverite oči.

SEDI I USTANI

Jednostavan test dugovečnosti je da izmerite koliko lako možete da pređete iz stojećeg položaja, niže, u "turski sed", a zatim se vratite.

Obratite pažnju na to koliko često treba da koristite ruku ili donji deo tela za podršku, ili koliko puta se njišete.

Poteškoće sa ovim jednostavnim testom mogu ukazivati na nedostatak ili fleksibilnost i kondiciju, i označavaju potencijalno kraći životni vek.

Ako se borite da to uradite, poboljšajte svoju kondiciju da biste produžili životni vek.

IDITE U TOALET

Nemojte se stideti zbog praćenja pražnjenja creva, redovno gledajte svoj izmet, jer bi bilo kakve promene mogle da ukažu na moguće zdravstvene probleme u rasponu od problema sa crevima, problema sa štitnom žlezdom i nedostatka vitamina, do stresa ili dehidracije, ili ozbiljnijih. problema, kao što su rak creva ili parkinsonova bolest.

Zabeležite sve stalne razlike u navikama u kupatilu, od promena do učestalosti i naprezanja, do mirisa, boje i teksture. Ako se ovo nastavi duže od dve nedelje, potražite savet lekara.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Ubili mi unuka i uništili kuću"! "Crna udovica" naručila ubistvo muža, a sada se oglasio on: "Presudili su mu mučki, sa leđa"
Istraga u toku

"Ubili mi unuka i uništili kuću"! "Crna udovica" naručila ubistvo muža, a sada se oglasio on: "Presudili su mu mučki, sa leđa"

Telo Dejana P. (33) pronađeno je u zapaljenom automobilu u avgustu prošle godine u Majdanpeku. Iako se najpre mislilo da je nastradao u saobraćajnoj nesreći, tri meseca nakon istrage otkriveno je da je Dejan zapravo ubijen, a pojavile su se sumnje da je u zločin umešana njegova supruga Slađana P. (25) i dvojica mladića - S. M. (25) i maloletnik (17).

01.05.2024

16:18

Sport

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)
Partizan

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)

Trener fudbalera Partizana Albert Nađ imenovan je pre dva dana za šefa stručnog štaba crno-belih i tom prilikom potpisao je ugovor na godinu i po dana. Međutim, to suštinski ne mora ništa da znači i od više faktora zavisi koliko će se Nađ zaista zadržati na poslu o kojem je sanjao.

01.05.2024

14:01

Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)
Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)

Veliki broj njujorških policajaca ušao je u utorak uveče na Univerzitet Kolumbija i priveo oko 50 propalestinskih demonstranata, nekoliko sati nakon što je gradonačelnik Njujorka poručio da protest studenata koji dve nedelje paralizuje tu obrazovnu instituciju "mora odmah da se okonča".

01.05.2024

12:17

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15