• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav&zdravlje/N.L.

26.06.2022

19:44

LAKŠE JE NEGO ŠTO MISLITE! Doktor otkriva 3 NAČINA da ostavite PUŠENJE!

Shutterstock

Ljubav

LAKŠE JE NEGO ŠTO MISLITE! Doktor otkriva 3 NAČINA da ostavite PUŠENJE!

Podeli vest

Osim što ugrožava vaše i zdravlje vaših ukućana, duvan je pretnja i za životnu sredinu, a kardiolog otkriva tri najlakša načina da postanete nepušač...

Da li ste znali da se svake godine uništi se oko 3,5 miliona hektara zemlje da bi se uzgajao duvan i raskrči 200.000 hektara šuma. Proizvodnja i transport eksploatišu vodu, fosilna goriva i metale, dok 4,5 biliona opušaka godišnje stvara toksični otpad koji ispušta na hiljade hemikalija u vazduh, vodu i tlo. Ovo bi, osim ugrožavanja vašeg i zdravlja vaših ukućana, možda mogao das bude još jedan razlog da ostavite cigarete, a kardiolog prof. dr Petar Borović otkriva tri najlakša načina da postanete nepušač.

Spas iz apoteke

- Najlakše je ostaviti duvan pomoću preparata na bazi citizina (biljne supstance), koji se kupuje u apoteci. Nema navale na hranu, nema nervoze i za tri do pet dana se postaje nepušač. Za to vreme citizin vezuje nikotinske receptore, te se gasi želja za duvanom, čovek zaboravi da pripali, nekima čak duvan počinje da smrdi. Kutija traje mesec dana, a kako je u pitanju biljni preparat, nema nuspojava - objašnjava dr Borović.

Foto: Shutterstock

Potražite lekove na bazi citizina da bi vam bilo lakše

Drugi najlakši način jeste da, takođe u apoteci, kupite žvake sa nikotinom.

- Postoje one od dva i četiri miligrama, a slabije su i efikasnije zato što ove druge malo peckaju i neprijatne su. Čim se ustane ujutru, sažvaće se žvaka dva do tri puta, nikotin ulazi u mozak i želja nestaje. Žvaka se ne baca, čuva se između obraza i desni i žvaće na 10 do 12 minuta dok se ne potroši njen ukus, što je oko dva do tri sata. I ovaj metod je dobar, ali su lekovi efikasniji - naglašava naš sagovornik.

Foto: Printscreen You Tube/Centar za Detoksikaciju

Dr Petar Borović

Ako vam ništa od ovoga ne odgovara, probajte jednoprocentni rastvor srebro-nitrata.

- Kad se pojavi želja da zapalite cigaretu, uzmite rastvor, promućkajte ga u ustima, pljunite i cigareta će imati odvratan ukus. Neće vam pasti na pamet da zapalite. Rastvor, dakle, pomaže, pokazao se vrlo efikasnim, samo ga treba imati kod sebe - poručuje dr Borović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija