• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav&zdravlje/N.L.

25.07.2022

18:25

NAJBOLJA aktivnost za ZDRAVLJE i VITKU LINIJU! Trener otkriva sve prednosti PLIVANJA!

pexels.com

Ljubav

NAJBOLJA aktivnost za ZDRAVLJE i VITKU LINIJU! Trener otkriva sve prednosti PLIVANJA!

Podeli vest

Kad plivate, ne opterećujete zglobove i kičmu, horizontalni položaj tela podstiče cirkulaciju, a strujanje vode opušta muskulaturu, kaže trener Milan Zarić

Iako se za blagodeti plivanja zna od davnina, tek je u 20. veku, sa izgradnjom bazena, postalo masovna aktivnost. Popularnosti plivanja doprinele su ne samo zdravstvene prednosti već i to što u njemu mogu da uživaju odrasli i deca, oni koji su u top-formi i oni sa viškom kilograma, kaže master profesor sporta i fizičkog vaspitanja i fitnes-trener Milan Zarić. Kad plivate, ne opterećujete zglobove i kičmu, horizontalni položaj tela podstiče cirkulaciju, a strujanje vode opušta muskulaturu...

Opuštanje, mršavljenje, terapija

- Svi znamo da lekari uglavnom, kada treba da preporuče neku aktivnost nižeg intenziteta (ili intenziteta koji se može lako kontrolisati), preporučuju plivanje kao najbezbedniji vid aktivnosti. Ne postoji, naime, kontakt sa podlogom, kao ni sa protivnikom, odnosno sa drugim osobama, te su rizici od povrede svedeni na minimum. Dosta naučnih studija takođe govori o tome da plivanje pozitivno utiče na visok krvni pritisak, kao i na mršavljenje - sugeriše profesor Milan Zarić.

Foto: pexels.com

Voda opušta, a plivanje sagoreva kalorije

Zašto plivanje?

* horizontalna pozicija tela omogućava lakši rad kardiovaskularnog sistema
* voda blagotvorno deluje na organizam
* vežbanje u vodi iziskuje manje napora
* voda pogodno deluje kod osoba sa problemima kičmenog stuba, kod povreda nogu, oštećenja zglobova
* angažuje se celo telo

Ova aktivnost blagotvorno deluje i na osobe koje su pod stresom, odnosno koje su izložene visokostresnim poslovima ili su anksiozne...

- Voda sama po sebi smiruje. To je okruženje slično onom koje smo imali u majčinom stomaku i onda celog života vodu posmatramo kao nešto što nas opušta, obara puls, a samim tim smanjuje i krvni pritisak. Kada je reč o mršavljenju, važno je napomenuti da se plivanjem troši od 500 do 600 kalorija za sat vremena, u zavisnosti od toga koji se stil koristi. Pored toga, gotovo bestežinsko stanje dok smo u vodi ne optrećuje lokomotorni sistem, a pre svega zglobove, koji su uvek problem kod gojaznih osoba - napominje profesor Zarić.

Dok grabimo kroz vodu, uključujemo više mišićnih grupa u isto vreme - čak 90 odsto muskulature, dodaje trener.

Foto: pexels.com

Najviše se aktiviraju mišići leđa

- Za plivače je tipično da im se najviše razvija muskulatura gornjeg dela tela i zapravo najviše muskulatura leđa. Plivanje se upravo i preporučuje osobama koje imaju različite tegobe sa kičmom, posebno deformitete kao što su kifoza, lordoza, skolioza... U vodi nema opterećenja leđa, naročito u (problematičnom) lumbalnom delu, što je uobičajeno kod svakog sporta u kom postoji kontakt sa podlogom, gde ima skokova i naskoka - objašnjava naš sagovornik.

Tri klasika

Za rekreativce se savetuje kraul, a potom i prsni stil, s tim što je kraul najprirodniji način plivanja za čoveka, smatra trener.

Foto: pexels.com

Plivanje se posebno preporučuje deci sa deformitetima kičme

- Što se tiče problema s leđima, uglavnom se preporučuje leđni stil, koji dosta rasterećuje pršljenove, nema savijanja, a strujanje vode opušta muskulaturu, koja je uglavnom pod nekim stresom. Generalno, apsolutno su svi stilovi dobri, s tim da je najteži, ali i najrizičniji delfin, tako da se možemo držati tri klasična - kraula, prsnog i leđnog - preporučuje trener.

Vežbanje u vodi

Kada smo već pored vode, možemo je iskoristiti i za dodatno vežbanje, poručuje naš sagovornik.

- Zanimljivo je da sama voda, ukoliko je nije duboka, može da predstavlja otpor. Na pripremama sportista često se viđa da trče kroz vodu dubine oko pola metra, ne više od toga. Ta aktivnost je prilično intenzivna i teška, ali zabavna i nesvakidašnja, i zahvaljujući njoj troši se više kalorija nego inače. Preporuka je i da se ponese uvek neka lopta sa kojom mogu da se igraju razni sportovi u vodi i tako sagore dodatne kalorije. Em je korisno, em zabavno - sugeriše profesor Zarić.
 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Milinković: Puna podrška predsednicima Vučiću i Dodiku u borbi proriv sramne rezolucije o Srebrenici!
Politika

Milinković: Puna podrška predsednicima Vučiću i Dodiku u borbi proriv sramne rezolucije o Srebrenici!

Ovih dana smo svedoci žestokih pritisaka na Srbiju, Republiku Srpsku i srpski narod. Ipak, ovaj put su ti pritisci mnogo perfidniji, a samim tim i opasniji. Pod maskom kulture sećanja, pokušava nam se udariti žig genocidnog naroda. Zato smatram da mi Srbi nemamo pravo na ćutanje. Podrška predsednicima Vučiću i Dodiku, u borbi za nacionalno dostojanstvo i nacionalni opstanak, potrebnija je nego ikada, saopštio je načelnik opštine Gacko dr Ognjen Milinković.

21.05.2024

13:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Navijači mogu da odahnu! Legendarni fudbaler ostaje u Liverpulu!
Fudbal

Navijači mogu da odahnu! Legendarni fudbaler ostaje u Liverpulu!

Jedna era na stadionu "Enfild" je okončana. Jirgen Klop nakon devet uspešnih sezona napušta klupu Liverpula, a među navijačima je postojala bojazan da bi isto mogao da učini Mohamed Salah. Ipak, Egipćanin se oglasio i potvrdio da će i naredne sezone nositi dres engleskog velikana.

21.05.2024

13:24

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija