• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

09.10.2022

15:14

Kada BOLI ŠTITNA ŽLEZDA? Endokrinolog otkriva moguće UZROKE i kako da ih RAZLIKUJETE od upale GRLA!

Shutterstock

Ljubav

Kada BOLI ŠTITNA ŽLEZDA? Endokrinolog otkriva moguće UZROKE i kako da ih RAZLIKUJETE od upale GRLA!

Podeli vest

Ako malo bolje obratimo pažnju videće se razlika i shvatićemo da nas ne boli grlo već sama žlezda, vrlo često i na dodir, kaže dr Tijana Dangubić...

Razni poremećaji štitne žlezde nogu da budu povezani su sa bolom na prednjoj strani vrata, ali je najčešći uzrok tireoditis (upala), koji se često meša sa običnom upalom grla, kaže internista endokrinolog dr Tijana Dangubić. Hipotireoza (Hashimoto tiroiditis) i hipertireoza (Gravesova bolest) ne daju bol kao simptom.

Foto: Shutterstock

Kod virusne upale je prisutna temperatura, malaksalost i bol u vratu 

- Tiroiditis je upala štitaste žlezde koja može biti uzrokovana raznim uzročnicima kao što su zračenje, povreda, virusna, bakterijska infekcija i autoimune bolesti koje daju hroničnu upalu same žlezde. Štitasta žlezda može biti bolna nakon traume, radijacije ili infekcije. Najčešći je virusni tiroiditis koji se često pomeša sa običnom upalom grla, zbog sličnosti simptoma. Prisutna je povišena telesna temperatura, malaksalost i bol u vratu što je slično kao kada imamo upalu grla. Ako malo bolje obratimo pažnju videće se razlika i shvatićemo da nas ne boli grlo već sama žlezda, vrlo često i na dodir. Ukoliko se javi bakterijska upala štitaste žlezde može se javiti i supurativni (gnojni) tiroiditis kod kojeg dolazi do pojave apscesa koji je takođe bolan - kaže dr Tijana Dangubić. 

Koje su pretrage neophodne?

Kod ovakvih stanja bi trebalo uraditi krvnu sliku, CRP, sedimentaciju, hormone štitaste žlezde jer može doći do pojave hipertireoze, Anti TPO, Anti Tg antitela i eventualno ASTO ako se sumnja na streptokoknu (bakterijsku) prirodu upale.

Foto: pexels.com

Kod ovakvih stanja bi trebalo uraditi krvnu sliku

- Benigni, maligni nodusi (čvorići) i autoimune bolesti štitaste žlezde kao što su Hashimoto tiroiditis i Gravesova bolest ne daju bol kao simptom - poručuje endokrinolog.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija