• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

13.12.2022

20:31

RAZLIKA IZMEĐU ZELENOG I CRNOG ČAJA! Saznajte koji je ZDRAVIJI!

Ljubav

RAZLIKA IZMEĐU ZELENOG I CRNOG ČAJA! Saznajte koji je ZDRAVIJI!

Podeli vest

I crni i zeleni čaj se dobijaju od listova iste biljke, glavna razlika je u obradi listova. Manje je obrađen zeleni, zato njemu dajemo prednost

Listovi zelenog čaja nisu toliko obrađeni kao crni i samim tim i njihov sadržaj hranljivih materija je različit. I zeleni čaj i crni čaj imaju neverovatne zdravstvene prednosti, ali ako još uvek razmišljate da li da izaberete zeleni ili crni čaj, dublje gledanje u razliku između zelenog i crnog čaja može vam pomoći da napravite svoj izbor.

Foto: Shutterstock

Zeleni čaj

Zeleni čaj

Listovi zelenog čaja ne prolaze 100 odsto proces oksidacije i tako zadržavaju ključne hranljive materije. Još jedna prednost zelenog čaja je da sadrži mnogo manje kofeina od crnog čaja i samo četvrtinu kofeina koji se nalazi u šoljici kafe.

Proces fermentacije zelenog čaja osigurava očuvanje više polifenola, što ga čini bogatim antioksidansima. Nedostatak oksidacije takođe ga čini izuzetno bogatim EGCG (epigalokatehin galat), koji je veoma koristan antioksidans. U kombinaciji sa pravilnom ishranom i vežbanjem može pomoći u smanjenju težine. Čisti organski zeleni čaj takođe pomaže u detoksikaciji koja može poboljšati opšte zdravlje.

Foto: Pixabay

Crni čaj

Crni čaj

Za razliku od zelenog čaja, EGCG u crnom čaju se gubi tokom procesa fermentacije. Dakle, kada su u pitanju antioksidansi, zeleni čaj ima jasnu prednost. Crni čaj takođe sadrži više kofeina nego zeleni čaj, oko jedne trećine kofeina u šoljici kafe. Takođe je kiseliji od zelenog čaja - ali to se može smanjiti dodavanjem malo limuna.

Crni čaj možda neće biti tako visok kao zeleni čaj na meraču zdravlja, ali je i dalje koristan za telo.

Prednosti zelenog čaja u odnosu na crni čaj

Iako i zeleni i crni čaj sadrže antioksidante koji mogu pomoći u prevenciji određenih bolesti, zeleni čaj je ispred crnog čaja. Pošto je zeleni čaj minimalno obrađen, ima više antioksidanata od crnog čaja, što ga čini odličnim napitkom za uključivanje u vašu ishranu za mršavljenje. Stavite crni čaj u odnosu na zeleni čaj na listu koji je bolji napitak i zeleni čaj će definitivno osvojiti nagradu za zdravije piće.

Dakle, ako ste se pitali koji je bolji zeleni ili crni čaj, napravite svoj izbor i uživajte u piću. U svakom slučaju, ne možete pogrešiti jer su oboje zdravi na svoj način.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija