• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

26.02.2023

11:06

SAVET KARDIOLOGA! Ove 3 namirnice su odlične za zdravlje srca i creva - bogate su mnogim hranljivim materijama!

Ljubav

SAVET KARDIOLOGA! Ove 3 namirnice su odlične za zdravlje srca i creva - bogate su mnogim hranljivim materijama!

Podeli vest

Stručnjaci ističu da će vam meso, mahunarke, ali i esencijalna ulja, pomoći da poboljšate zdravlje srca i creva.

Neke od najboljih namirnica koje su zdrave za srce, takođe mogu pomoći u poboljšanju zdravlja creva. Prema dr Vilijamu Dejvisu, kardiologu i autoru bestselera Njujork tajmsa, postoji mnogo ukrštanja između ove dve kategorije.

Dejvis veruje da lekari treba da budu stručnjaci za ishranu i mikrobiom, jer mikrobiom creva može uticati na različite telesne funkcije kao što su imunitet, funkcija mozga i zdravlje srca. Takođe je podelio tri namirnice koje pomažu u poboljšanju zdravlja srca i creva, prenosi "Natural Njuz".

Meso

Iako je retko da kardiolog savetuje meso kao najbolji izbor za zdravlje srca, Dejvis smatra da je meso od životinja gajenih na pašnjacima, važan deo zdravlja našeg srca, posebno iznutrice koje sadrže vitamine, gvožđe, cink, magnezijum, selen i druge hranljive materije. Prema njegovim rečima, iznutrice su odlična hrana za srce i varenje.

- Nabavite najkvalitetnije meso, sačuvajte iznutrice, kožu i kosti i od njih napravite supu - objašnjava kardiolog.

Mahunarke

Mahunarke su pune dijetalnih vlakana koja poboljšavaju zdravlje srca smanjujući i lipoproteine niske gustine (LDL), ili loš holesterol, kao i nivo ukupnog holesterola. Vaš mikrobiom creva se takođe hrani biljnim vlaknima, kao što su prebiotska vlakna, koja podstiču rast dobrih crevnih bakterija Akkermansia muciniphila. Kada ove bakterije budu lišene vlakana, one će konzumirati ljudsku sluz. Ovo je loše jer je sluz zaštitni sloj vašeg digestivnog trakta. Jednom kada se ova crevna bakterija pretvori u sluz, vremenom može uticati na zdravlje creva.

Foto: Shutterstock

mahunarke

Pošto je zdravlje creva povezano sa mnogim procesima, ono takođe može uticati na zdravlje srca, mozga i kože. Da bi vaše srce i creva bili zdravi, Dejvis predlaže da date prioritet unosu vlakana redovnim konzumiranjem zdravih mahunarki. Takođe je upozorio da ljudi koji su na striktnoj dijeti, sa malo ugljenih hidrata i ne obraćaju pažnju na unos ovih izvora vlakana, ,mogu dugoročno imati velike zdravstvene probleme.

Esencijalna ulja

Eterična ulja se obično koriste u aromaterapiji, a Dejvis je rekao da određena ulja u hrani mogu imati koristi za zdravlje creva i srca. Tako je u svojoj praksi primetio da su terpeni iz eteričnih ulja veoma efikasni. Studija sugeriše da uzimanje određenih esencijalnih ulja može biti od pomoći u trenucima probavnih tegoba. Primera radi, ulje peperminta olakšava crevne tegobe. U međuvremenu, istražena je efikasnost ulja gorke pomorandže, za zdravlje stomaka. Dejvis preporučuje korišćenje eteričnih ulja na veoma specifičan način jer ih, kako upozorava, ne treba uzimati direktno. Naime, ova ulja su veoma jaka, pa ih je potrebno pravilno razblažiti kako bi se izbegla štetna dejstva. Takođe napominje da je dobra ideja da se konsultujete sa svojim lekarom pre upotrebe eteričnih ulja u ishrani.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Huti tvrde da su izveli napad na dva američka razarača
Planeta

Huti tvrde da su izveli napad na dva američka razarača

Portparol vojske Huta Jahja Sari Kasim rekao je sinoć u televizijskom obraćanju da su „u znak podrške palestinskom narodu i kao odgovor na američko-britansku agresiju, izveli vojne operacije protiv protivničkih ratnih brodova u Crvenom moru“.

01.05.2024

00:15

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15