• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

12.04.2023

18:20

IZVOR JE ZDRAVLJA: Otkrijte 5 neverovatnih prednosti ove čudesne biljke!

Shutterstock

Ljubav

IZVOR JE ZDRAVLJA: Otkrijte 5 neverovatnih prednosti ove čudesne biljke!

Podeli vest

Višegodišnja zeljasta biljka poreklom iz Indije, bosiljak, ima brojne zdravstvene dobrobiti za ljudski organizam koje ga čine mnogo više od običnog začina.

Ime bosiljak dolazi od grčke reči basileus, što znači kralj, budući da su ga još i stari Grci smatrali kraljem začina. U Indiji je bosiljak nakon lotusa najsvetija biljka, te se veruje da štiti dušu i zato se koristi pri meditacijama. U Italiji je oduvek bio simbol ljubavi, pa su ga Italijanke nosile kako bi privukle udvarače.

Foto: Shutterstock

Idealan začin

Kao začin bosiljak daje ukus jelima, poboljšava varenje teške hrane i čuva je od kvarenja. Kulinari ga preporučuju kao dodatak jelima od krompira, kukuruza, karfiola i plavog patlidžana. U mediteranskoj kuhinji predstavlja sastavni deo sosova i preliva za jela s testeninom. Sušeni bosiljak ima jači ukus od svežeg, pa ga treba dodavati u variva i razna druga jela od povrća.

Tradicionalna medicina

Tradicionalna medicina takođe ceni lekovita svojstva bosiljka. Koristi se protiv kašlja, bubrežnih bolesti, glavobolje i depresije. Sok od lišća koristi se protiv prehlada, upale ušiju i bubne opne, ali i kao okrepljujuće sredstvo. Delotvoran je i kod upala mokraćnih puteva, za uklanjanje nesanice i ublažavanje nervoze, podsticanje apetita.

Čaj od bosiljka svakako bi trebalo da piju dojilje, jer pospešuje stvaranje mleka. Sprema se tako što se listovi osušene biljke preliju ključalom vodom i ostave da odstoje deset minuta. Ovaj napitak može da se pije svaki dan, ali posle osam dana trebalo bi napraviti dvonedeljnu pauzu.

Istraživanja zvanične medicine pokazala su da se svežim bosiljkom uspešno leče bolni otečeni zglobovi, a pre svega oni zahvaćeni artritisom.

Problemi s kožom

Pasta napravljena od bosiljka deluje kao sjajno rešenje protiv upala. Naime, zeleni listići su prirodni antibiotik i deluju na bakterije i gljivice, a ujedno revitaliziraju kožu. Čak i ako imate čisto lice, šanse su da imate zone na licu koje su označene problematičnim. Međutim, priroda nudi pomoć u vidu boslijka – jednostavno prislonite listić biljke na problematičnu zonu, ostavite pet minuta neka deluje. Nakon toga lice dobro isperite mlakom vodom.

Foto: Shutterstock

Zdravlje grla

Prokuvana voda s bosiljkom može se piti kako bi se umirilo bolno, upaljeno grlo, a vodicu takođe možete koristiti za grgljanje. Kako biste se rešili upala u usnoj šupljini, jednostavno žvaćite nekoliko listova bosiljka. Ne samo da ćete se rešiti dosadne upale, nego ćete pročistiti krv i sniziti nivo holesterola.

Saveznik žena

Osim što je blagonaklon za probavu, bosiljak je i vrlo koristan za zdravlje bubrega – čije upale leči, jednako kao i upale bešike. Ni žene nisu zaobiđene kada je u pitanju urinarni trakt, s obzirom na to da bosiljak pomaže kod upala jajnika i maternice, te kod neredovnih menstrualnih ciklusa.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Jovanov otkrio bruku poslanika Nebojše Novakovića: Pred strancima ogovara Srbiju, ali i šefa svoje stranke
Politika

Jovanov otkrio bruku poslanika Nebojše Novakovića: Pred strancima ogovara Srbiju, ali i šefa svoje stranke

Šef poslaničke grupe „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“ Milenko Jovanov reagovao je na izlaganje narodnog poslanika Demokratske stranke Nebojše Novakovića, i rekao da je uveren da je Novaković lično bio veoma pogođen onim delom ekspozea u kojem je mandatar Miloš Vučević govorio o otklonu od jugoslovenstva i jugonostalgije, što ga je navelo da prilično jadno reaguje i pokuša lično da diskredituje Vučevića.

01.05.2024

19:54

TV

Teški izazovi pred novom Vladom: Njujork i Brisel su dve ogromne bitke nam koje tek slede!
Live TV

Teški izazovi pred novom Vladom: Njujork i Brisel su dve ogromne bitke nam koje tek slede!

Sednica Skupštine Srbije prošla relativno očekivano. Miloš Vučević izneo je ko će biti ministri u novoj Vladi. Ipak, kao po običaju, pripadnici opozicije pokušali su da naprave skandal i od ove sednice. Na ovu, ali i druge važne teme govorili su gosti "Info večeri" govorili su novinari Dejan Vukelić i Vlado Dimić, a putem vajber uključenja uživo u program javio se i Božo spasić, bivši operativac SDB.

01.05.2024

22:28

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu! (VIDEO)
Live TV

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu! (VIDEO)

U parku pobede u Moskvi otvorena izložba oružja zaplenjenog oružja. Iz ugla zapadnih medija, Rusi ismevaju NATO. Za to vreme, rat u Ukrajini intenzivno se vodi bez nade za skorašnji mir. Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su istoričar Miloje Pršić i politički filozof Dragoljub Kojčić. Putem vajber uključenja, uživo u program uključio se i novnar i ratni reporter Danijel Simić koji je govorio o tome kako trenutno izgleda front kod Časovog Jara.

01.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija